Om Företaget

Byberg & Nordin Busstrafik AB är ett drygt 90-årigt familjeföretag i tredje generationen, med Nordingrå i Höga Kusten som bas. Företaget omsätter närmare 400 mkr, har ca. 480 medarbetare och 250 fordon. Vår verksamhet inkluderar allt från linjetrafik, skoltrafik, taxi och färdtjänst, gruppresor och expressbusstrafik. Vi är även researrangörer för resor med både buss, flyg och båt i Sverige, Norden och Europa.
Vi vill ständigt utvecklas och går före: exempelvis var vi i Härnösands kommun först i landet med helt fossilfri kollektivtrafik. Vi satsar på ny teknik och arbetar med flera utvecklingsprojekt exempelvis genom elbussar och en helt ny tjänst där resenärerna via en app skall kunna beställa sin bussresa i ett flexibelt linjenät.

Org nr: 556290-0372

 

 

Våra kontor

Byberg och Nordin har kontor på flera orter i Västernorrland som täcker in försäljning och administration, trafikledning, verkstäder och bussgarage. Huvudkontoret ligger i Nordingrå.

Försäljning och Kundservice
Telefonnummer: 010-722 03 00
Webbsida: www.bybergnordin.se
Email: info@bybergnordin.se
 

Nordingrå
Huvudkontor
Vallenvägen 45
870 30 Nordingrå

Umeå 
Verkstadsgatan 9 
904 32 Umeå

Örnsköldsvik
Strandgatan 4
891 33 Örnsköldsvik

Sjögatan 1B
891 60 Örnsköldsvik

Docksta
Busstorget 1
870 33 Docksta

Sollefteå
Söderleden 3
881 35 Sollefteå

Kramfors
Yrkesvägen 2
872 34 Kramfors

Härnösand
Industrigatan 5
871 53 Härnösand

Sundsvall/Timrå
Hantverksvägen 4
861 36 Timrå

Torpshammar
Besöksadress: Härnoldsgatan 2
84013 Torpshammar

Bussarna finns stationerade på bland annat följande orter:

 -Umeå
- Sävar
- Bredbyn
- Bergsjö 
- Örnsköldsvik
- Köpmanholmen
- Skorped
- Docksta
- Nordingrå
- Kramfors
- Sollefteå
- Härnösand
- Liden
- Timrå
- Torpshammar
- Ånge

Våra bussar

Stor grupp eller liten? Våra bussar passar för alla tillfällen och håller liksom våra chaufförer hög klass. Säkerheten kommer alltid i första hand, alla bussar har säkerhetsbälten på samtliga platser och merparten av fordonen i vår stora bussflotta är utrustade med alkolås. Välkommen att kontakta oss för mer utförlig information om våra bussar och om vilken busstyp som passar just dina önskemål.

 

Turistbussar
Kick-off med företaget, utflykt med föreningen, weekend i Stockholm eller en resa till Italien? Våra moderna turistbussar kan, bekvämt och säkert, ta dig till de destinationer du önskar. Våra fullt utrustade turistbussar med bl.a. toalett, AC, DVD, kyl och internet ger dig den bästa reseupplevelsen.

 

Expressbussar
Byberg & Nordin bedriver genom det hälftenägda bolaget Ybuss daglig expressbusstrafik från Umeå i norr ner till Stockholm i söder. Bussarna är utrustade med de senaste faciliteterna, och vi garanterar dig en skön åktur.

 

Linjebussar
Våra linjebussar trafikerar ett stort antal linjer i Västernorrland samt i Bergsjö med omnejd. Exempelvis reser du med oss såväl till och från landsbygden som på linjer inom Härnösand och Sollefteå stad. Vi ger dig möjligheten att åka säkert, bekvämt och miljövänligare till jobbet, skolan, shopping eller kvällsnöjet.

 

Mini och multifordon
Är ni en mindre grupp som ska ut och resa? Då passar våra minibussar utmärkt åt er. Våra minibussar finns utrustade med bland annat skinnsäten, DVD, AC med mera. Våra multifordon trafikerar färdtjänsttrafik i Örnsköldsviks och Kramfors kommuner.

 

Stationeringsorter
Våra bussar finns stationerade på bland annat följande orter:

- Umeå
- Sävar
- Bredbyn
- Bergsjö 
- Örnsköldsvik
- Köpmanholmen
- Skorped
- Docksta
- Nordingrå
- Kramfors
- Sollefteå
- Härnösand
- Liden
- Sundsvall
- Torpshammar
 

Byberg & Nordin strävar alltid efter att hålla en modern och fräsch vagnpark. De flesta av våra linje och expressbussar är av märket  VDL, Volvo och MAN . Vissa av turistbussarna kommer från busstillverkaren Neoplan.

 

Kvalitet & Miljö

Byberg & Nordin arbetar genom målmedvetna satsningar och en engagerad personal ständigt med att minska miljöbelastningen i alla delar av verksamheten. Vi ser kvalitets- och miljöarbetet som ett mycket viktigt och högt prioriterat arbetsområde. Elbussar och att trafiken körs med HVO-fossilfritt bränsle, är några exempel på miljösatsningar som genomförts inom företaget.

Vinnare av det prestigefyllda "Pegasuspriset" 2016!

Med Pegasuspriset, som delades ut för nionde året i rad, vill Transportföretagen visa på goda exempel från det arbete som pågår inom transportnäringen för att minska både direkt och indirekt påverkan på vår miljö. Byberg & Nordin utsågs till 2016 års vinnare bland annat med följande motivering:

”Byberg & Nordin Busstrafik AB har genom ett engagerat arbete gått före och visat vägen när det gäller en fossilfri kollektivtrafik. Bolaget som varit verksamt i över 90 år visar på betydelsen av nytänkande och socialt ansvar, är aktivt i arbetet mot en fossilfri kollektivtrafik och är med och driver utvecklingen i bussbranschen. Genom att med ett brett fokus prova olika typer av miljöfordon, däribland elbussar av olika storlekar, har Byberg & Nordin Busstrafik AB vunnit mycket välförtjänt respekt och uppmärksamhet i landet.”

Övriga nominerade företag till priset var Trelleborgs hamn AB och Clas Ohlson AB.

Elbussar hos Byberg & Nordin

Byberg & Nordin har genom åren legat i framkant när det gäller ny teknik. Vi tog steget ut och blev först ut i länet med eldrivna stadsbussar. Det är i städerna Härnösand och Sollefteå som det från juni 2014 rullar ett antal helt eldrivna fordon.

- Även om det rör sig om ganska stora investeringar i ny teknik tror vi stenhårt på eldrift i framtiden. Det är roligt att visa upp hur väl det kan fungera och jag är övertygad om att vi om 10 år kommer att se riktigt många helt eldrivna bussar i innerstadstrafik. Redan nu är buss ett alldeles utmärkt transportmedel rent miljömässigt och med denna nya teknik blir vi bäst av samtliga säger Tomas Byberg

Fordon och HVO-bränsle

- under 2016 fasades hela vår trafik i Västernorrland över till att köras med HVO (hydrerad vegetabilisk olja), ett starkt miljöinitiativ som inledningsvis startade med trafiken i Härnösands kommun och i Bergsjö.
- vid däcksregummering köps ”miljödäck”.

Källsortering av allt avfall

Miljöutbildning av personal

Miljöanpassad körning, exempelvis förbud mot tomgångskörning, utbildning i ekonomikörning mm.

Miljöanpassade inköp
- vid inköp av varugrupper där miljömärkta produkter finns ( ex. Svanen, Bra miljöval) väljer vi dessa i första hand
- endast miljömärkta rengöringsmedel används av anlitade städföretag
- i alla centralt och lokalt skrivna avtal med leverantör införs krav på miljödeklaration av produkten.

Historik

Den 5:e maj 1927 erhöll August Nordin Länsstyrelsens tillstånd att bedriva linjetrafik med ”turbil” från Nordingråvallen till ångbåtskajen i Lugnvik – en sträcka på tre mil. Bilen utrustades med släpvagn för att få plats med gods, mest jordbruksprodukter. Om bilens passagerarplatser vid något tillfälle inte räckte till, gick det bra att få sitta bland potatissäckarna i släpvagnen. Komforten var där kanske inte riktigt densamma som krävs i dagens fortskaffningsmedel. En begagnad buss inköptes 1934. Den kostade 4 000 kronor. 1939 var det återigen dags för fordonsbyte. Den nya bussen byggdes hos Hägglund & Söner och kostade 16 000 kronor. Summan kan jämföras med det senaste inköpet på cirka tre miljoner.

1943 övertog Augusts söner Gotte Byberg och Sture Nordin företaget under firmanamnet Byberg & Nordin. Linjetrafiken förlängdes till Kramfors och utökades med arbetarturer, skolbarnstransporter och beställningstrafik. Krig rasade i Europa och biltrafiken var praktiskt taget obefintlig, vilket i sin tur ledde till ett bra passagerarunderlag på bussarna. Tyvärr skapade gengasdrift och materialbrist stora svårigheter att upprätthålla trafiken. Efter detta har verksamheten bara ”rullat på”.

Beställningstrafiken i Europa inleddes redan år 1956 då Gotte Byberg med hjälpföraren Åke Lundin gav sig iväg på ett månadslångt äventyr till Tyskland, Italien, Schweiz, Österrike, Frankrike, Belgien och Holland. Upplevelserna, spänningen, och i viss mån den annorlunda maten gjorde att de två förarna återvände i två nummer för stora uniformer. Resan gav mersmak och så småningom kom vi ut med ett eget litet program, anspråkslöst tryckt på skolans stencilapparat. Dagens program är betydligt större både i format och i innehåll.

Kvalitet och omtanke är två begrepp som har följt med genom åren. Från några korta resor inom landet innefattar årets program förutom de klassiska bussresorna i Sverige och Norge också resor med flyg och buss i hela Europa. Vi var först med de populära flyg-buss-resorna. Redan 1987 gick de första flygen med Byberg & Nordinresenärer, då mot Barcelona.

Under 1950-talet startade veckoslutstrafiken på Stockholm. Denna trafik ökade med åren och är nu en del av Ybuss som kör daglig trafik med flera avgångar på sträckan Umeå-Stockholm. Huvudkontoret för denna del av verksamheten finns i Timrå. Som dotterbolag startades 1987 Örnsköldsviks Resebyrå AB med en helt fristående resebyråverksamhet på Hamngatan i Ömsköldsvik. 2005 såldes verksamheten till Resesäljarna.

Byberg & Nordin är också sedan början av 1990-talet delägare och administratör av Mittbuss AB, ett bolag som kör trafik i Västemorrland. År 2000 förvärvades det närliggande företaget Werner Westins Omnibuss AB i Docksta. Bolaget etablerade sig år 2005 också i Örnsköldsvik med bussar såväl i tätorten som i Köpmanholmen och Skorped. 2008 skedde en stor utökningen för bolaget när det Sundsvallsbaserade bussbolaget Anna Norbergs Buss förvärvades. De båda familjeföretagen Torpshammars Buss och Ceris Resor förvärvades 2013 respektive 2016. 

I juni 2014 började Byberg och Nordin genom samverkansbolaget Mittbuss bedriva i princip all länstrafik i Ångermanland i samarbete med Din Tur, Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland. Företaget kör idag linjetrafik i stora delar av Västernorrland och även i Bergsjö med omnejd (X-trafik i Nordanstigs kommun).

Under åren 2010-2019 växte Byberg & Nordin med flera dotterbolag och intressebolag och blev även en av fyra delägare i Björks & Byberg-koncernen där Tomas Byberg var VD. I koncernen ingick A Björks, Björks Buss, Björks Fastigheter, Siljan Buss, VS & Perssons Bussar, KR Trafik, Björks 24-7, Weidermans Buss och Lindbergs Buss. Tillsammans var man en av landets största privatägda aktörer i branschen. Koncernen bedrev verksamhet från Västerbotten i norr till Östergötland i söder, hade närmare 2000 medarbetare och en flotta på cirka 1000 fordon.

I september 2019 sålde de fyra delägarna koncernens bolag i Mellansverige, till det franska transportbolaget Transdev. Byberg & Nordin påverkades inte och ägs och drivs fortsättningsvis av Tomas Byberg. Företaget satsar vidare inom Västernorrland och Bergsjö samt startade verksamhet i Umeå vid årsskiftet 2019/2020.

 

 

 

Länk till dataskyddspolicy

Powered by Travelize