Skip to main content

Tervis Hälsospa

Här åker vi till en av Estlands mest kända och erkända anläggningar för hälsospa, Tervis i Pärnu. En mycket omtyckt och populär resa med flera avgångar under både höst och vår. Avgångar uppdateras löpande. 

Vi avgår från Umeå och efter E4 söderut, via Örnsköldsvik, Härnösand, Sundsvall, Hudiksvall med flera orter. Se Avgångs- och ankomsttider för aktuella hållplatser och tidtabell. 

Tervis hälsospa och hotell har erbjudit professionella kurbehandlingar i över 40 år och är Estlands största 3-stjärniga hälsospa. En reseledare finns med från start. Tervis har renoverat rummen, matsal, vattengymnastikbassäng och lobby. Dessutom finns nu en ny a la carte restaurang och ett nytt gym.

Du välkomnas till restaurang och barer, fritidscentrum med olika bastuanläggningar och bassänger, konferensanläggning, bokcafé, skönhetssalong och butiker. Tervis ligger vid Pärnuflodens mynning, invid stadens välkända pir och den flera kilometer långa sandstranden. På gångavstånd ligger hamnen och stadens centrum.

Det här är en resa för alla, oavsett om du önskar förbättra din hälsa eller om du bara vill ha en avkopplande semester.

Som gäst har du tillgång till egen läkarmottagning med svensktalande läkare, matsal, gym, pool, bastu, hydro- och lerterapianläggning. För mer information se rubriken Om Tervis Hälsospa nedan. 

Förbeställ gärna maten på färjan samt i Tönnebro/Hagsta direkt vid bokning!
- Middagsbuffé utresa/hemresa 
- Frukostbuffé utresa/hemresa 
- Lunch efter vägen Tönnebro/Hagsta 
 
Bilder: Tervis Spa
 
Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten - båtresa till Tallinn

  Avresa från respektive hemort på morgonen. Vi gör lunchuppehåll på Rasta Tönnebro Värdshus innan vi fortsätter ner till Stockholm. Kl.17.45 avgår TallinkSiljas fartyg (vi åker med M/S Baltic Queen eller M/S Victoria). De som beställt buffé äter det gemensamt kl.17.15 i fartygets matsal. Därefter kan man njuta av dans, shower och allt vad fartyget har att erbjuda.

 • Dag 2: Tallinn - Tervis SPA

  De som beställt sjöfrukost kan avnjuta den från kl. 07.00-10.00. Vi kör de 13 milen från Tallinn till Pärnu och vårt hotell Tervis SPA. Det blir lunch direkt vid ankomst. Efter lunch blir det rundvandring och guidning av den fina hotellanläggningen. Alla kommer även att få genomgå en liten hälsoundersökning som ligger till grund för veckans aktiviteter. Middag på hotellet.

 • Dag 3-7: Behandlingsdagar

  Behandlingsdagar på Tervis SPA samt att vi även gör våra utflykter. Dag och tid för utflykterna meddelas på plats. Behandlingarna rekommenderas av (svensktalande) läkare efter undersökning. Är man helt frisk ingår tre behandlingar per dag. Frukost, lunch och middag alla dagar.

 • Dag 8: Tallinn - båtresa till Stockholm

  Frukost. Senast kl. 11.00 måste behandlingarna vara avslutade eftersom rummen ska lämnas. Vi äter lunch på hotellet innan vi lämnar Pärnu och tar oss till Tallinn, varifrån färjan avgår kl.18.00. Kvällen fri ombord.

 • Dag 9: Hemåt igen

  Sjöfrukosten serveras mellan kl. 06.30- 09.30. Vi angör Värtahamnen kl. 10.00 och börjar resan norrut. Kortare pauser efter vägen och lunch/middagsrast i Tönnebro.

Bra att veta om din resa till Tervis

Här finns nyttig information inför din resa till Tervis. Längst ned på sidan finns även en allmän praktisk information. 

Pass/Internationellt ID-kort:
Kom ihåg att ta med giltigt pass eller internationellt ID-kort på resan. 
Bagageregler:
En normalstor resväska i bagageutrymmet, samt en handväska som får plats under det egna sätet. Extra bagage får medtagas i mån av plats. Fråga först. Allt bagage ska vara försett med namn. Tänk på att ta med en övernattningsväska för de saker Ni behöver för båtresan.
Sjuk vid tillfällig vistelse utomlands:
Tänk på att ordna Europeiskt sjukförsäkringskort, beställs hos Försäkringskassan. Kortet ger dig rätt till medicinskt nödvändiga sjukvårdsförmåner under tillfällig vistelse i annat 
EU/EES-land.
Valuta:
Valutan i Estland är Euro.
Övrig information om vistelsen på Tervis:
Kaffe ingår till frukost och middag och kan utöver det köpas i barerna.
Badrock ingår. Ta med bad– och träningskläder, gymnastikskor och badtofflor till ev. bad och gympass.
Hårtork är ej standard. Det går bra att ta med egen. El-uttagen är enligt svensk standard.

Vid läkarbesöket ska man uppge ev. krämpor, om man genomgått operation osv. De vill även ha en lista med de läkemedel (inkl. dosering) man ev. använder.
Man kan på de flesta ställen dricka kranvattnet, men det kan smaka annorlunda. Om man är osäker på kranvattnets kvalitet kan man välja vatten på flaska. Vi rekommenderar vatten på flaska då vi inte är vana vid landets bakterieflora.

På båten kan du betala med kort, Euro eller Svenska kronor. På många affärer i Pärnu kan du betala med kort. På Tervis kan du betala med kontanter eller kort. Det går också bra att sätta upp dina kostnader på rummet och betala vid utcheckning.

Wi-Fi finns i alla rum.

Tider för måltiderna:        
Frukost: 07.30 - 10.30
Lunch: 12.30 - 15.00
Middag:17.00 - 19.00
 

Klicka här för allmän praktisk information och "bra att veta". 

 

Om Tervis Hälsospa

Den mest kända hälsospa-anläggningen i kurortstaden Pärnu - Tervis, ligger vackert beläget i ett av de mest natursköna områdena vid Pärnuflodens mynning. Här ligger den kända piren, den flera kilometer långa sandstranden och de vackra gröna parkerna. Det är bara några minuters promenad till stadens centrum.
 

 

Det är få anläggningar i Estland som kan konkurrera med Tervis.

• Här finns svensktalande läkare, ingen tolk behövs.
• Du får tre behandlingar per dag (enligt läkarens rekommendationer).
• Tervis har ett stort utbud av behandlingar (bland annat erkända lerbehandlingar) samt även en mängd varierande extrabehandlingar som man kan köpa utöver de som ingår.
• Här finns bastu- och bassänganläggning samt gym.
• Tervis serverar tre måltider om dagen (helpension).
• Anläggningen ligger nära Pärnu centrum och den långa stranden med strandpromenad.

 

 

Hälsospa-anläggningen är uppdelat i sju byggnader som är sammankopplade med varandra genom glasgallerior. På hotellet, som är den största spaanläggningen i Pärnu med 259 rum, finns det plats för 494 gäster. Till frukostbordet, morgongympan och andra behandlingar kan man promenera inomhus i glasgalleriorna som sammanbinder byggnaderna.


 

   

Frukost, lunch och middag kan du njuta av i bufférestaurangen på den första våningen. Varierande frukost i bufférestaurangen som innehåller såväl traditionella frukosträtter som extra hälsosamma komponenter. Buffé-menyer för lunch och middag är sammanställda utifrån gästernas olika behov. Bl.a. erbjuds vegetariska, laktosfria och glutenfria rätter samt menyer för diabetiker.

 

 

   

Ni kan välja mellan mer än 50 olika hälsobehandlingar, undersökningar och avkoppling. En grundlig läkarkonsultation hjälper er att välja de behandlingar som passar bäst för just för er. Tervis erbjuder hjälp vid besvär med ben,- led-, hjärt,- och kärl,- samt det periferiska nervsystemet. För hälsokontroller finns kliniskt och biokemiskt laboratorium, rum för sonografiska och funktionsdiagnostiska undersökningar. Här finns även hudläkare och en tandvårdsmottagning. Både manliga och kvinnliga läkare arbetar på Tervis.

 

 

    

Saltkammaren erbjuder hjälp vid luftvägs- och hudsjukdomar samt vid allergi. Vid gyttje- och hydroterapi används terapigyttja från den lokala Ermistusjön både för helkroppsbehandlingar och för lokalt verkande inpackningar. På fritidscentrat finns en spa- och bastuanläggning samt en idrottsanläggning. Här kan ni varje dag få morgongymnastik, vattengymnastik, stavgång, styrketräning, bordstennis, simträning, japanskt bad, bubbelbad, olika bastubad, m.m. I Tervis gymnastiksal kan ni utöva olika bollsporter.

 

 

    

Strandparkerna bredvid SPA Tervis erbjuder utomordentliga möjligheter för joggning och promenader under alla årstider. Förutom bad- och bastunöjen och sportiga aktiviteter erbjuds även möjlighet att besöka skönhetscentrat. 

Rum och Sviter

Här finns information om rumstyperna Standard rum och Svit. Svit för 2 personer kan beställas mot en tilläggskostnad.

Standard rum

  

I rummen finns TV, WC, dusch, telefon, wifi, kylskåp, badrock och balkong. 

Alla rum är allergianpassade och rökfria.


Sviter

        

Sviterna är förutom med standardutrustning också försedda med hårtork. 

Alla rum är allergianpassade och rökfria.

Behandlingar som ingår

Klassisk massage 23 min
Den mest kända avstressande och spänningsnedsättande metoden. Påskyndar ämnesomsättningen, ger energi och skapar välmående.
 
Ört- och pärlbad 
Ört- och pärlbad är en mycket effektiv kombination för din kropp. Med varmt vatten och olika örtkoncentrat förbättrar man blodcirkulationen, uppnår avslappnande effekt för musklerna och lindrar smärta. Badvattnets temperatur är 36-38 grader. 

Undervattensmassage 
Vid behandlingen används en vattenstråle med ett tryck på 0,6-1,5 atmosfärer under vatten, som styrs manuellt med en slang över hela kroppen.

Cirkulärdusch 
En massagedusch med en toniserande effekt för det centrala nervsystemet. Eftersom duschen är konstruerad så att strålarna träffar kroppen rakt från sidan så erhålles en akupressurlikande effekt.

Massage på vattenmassagesäng
Behandlingen erbjuder nästan alla fördelar av värmeterapi, vattenmassage och klassisk massage. Liggande på vattensängen kommer du inte i direkt kontakt med vatten, kroppen får stabilt stöd samtidigt som den nästan känns viktlös.

Virvelbad för fötter
Fotbad med vattenstrålar som har masserande effekt. Förbättrar blodcirkulationen.

Paraffin-ozokeritbehandling 
Har en smärtlindrande och anti-inflammatorisk effekt. Paraffinet mjuknar upp spända muskler före massage och stela muskler före gymnastik. Blandningen av paraffin och ozokerit värms upp till 80 grader och sedan kyls ned till 39-42 grader.
 
Lerbehandling 
Lerbehandlingarna är kraftfulla djupvärmebehandlingar som kräver god hälsa. Leran lindrar kroniska inflammationer och hjälper vid smärttillstånd. Den verkar också vattendrivande och förbättrar ämnesomsättningen samt drar ut toxiner ur kroppen. Behandlingarna är mycket avstressande och hjälper även vid psoriasis samt kroniska eksem.
 
Lerbad för fötter 
Fotbad med varm lera. Förbättrar blodcirkulationen. I badet tillsätts lerans välgörande mineraler i koncentrerad form. 
 
Ultraljudsterapi 
Användning av högfrekvent ljud med liten intensitet i behandlingssyfte. Proceduren har smärtstillande, avkopplande, antiinflammatorisk verkan. Man använder även ultraljudsterapi genom terapeutiska salvor. Ultraljudsterapi används vid: kroniska led- och nervinflammationer, degenerativa ledsjukdomar, kroniska smärtsyndrom, behandling av ytlig ärrvävnad, kontraktorer.
 
Magnetterapi 
Vävnader påverkas med lågfrekvensmagnetfält. Förbättrar ämnesomsättningen i vävnader, verkar smärtstillande och avslappnande. Proceduren har även en sänkande verkan för blodtryck, varför den kan användas framgångsrikt för äldre människor och för människor som har högt blodtryck. Magnetterapi används vid: perifera nervsjukdomar, kroniska muskel- och ledsjukdomar, svullnader efter olika trauma, kroniska hudsjukdomar. Har en smärtlindrande och anti-inflammatorisk effekt.
 
Elterapier 

För förbättring av blodtillförsel och lymfcirkulation samt för smärtlindring används elektroterapins olika möjligheter efter läkares rekommendationer. 

Stretchterapi 
Ger bra effekt vid stel rygg, blodtillförselstörningar, ryggdeformationer, reumatism, matsmältningsproblem, diskbråck, knä- och ledbesvär samt stress. Det unika systemet kommer från Sverige. Sträckningar görs på en terapibänk, där patienten fästs vid fotlederna på bänken och förs först till horisontalläge och därefter till upp-och-ner läge vid en 15-40 gradigt vinkel så att den sträckande kraften kommer från kroppens egen tyngd. På det viset minskas trycket på ryggraden och nervrötterna.
 
Kylbehandling 
Lokal kylbehandling (kryoterapi) används för behandling av akut muskel- och ledvärk samt mindre brännskador och som smärtlindrande och antiinflammatorisk behandling av nyuppkomna skador. Kylan har direkt effekt på cellreceptorer och smärtan minskar. Indirekt avtar smärtan genom att svullnader och spasmer minskar.

Inhalationsterapi 
Med hjälp av en inhaleringsapparat sönderdelas läkemedelslösning till så pass fina partiklar, att den kommer in i luftvägarna tillsammans med inandningsluften. Används för behandling av kroniska eller akuta luftvägssjukdomar: den är slemlösande, antiinflammatorisk, återfuktande och vidgar luftvägarna.  

Saltkammare
I en bekväm fåtölj sitter du i saltkammaren och andas in saltaerosol. Aerosol är torrt inhemskt salt med mycket låg koncentration. Under inandning av detta hamnar salt på luftvägarnas slemhinnor. Saltterapi används främst för behandling av kroniska sjukdomar i luftvägarna, inklusive astma, kronisk bronkit, kronisk bihåleinflammation, kronisk förkylning, kronisk inflammation i tonsiller och/eller faryngit och allergier. Saltterapi är även lämplig för rökare och människor som arbetar i dammiga miljöer. Saltterapi bidrar till att förebygga kroniska sjukdomar.

Ljusbehandling 
Tar bort trötthet, sömnighet och nedslagenhet. I Norden är det mörkt nästan dygnet runt på vintern och människorna blir då lätt depressiva och mottagliga för förkylningar. För att dämpa produktionen av ett sömnhormon, melatonin, måste en stark ljusimpuls som är så naturlig som möjligt komma till mellanhjärnan. En sådan naturlig ljusimpuls får man endast av solen eller av Biotron lampor. Dessa Biotron lampor, som är hälsosammare än solljuset, har utarbetats på NASA:s rymdcentrum och innehåller inte UV-strålning i sådan mängd att den är farlig för människokroppen. Ljusterapi ger bra resultat vid hudsjukdomar, ryggont, ont i leder och mjuka vävnader, huvudvärk och muskelkrämpor. Ljusterapi används även för att behandla sår som har uppkommit på grund av trauma och liggsår.

Majsenamassage för händer 
En massage där varmt majsenamjöl används istället för exempelvis oljor. 

Paraffinmask för händer
Varm paraffininpackning stimulerar blodcirkulationen samt återfuktar och ger näring till huden. Torr hud blir mjukare och återfår sin lyster.

Kall paraffin
Rumstempererat paraffin. Djupt återfuktande för torr hud. Används främst för händerna och fötterna. 

Kroppssammansättningsanalys 
Ger dig svar på din sammansättning av bl.a muskler, fett, mineraler, vatten på cellnivå samt bentäthet.
 
Aktiviteter: 
Gruppgymnastik 
Hälsobringande pass i grupp. 
 
Cirkelträning på gym 
Styrke- och konditionsövningar med fokus på uthållighet. Du varvar övningarna utan vila emellan och tränar hela passet med en hög puls och mycket energi.       
 
Vattengymnastik 
Vattengymnastik är ett lämpligt motionssätt för människor som har svårt att röra sig vid exempelvis ledbesvär.
 
Sjukgymnastik i sal 
Sjukgymnastiks syfte är påskynda återhämtning från sjukdomstillstånd och behålla uppnådda behandlingsresultat så att även patienten själv inkluderas aktivt i behandlingsprocessen. Korrekt utförda och regelbundna gymnastikövningar är lika viktiga som vetskapen om att en stor del i återhämtningsprocessen, ligger i ens egna händer. Sjukgymnastik utförs individuellt eller gruppvis under handledning av en specialutbildad instruktör (sjukgymnast).
 
 

Extra behandlingar

Det finns 50 olika varianter av behandlingar att köpa, utöver de tre som ingår - från massage till ansiktsbehandling, ljusterapi, akupunktur och gyttjeterapi med mera.

Du kan läsa mer om alla extra behandlingar genom att klicka här Hälsobehandlingar samt om skönhetsvårdande behandlingar på Skönhetssalongen Helmi.

Resan i PDF- utskriftsvänlig

För att få upp resan som utskriftsvänlig PDF klicka här

Avgångstider

Plats Hållplats Avresetid
Umeå Umeå Norrlandsoperan 05:30
Stöcksjö Hlp E4 05:37
Sörmjöle Missionshus 05:45
Hörnefors Hlp E4 05:50
Nordmaling Resecentrum 06:05
Saluböle Hlp E4 06:15
Husum Hlp E4 06:25
Örnsköldsvik Resecentrum hpl K-L 06:50
Sollefteå Resecentrum hlp A 07:00
Bjästa hpl E4 07:05
Kyrkdal Hlp södra infarten 07:15
Docksta Hlp E4 Marina 07:20
Bollstabruk Busstation 07:25
Ullånger Hlp baksidan OKQ8 07:30
Väja Hlp gamla NCB kontoret 07:30
Gallsäter Hlp g:a E4 07:40
Kramfors Resecentrum hlp F 07:40
Lunde Hlp bakom Bilisten 07:55
Hälledal Hlp g:a kiosken 08:00
Hornöberget Hotell Höga Kusten 08:10
Älandsbro Hlp E4 Ica köpcentrum 08:20
Härnösand Resecentrum hlp A 08:30
Torsboda Hlp E4 08:50
Sörberge norra Hlp E4 08:55
Timrå Hlp E4 09:00
Sundsvall Stenstan hlp P 09:15
Njurunda Njurundabommen 09:35
Gnarp Hlp Circle K 10:15
Jättendal Hlp E4 10:20
Harmånger Hlp E4 10:25
Hudiksvall Hlp Glada Hudik 10:40
Iggesund Hlp nya E4:an 10:55
Enånger Hlp nya E4:an 11:05
Söderhamn Resecentrum Ybuss hlp 11:20
Tönnebro Rasta värdshus 12:20
Gävle Gävlebro hlp 12:55
Tierp Hlp E4 13:25
Uppsala Gränby hpl mittemot Circle K 14:10
Upplandsväsby Scandic hotel 14:35
Stockholm Tallink Silja Terminalen Värtahamnen 15:35

: 2024-04-21, 2024-05-05, 2024-05-19, 2024-06-02, 2024-08-25, 2024-09-08, 2024-10-06

Plats Hållplats Avresetid
Umeå Umeå Norrlandsoperan 05:30
Stöcksjö Hlp E4 05:37
Sörmjöle Missionshus 05:45
Hörnefors Hlp E4 05:50
Nordmaling Resecentrum 06:05
Saluböle Hlp E4 06:15
Husum Hlp E4 06:25
Örnsköldsvik Resecentrum hpl K-L 06:50
Sollefteå Resecentrum hlp A 07:00
Bjästa hpl E4 07:05
Kyrkdal Hlp södra infarten 07:15
Docksta Hlp E4 Marina 07:20
Bollstabruk Busstation 07:25
Ullånger Hlp baksidan OKQ8 07:30
Väja Hlp gamla NCB kontoret 07:30
Gallsäter Hlp g:a E4 07:40
Kramfors Resecentrum hlp F 07:40
Lunde Hlp bakom Bilisten 07:55
Hälledal Hlp g:a kiosken 08:00
Hornöberget Hotell Höga Kusten 08:10
Älandsbro Hlp E4 Ica köpcentrum 08:20
Härnösand Resecentrum hlp A 08:30
Torsboda Hlp E4 08:50
Sörberge norra Hlp E4 08:55
Timrå Hlp E4 09:00
Sundsvall Stenstan hlp P 09:15
Njurunda Njurundabommen 09:35
Gnarp Hlp Circle K 10:15
Jättendal Hlp E4 10:20
Harmånger Hlp E4 10:25
Hudiksvall Hlp Glada Hudik 10:40
Iggesund Hlp nya E4:an 10:55
Enånger Hlp nya E4:an 11:05
Söderhamn Resecentrum Ybuss hlp 11:20
Tönnebro Rasta värdshus 12:20
Gävle Gävlebro hlp 12:55
Tierp Hlp E4 13:25
Uppsala Gränby hpl mittemot Circle K 14:10
Upplandsväsby Scandic hotel 14:35
Stockholm Tallink Silja Terminalen Värtahamnen 15:35

: 2024-08-11

Avgångar & priser

AvresaTransportsättDestinationLediga platserPris från
21/4 - se avgångstiderBuss - BåtSPA Resa till Tervis Hälso Spa, EstlandFullbokad, väntelista9 765:-Boka på väntelistaMer information
5/5 - se avgångstiderBuss - BåtSPA Resa till Tervis Hälso Spa, EstlandMer än 89 765:-BokaMer information
19/5 - se avgångstiderBuss - BåtSPA Resa till Tervis Hälso Spa, Estland59 765:-BokaMer information
2/6 - se avgångstiderBuss - BåtSPA Resa till Tervis Hälso Spa, EstlandMer än 89 765:-BokaMer information
11/8 - se avgångstiderBuss - BåtSPA Resa till Tervis Hälso Spa, EstlandMer än 89 765:-BokaMer information
25/8 - se avgångstiderBuss - BåtSPA Resa till Tervis Hälso Spa, EstlandMer än 89 765:-BokaMer information
8/9 - se avgångstiderBuss - BåtSPA Resa till Tervis Hälso Spa, EstlandMer än 89 765:-BokaMer information
6/10 - se avgångstiderBuss - BåtSPA Resa till Tervis Hälso Spa, EstlandMer än 89 765:-BokaMer information