Skip to main content

Om oss

Byberg & Nordin Busstrafik AB är ett drygt 90-årigt familjeföretag i tredje generationen, med Nordingrå i Höga Kusten som bas. Företaget grundades 1927 av August Nordin och verksamheten togs över av sönerna Gotte Byberg och Sture Nordin 1943.

Idag ägs och drivs Byberg & Nordin av Tomas Byberg (Gottes son). Bolaget omsätter ca. 550 mkr, har närmare 600 medarbetare och ca 300 fordon i flottan. Våra kontor och depåer finns i flera områden, främst i Västernorrland, Västerbotten och i Gävleborgs län. Vår verksamhet inkluderar allt från linjetrafik, skoltrafik, taxi och färdtjänst, gruppresor för företag/föreningar och expressbusstrafik. Vi är även researrangörer för resor med både buss, flyg och båt i Sverige, Norden och Europa.

Vi vill ständigt utvecklas och går före; exempelvis var vi i Härnösands kommun först i landet med helt fossilfri kollektivtrafik. Vi satsar på ny teknik och arbetar med flera utvecklingsprojekt exempelvis genom elbussar.


Tomas Byberg, VD
 

 

Fritextsökning

Vår verksamhet

Vår verksamhet

Byberg & Nordins verksamhet sträcker sig över många områden inom buss- och resebranschen främst i Västernorrland, Västerbotten och i Gävleborgs län. 

Gruppresor - bara busstransport eller hela researrangemang 
Hos kan ni boka buss för bara själva resan eller hela arrangemang för stora och små grupper. Vi ordnar allt från korta transporter till hela föreningsresan eller konferensen med resa, boende, måltider, evenemangsbiljetter eller annat enligt önskemål. Vi har idag långtgående samarbeten med flera företag, föreningar och idrottslag som vi kör regelbundet. Mer information om att boka buss hittar ni under Boka buss/Gruppresa.

Egen programproduktion i Sverige och övriga Europa
Välkommen in i vårt fantastiska utbud av flerdagsresor i Sverige, Norden och Europa. Vi erbjuder förutom de klassiska bussresorna i Sverige och Norge även resor med flyg och buss i hela Europa. Varje resa innehåller en rad innehållsrika upplevelser och vi bor på noga utvalda hotell. På destinationens sida här på webbplatsen ser du enkelt allt som ingår i resans pris. Med på våra programresor finns alltid en kunnig och engagerad reseledare.

Konsert- och teater, sport- och shoppingresor
Konserter med landets mest populära artister, omtyckta musikaler och teatrar, Elitloppet, hockeybussar till lokala arenor och resor till Gekås Ullared är exempel på vad som kan rymmas inom vårt rika utbud inom Konsert & Teater samt Sport- & Shoppingresor. I våra förmånliga paket ingår förutom resa och evenemangsbiljett oftast även hotell och måltider.

Kryssningar och Spa-resor
Genom samarbetet med Tallink Silja kan du även boka härliga kryssningar till Tallinn eller Helsingfors  hos oss. Du hittar allt du kan önska dig för en riktig minisemester ombord och reser smidigt direkt till och från hemorten. Året runt finns även våra omtyckta och prisvärda Spa-resor till den erkända hälsoanläggningen Tervis i Pärnu, Estland. 

Expressbusstrafik Ybuss
Genom bolaget Ybuss kör vi expressbusstrafik i samarbete med Ekmanbuss Flexibussitet. Trafiken går från Umeå i norr, via Höga Kusten och en mängd andra orter efter Norrlandskusten ner mot Stockholm och tillbaka. Mer information, samtliga hållplatser och tidtabell finns på Ybuss webbplats www.ybuss.se

Linjetrafik 
Varje dag reser vuxna och barn med oss i linjetrafiken till arbete, skola och fritidsaktiviteter. Som transportör åt Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland, Din Tur, kör Byberg & Nordin länstrafik i Sollefteå, Kramfors, Örnsköldsvik, Härnösand, Ånge, Sundsvalls och Timrå kommuner samt en länsöverskridande linje till Jämtland. Vi kör även linjetrafik i Gävleborgs län, Nordanstigs kommun som transportör åt X-trafik. I Holmsund/Obbola-Umeå, Sävar och Tavelsjö kör vi på uppdrag av länstrafiken i Västerbotten. Här kan du läsa mer om trafiken.

Skoltrafik
Byberg & Nordin har sedan många år ett stort antal skolskjutsuppdrag i kommuner där vi har trafik. Vi ser till att barnen reser tryggt och säkert med sin skolbuss varje dag. Här kan du läsa mer om trafiken.

Taxi och färdtjänst
Vi har taxiverksamhet i Örnsköldsvik och Kramfors kommuner på uppdrag av Din Tur för sjukresor och färdtjänst. Här får personer med särskilda behov hjälp av våra kunniga chaufförer och våra fordon är utrustade för att ta rullstolar, bår och permobilar. Trafiken är också en viktig del för de som ska resa till och från sjukhus. Här kan du läsa mer om trafiken.

Anslutningtrafik 
Vi kör anslutningsbussar till Wasalinebåtarna i Umeå för resenärer som vill resa mellan centrum och Umeå hamn. Mer information och bokning finns på www.wasaline.bybergnordin.se

Våra kontor

Våra kontor

Byberg & Nordin har kontor på flera orter i Västernorrland och i Umeå som täcker in försäljning, administration och trafikledning. I anslutning finns också verkstäder, buss- och taxigarage. Huvudkontoret ligger i Nordingrå.

Försäljning och Kundservice
Telefonnummer: 010-722 03 00
Webbsida: www.bybergnordin.se
Email: info@bybergnordin.se
 

Nordingrå
Huvudkontor
Vallenvägen 45
873 98 Nordingrå

Umeå 
Verkstadsgatan 9 
904 32 Umeå

Örnsköldsvik
Strandgatan 4
891 62 Örnsköldsvik

Sjögatan 1M
891 60 Örnsköldsvik

Docksta
Busstorget 1
873 96 Docksta

Sollefteå
Söderleden 3
881 35 Sollefteå

Kramfors
Yrkesvägen 2
872 34 Kramfors

Härnösand
Industrigatan 5
871 53 Härnösand

Sundsvall/Timrå
Hantverksvägen 4
861 36 Timrå

Bultgatan 28
853 50 Sundsvall

Ånge/Torpshammar
Besöksadress: Härnoldsgatan 2
841 75 Torpshammar

Bussarna finns stationerade på bland annat följande orter i våra områden:

 -Umeå
- Sävar
- Bredbyn
- Bergsjö 
- Örnsköldsvik
- Köpmanholmen
- Skorped
- Docksta
- Nordingrå
- Kramfors
- Sollefteå
- Härnösand
- Liden
- Timrå
- Sundsvall
- Torpshammar
- Ånge

Våra bussar

Våra bussar

Vår fordonsflotta består idag av drygt 300 fordon. Gemensamt för hela vår vagnpark är ett stort fokus på komfort, säkerhet och miljö. Bussarna har säkerhetsbälten, alkolås och drivs på HVO bränsle (hydrerad vegetabilisk olja) för att vår miljöpåverkan ska bli så liten som möjligt.

Vi har ett stort utbud av beställningsbussar utrustade med bekvämligheter som exempelvis extra benutrymme, fällbara säten, toalett, eluttag och wifi med mera. Vill du boka buss för er grupp? Kontakta oss här eller på 010-722 03 00 så hjälper vi er med ett bra upplägg utifrån era önskemål. Scrolla gärna neråt för mer information om våra bussar.

 

Turist- och beställningsbussar 
Våra moderna turist- och beställningsbussar tar er bekvämt och säkert till de destinationer ni önskar. Bussarna är utrustade med bland annat extra benutrymme, fällbara säten, läslampor, klimatanläggning, toalett, kaffebryggare, DVD, mikrofon, kyl, 220 v-uttag eller USB-uttag och wifi (inom Sverige). Bussarna rymmer normalt 48-78 passagerare beroende på modell. Flest passagerare tar våra dubbeldäckare, från 62 platser. Variationer kan förekomma, kontakta oss så hjälper vi er utifrån era önskemål.

 

Mindre bussar
Är ni en liten eller mellanstor grupp som ska ut och resa? Då kan våra mindre fordon, som rymmer mellan 16-26 passagerare, vara aktuellt för er. Bussarna har bekvämligheter som exempelvis fällbara säten, klimatanlägging, DVD, mikrofon, wifi, USB-uttag eller 220 v-uttag. Variationer kan förekomma, kontakta oss så hjälper vi er utifrån era önskemål.

 

Långfärdsbussar
Våra långfärdsbussar går både på längre sträckor i vår linjetrafik och som beställningsbussar. De har hög komfort och majoriteten har bekvämligheter som extra benutrymme, fällbara säten, läslampor, klimatanläggning, toalett, kaffebryggare, DVD, 220 v-uttag eller USB-uttag samt wifi (inom Sverige).

 

Linje- och skolbussar 
Våra linjebussar trafikerar ett stort antal linjer både i stad och på landsbygden i Västernorrland, Västerbotten samt i Gävleborg. Vi kör här på uppdrag av länens kommuner och regioner inklusive skolskjutsar. Trafiken körs med flera olika fordon där många har extra hög standard, vilket gör att de också lämpar sig för kortare transferuppdrag.

 

Taxibussar
Färdtjänst och sjukresor körs med taxibussar i Västernorrland. De är särskilt utformade för att kunna ta rullstolar, bår och permobilar.

 

Stationeringsorter
Våra bussar finns stationerade på bland annat följande orter:

- Umeå
- Sävar
- Bredbyn
- Bergsjö 
- Örnsköldsvik
- Köpmanholmen
- Skorped
- Docksta
- Nordingrå
- Kramfors
- Sollefteå
- Härnösand
- Liden
- Timrå
- Sundsvall
- Torpshammar
- Ånge
 

 

 

Kvalitet & Miljö

Kvalitet & Miljö

Byberg & Nordin arbetar genom målmedvetna satsningar och engagerad personal ständigt med att minska miljöbelastningen i alla delar av verksamheten. Vi ser kvalitets- och miljöarbetet som ett mycket viktigt och högt prioriterat arbetsområde. Elbussar, eldrivna depåbilar och att trafiken körs med HVO-fossilfritt bränsle, är några exempel på miljösatsningar som genomförts inom företaget. Vi utbildar regelbundet våra chaufförer i miljövänligt körssätt, så kallad sparsam körning.

Vinnare av det prestigefyllda "Pegasuspriset" 2016!

Med Pegasuspriset, som delades ut för nionde året i rad, vill Transportföretagen visa på goda exempel från det arbete som pågår inom transportnäringen för att minska både direkt och indirekt påverkan på vår miljö. Byberg & Nordin utsågs till 2016 års vinnare bland annat med följande motivering:

”Byberg & Nordin Busstrafik AB har genom ett engagerat arbete gått före och visat vägen när det gäller en fossilfri kollektivtrafik. Bolaget som varit verksamt i över 90 år visar på betydelsen av nytänkande och socialt ansvar, är aktivt i arbetet mot en fossilfri kollektivtrafik och är med och driver utvecklingen i bussbranschen. Genom att med ett brett fokus prova olika typer av miljöfordon, däribland elbussar av olika storlekar, har Byberg & Nordin Busstrafik AB vunnit mycket välförtjänt respekt och uppmärksamhet i landet.”

Övriga nominerade företag till priset var Trelleborgs hamn AB och Clas Ohlson AB.

Elbussar och eldrivna fordon hos Byberg & Nordin

Byberg & Nordin har genom åren legat i framkant när det gäller ny teknik. Vi tog steget ut och blev först ut i Västernorrland med eldrivna stadsbussar. I Härnösand och Sollefteå finns ett antal eldrivna fordon sedan juni 2014.

- Även om det rör sig om ganska stora investeringar i ny teknik tror vi stenhårt på eldrift i framtiden. Det är roligt att visa upp hur väl det kan fungera och jag är övertygad om att vi om 10 år kommer att se riktigt många helt eldrivna bussar i innerstadstrafik. Redan nu är buss ett alldeles utmärkt transportmedel rent miljömässigt och med denna nya teknik blir vi bäst av samtliga säger VD Tomas Byberg

Under 2021 införskaffades den första helt eldrivna depåbilen till verksamheten, som ett led i satsningen. Bilen är stationerad i Timrå.  

HVO-bränsle
Vår trafik körs idag på HVO (hydrerad vegetabilisk olja). HVO är ett klimatsmart bränsle som kan användas i alla dieselmotorer. En buss som körs på HVO minskar utsläppen med upp till 90% jämfört med vanlig diesel.

Det var under 2016 som hela vår trafik började fasas över till att köras med HVO, ett starkt miljöinitiativ som inledningsvis startade med trafiken i Härnösands kommun och i Bergsjö.

Källsortering av allt avfall

Miljöutbildning av personal

Sparsam körning, utbilning i miljövänligt körssätt, ekonomikörning mm.

Miljöanpassade inköp
-
 vid däcksregummering köps ”miljödäck”.
- vid inköp av varugrupper där miljömärkta produkter finns (ex. Svanen, Bra miljöval) väljer vi dessa i första hand.
- endast miljömärkta rengöringsmedel används av anlitade städföretag.
- i alla centralt och lokalt skrivna avtal med leverantör införs krav på miljödeklaration av produkten.

Socialt ansvarstagande

Vi vill bidra till ett bättre samhälle genom att agera som en ansvarstagande och respektfull arbetsgivare. Därför stöttar vi positiv social utveckling genom olika samhällsförbättrande initiativ. Här finns några exempel på de projekt som vi är eller har varit involverade i.

Vattenbrunn och utbildningsmaterial till Senta, Kenya

SK-Aid startade 1986 som ett privat initiativ för hjälpverksamhet i Östafrika. Med åren har verksamheten vuxit och under 2012 bildades en ideell förening i syfte att garantera verksamhetens fortlevnad även i framtiden. Genom en av våra medarbetares engagemang i hjälporganisationen fick vi information om det stora behovet av vatten och utbildningsmaterial i byn Senta, Kenya. Vi har sedan dess löpande stöttat med olika insatser i syfte att bidra till byns utveckling och invånarnas välmående. 

Under 2020 borrade vi en brunn för vatten bredvid en skola som då hade två klassrum, två lärare och en liten åker för odling och försäljning. Det som odlas runt skolan används bland annat till mat för barnen i skolan och säljs även till människorna i byn eller utanför byns gränser. Intäkterna går till att skaffa skolmaterial i form av böcker, pennor, tavlor med mera. Detta är såklart väldigt viktigt för att skolan ska kunna vara självförsörjande och i torrperioder så har brunnen hjälpt till för att vattna grödorna för fortsatt odling på marken. Vattnet används också till matlagning och som dryck till skolans och byns invånare - rent och friskt vatten har lett till att fler håller sig friska. 

Mycket tack vare brunnen och tillgången till rent vatten har byn och skolan vuxit, sex klassrum har byggts och här arbetar nu sexton lärare. Totalt går ca 300 barn i skolan. Förra året köpte vi in åtta katedrar, sex bänkar och det kommer byggas ytterligare två stycken toaletter utöver den som redan finns.

Under hösten 2022 var det dags för oss att göra en insats igen. Höstskörden regnade bort och vi har bidragit med en slant för inköp av nya frön som kan planteras. 

 

Handikappbuss till Ukrainahjälpen och rehabiliteringshemmet i Lutsk 

Ukrainahjälpen Filippus är en stiftelse som sedan många år har som fokus att hjälpa behövande i Ukraina. Genom en samarbetspartner fick vi information om stiftelsens insatser och såg där en möjlighet att kunna bidra. Vi är glada över att vara en av dem som hjälper till och stöttar deras fina arbete, här med en tidigare färdtjänstbuss som numer finns på ett rehabiliteringshem för handikappade barn i Lutsk. Bilderna är tagna utanför hemmet under en fin sommardag när barnen fick en första åktur.

Ukrainahjälpens tolk, Sergei (bilden) förestår också stiftelsens sommarhem/lägergård i Lutsk, som är samlingsplats för organisationens insamlingar av kläder och hjälpmedel.

När det tragiska kriget i Ukrania utbröt i februari 2022 kändes det alltmer angeläget att stötta organisationens viktiga arbete. Vi fortsätter regelbundet att stötta med bidrag till Ukrainahjälpen Fillippus hjälpsändningar i syfte att hjälpa alla de drabbade människorna på plats. 

 
Sergei, tolk från Ukrainahjälpen Filippus visar upp rehabiliteringshemmets nya buss, skänkt av oss på Byberg & Nordin. Samma dag fick barnen åka på utflykt. 

 

Vattenbrunn i Indien

163 miljoner indier saknar idag tillgång till rent vatten. Precis innan jul 2019 öppnade vi en vattenbrunn i en liten by i området Chennai, i södra Indien. Kvinnorna, som så ofta är dem som hämtar vatten, fick tidigare gå flera kilometer. Med den nya brunnen kan de nu hämta vatten ur en kran mitt i byn. Projektet initierades av ännu en av våra engagerade medarbetare som själv hade varit delaktig i öppnadet av en tidigare brunn. Till följd av de långa avstånden fanns ett stort behov av ytterligare en vattenbrunn, ett projekt vi var glada över att kunna vara med och stötta. 

 

 

Kulturföreningen Vasaplan 

Vi har också stöttat Ideella kulturföreningen Vasaplan i Umeå.

Kulturföreningen stöttar: 
•    IOGT/NTO Medmänniska Bakfickan
-    Samlingsplats för personer med alkohol- och drogproblematik samt för ekonomiskt utsatta människor.
•    Kärnhuset 
-    träffpunkt för människor med psykiska funktionshinder, ensamhet och nedstämdhet pga arbetslöshet och sjukskrivning
•    LP verksamheten 
-    beroendevård
•    Umeå Stadsmission 
-    Kumulus: stöttar barn – och ungdomar med anhöriga i fängelse
-    Akutboende
-    Kvinnojour
-    Öppet hus och kök

Föreningen ger ut tidningen Vasaplan 4 gånger per år. Varje krona av försäljningspriset som tidningen Vasaplan kostar går till försäljarna som säljer tidningen runt om i Umeå. 

 

Historik

Turistbuss Scania 1966

Den 5:e maj 1927 erhöll August Nordin, farfar till VD Tomas Byberg, Länsstyrelsens tillstånd att bedriva linjetrafik med ”turbil” från Nordingråvallen till ångbåtskajen i Lugnvik – en sträcka på tre mil. Bilen utrustades med släpvagn för att få plats med gods, mest jordbruksprodukter. Om bilens passagerarplatser vid något tillfälle inte räckte till, gick det bra att få sitta bland potatissäckarna i släpvagnen. Komforten var där kanske inte riktigt densamma som krävs i dagens fortskaffningsmedel. En begagnad buss inköptes 1934. Den kostade 4 000 kronor. 1939 var det återigen dags för fordonsbyte. Den nya bussen byggdes hos Hägglund & Söner och kostade 16 000 kronor. Summan kan jämföras med det senaste inköpet på cirka tre miljoner.

1943 övertog Augusts söner Gotte Byberg och Sture Nordin företaget under firmanamnet Byberg & Nordin. Linjetrafiken förlängdes till Kramfors och utökades med arbetarturer, skolbarnstransporter och beställningstrafik. Krig rasade i Europa och biltrafiken var praktiskt taget obefintlig, vilket i sin tur ledde till ett bra passagerarunderlag på bussarna. Tyvärr skapade gengasdrift och materialbrist stora svårigheter att upprätthålla trafiken. Efter detta har verksamheten bara ”rullat på”.

Beställningstrafiken i Europa inleddes redan år 1956 då Gotte Byberg med hjälpföraren Åke Lundin gav sig iväg på ett månadslångt äventyr till Tyskland, Italien, Schweiz, Österrike, Frankrike, Belgien och Holland. Upplevelserna, spänningen, och i viss mån den annorlunda maten gjorde att de två förarna återvände i två nummer för stora uniformer. Resan gav mersmak och så småningom kom vi ut med ett eget litet program, anspråkslöst tryckt på skolans stencilapparat. Programmet utvecklades med åren till en resekatalog med betydligt större format och innehåll. Idag kommuniceras utbudet främst via digitala kanaler som webbsida och sociala medier. 

Kvalitet och omtanke är två begrepp som har följt med genom åren. Från några korta resor inom landet innefattar nuvarande utbud, förutom de klassiska bussresorna i Sverige och Norge, också resor med flyg och buss i hela Europa. Vi var först med de populära flyg-buss-resorna. Redan 1987 gick de första flygen med Byberg & Nordinresenärer, då mot Barcelona.

Under 1950-talet startade även veckoslutstrafiken på Stockholm och Gottes fru Gertrud skötte administrationen av både beställningstrafik och veckoslutstrafik från kontoret i Nordingrå. Veckoslutstrafiken ökade med åren och är nu en del av Ybuss som kör daglig trafik med flera avgångar på sträckan Umeå-Stockholm. Huvudkontoret för denna del av verksamheten finns idag i Timrå. Som dotterbolag startades 1987 Örnsköldsviks Resebyrå AB med en helt fristående resebyråverksamhet på Hamngatan i Ömsköldsvik. 2005 såldes verksamheten till Resesäljarna.

Under tidigt 1980- tal började Gottes son Tomas och flickvännen Anne arbeta aktivt i verksamheten. Idag ägs och drivs företaget av Tomas Byberg och han tillsammans med frun Anne, arbetar fortsatt på kontoret i Nordingrå.

Byberg & Nordin är också sedan början av 1990-talet delägare och administratör av Mittbuss AB som kör trafik i hela Västernorrland. År 2000 förvärvades det närliggande företaget Werner Westins Omnibuss AB i Docksta. Bolaget etablerade sig år 2005 också i Örnsköldsvik med bussar såväl i tätorten som i Köpmanholmen och Skorped. 2008 skedde en stor utökningen för bolaget när det Sundsvallsbaserade bussbolaget Anna Norbergs Buss förvärvades. De båda familjeföretagen Torpshammars Buss och Ceris Resor förvärvades 2013 respektive 2016. 

I juni 2014 började Byberg och Nordin genom samverkansbolaget Mittbuss bedriva i princip all länstrafik i Ångermanland i samarbete med Din Tur, Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland. Företaget kör idag linjetrafik i stora delar av Västernorrland, i Gävleborg (Bergsjö, Nordanstigs kommun) samt sedan årsskiftet 2019/2020 även i Västerbotten (Umeå kommun).

Under 2014 börjar den fjärde generationen Byberg att arbeta i företaget. Tomas och Annes son Jens är idag verksam som affärsområdeschef.

Under åren 2010-2019 växte Byberg & Nordin med flera dotterbolag och intressebolag och blev även en av fyra delägare i Björks & Byberg-koncernen där Tomas Byberg var VD. I koncernen ingick A Björks, Björks Buss, Björks Fastigheter, Siljan Buss, VS & Perssons Bussar, KR Trafik, Björks 24-7, Weidermans Buss och Lindbergs Buss. Tillsammans var man en av landets största privatägda aktörer i branschen. Koncernen bedrev verksamhet från Västerbotten i norr till Östergötland i söder, hade närmare 2000 medarbetare och en flotta på cirka 1000 fordon.

I september 2019 sålde de fyra delägarna koncernens bolag i Mellansverige, till det franska transportbolaget Transdev. Byberg & Nordin påverkades inte och ägs och drivs fortsättningsvis av Tomas Byberg. Företaget satsar vidare inom Västernorrland, Bergsjö samt i Umeå.

Den 1 november 2022 förvärvades det Sundsvallsbaserade familjeföretaget Träpatronen Transport & Turism AB.

I februari 2024 köptes de två Umeåföretagen Umeå Buss och Göstas buss som därmed blev en del av Byberg & Nordin.

Byberg & Nordins verksamhet har idag ca 600 medarbetare och drygt 300 fordon i flottan.

 

 

 

Länk till dataskyddspolicy