Skip to main content

Jobba hos oss

Vi söker alltid duktiga medarbetare som vill jobba hos oss! När vi har lediga tjänster öppna för sökning så lägger vi ut dem här under Aktuella tjänster. Här hittar du också information om bussförarutbildning och en beskrivning av de karriärmöjligheter och olika yrken som finns hos oss. 

Ett företags viktigaste resurs är medarbetarna. Det kan låta som en klyscha, men hos oss på Byberg & Nordin är det en ledstjärna som genomsyrar verksamheten. Vi vill vara en bra arbetsgivare och jobbar ständigt för att såväl nuvarande som potentiella medarbetare ska uppfatta oss så. Hos oss får du arbeta självständigt, ta ansvar och utvecklas. Vår verksamhet är bred och inkluderar linjetrafik, skoltrafik, taxi- och färdtjänst, gruppresor för företag & föreningar och expressbusstrafik. Vi är även researrangörer.

Företaget har idag närmare 600 medarbetare, drygt 300 fordon och omsätter ca 550 mkr. Vi bedriver trafik i hela Västernorrland, Västerbotten (Umeå och Sävar) samt i Gävleborg (Bergsjö, Nordanstig) och har flera bussdepåer i dessa områden. Våra kontor finns i Umeå, Örnsköldsvik, Docksta, Nordingrå, Sollefteå, Kramfors, Härnösand, Timrå, Sundsvall och Torpshammar.

Fritextsökning

Aktuella tjänster

Just nu söker vi;

  • Fordonstekniker till vår bussverkstad i Örnsköldsvik. Läs mer här.
  • Verkstadschef till Docksta/Örnsköldsvik. Lär mer här.
  • Bussförare till Skorped, Köpmanholmen & Bredbyn. Läs mer här.
  • Bussförare i Härnösand. Läs mer här.
  • Extraförare till taxiverksamheten i Örnsköldsvik, Kramfors och Höga Kusten. Läs mer här

Du kan alltid skicka in en spontanansökan/intresseanmälan till oss oavsett om vi har en utlyst tjänst som passar dig eller inte. Spontanansökningar skickas in här. Berätta om dig själv, vilken typ av arbete du är intresserad av och vad du tror att du kan bidra med hos oss. Om vi har något framöver som vi tror kan passa dig så hör vi av oss. Vi får just nu in många intresseanmälningar. För att öka dina chanser till att blir aktuell för en intervju så uppmanar vi dig att lägga lite tid på ditt personliga brev. Skriv om varför du vill jobba just hos oss och varför du tror att du skulle passa in i vårt gäng. Observera att vi vill ha alla ansökningar och intresseanmälningar via systemlänk, ej på e-post

Följ oss gärna i våra sociala kanaler där vi delar med oss av vår vardag och lägger ut lediga tjänster. Vi finns på Facebook, Instagram och Linkedin

Bussförarutbildning

Vill du bli bussförare?

Gillar du att träffa människor och är bra på att bemöta dem på ett trevligt sätt? Kan du behålla lugnet även i stressade situationer? Om du dessutom gillar att köra stora fordon så kanske bussföraryrket kan vara något för dig? Att arbeta som bussförare är först och främst ett serviceyrke. Som bussförare kan man jobba inom lokal- eller regional linjetrafik, köra skolbuss, expressbuss, flygbuss eller turist- och beställningstrafik.

Vad gör en bussförare?

Förare i lokal- eller regional linjetrafik, skoltrafik, expressbusstrafik och flygbussar kör bestämda linjer efter tidtabell. I arbetet ingår exempelvis att sälja och kontrollera biljetter och färdbevis, svara på resenärernas frågor om tider och priser samt ibland att ropa ut hållplatserna och hjälpa resenärer och bagage av och på bussen. Efter avslutat pass tankar, tvättar och städar man oftast bussen själv samt i förekommande fall redovisar sin kassa. På vissa orter/linjer kan bussföraren också hantera paket och annat gods som skickas med bussen. 

Som turistbussförare behövs mer förarbete. Det handlar exempelvis om att lägga upp resplan och ta fram kartor eller annat material som behövs. Ofta behövs språkkunskaper i tullen och på färjorna. Under resans gång kan föraren ibland vara guide (det kan även finnas reseledare med ombord), hjälper resenärerna med bagage och andra önskemål samt håller bussen hel och ren. Att köra beställningstrafik i utlandet innebär att man under kortare eller längre perioder är borta från hemmet. 

Oregelbunden arbetstid förekommer ofta inom bussföraryrket.

Olika vägar för att bli bussförare

  • Du som ska söka gymnasium kan välja Fordons- och transportprogrammet med inriktning bussförare
  • Är du 21 år och har körkort B kan du söka till Komvux/YrkesVux
  • Är du 21 år och har körkort B kan du även gå Arbetsmarknadsutbildningar
  • Har du fyllt 24 år kan du ta busskort som privatist på en trafikskola

Framtidsutsikter för bussförare

Medelåldern inom yrket är hög och en relativt stor andel av dem som arbetar som bussförare i Sverige idag kommer att gå i pension under de kommande åren så det kommer att finnas gott om jobb. De närmaste åren kommer bussbranschen behöva 4200 bussförare, ca 1000 personer årligen (källa: Arbetsförmedlingen; Transportforetagen.se)

Lön som bussförare

Grundlönen för en nyutbildad bussförare är idag enligt Bussbranschavtalet 29 013 kronor i månaden. Utöver det kan tillkomma ersättning för exempelvis obekväm arbetstid, övertid med mera. Bussförare går på så kallad tarifflön, vilket innebär att man flyttas upp i löneklass efter antal år i yrket.

Taxiförarutbildning

Vill du bli taxiförare?

Att vara taxiförare är ett serviceyrke. Som förare möter du dagligen många människor och ställs inför många olika situationer. Jobbet är varierande och det krävs att man kan anpassa sig till nya situationer. Alla som vill jobba som taxiförare i Sverige måste ha en taxiförarlegitimation (TFL). Det är Transportstyrelsen som utfärdar den och det fungerar ungefär som när du tar körkort. För att erhålla taxiförarlegitimation ska man bli godkänd på två teoretiska prov, delprov ett “Säkerhet och beteendet" består av 70 frågor och delprov två "Lagstiftning" av 50 frågor. Därefter görs ett praktiskt körprov hos Trafikverket. Efter godkända resultat kan ansökan göras till Transportstyrelsen.

Studier inför proven kan enkelt genomföras hemma eller där det passar dig. Det finns flera digitala utbildningar på marknaden där du för runt 1000-lappen kan tillgodogöra dig den teori som du behöver inför proven. Ett exempel erbjuds via Svenska Taxiförbundet. Mer information om den finns här. Taxiförarutbildning erbjuds även vid folkhögskolor. Vi har flera medarbetare hos oss som genomgått utbildningen på Mellansels Folkhögskola. Kursen sträcker sig över en termin och är på heltid. Du studerar delvis på distans med lärarledd undervisning två dagar i veckan. Målet med kursen är att du på ett strukturerat sätt ska tillgodogöra dig den kunskap som behövs för att klara Trafiksäkerhetsverkets prov. Kursen är CSN-berättigad (dvs du har möjlighet att söka studiestöd). Kursen går två gånger per år, vår och höst. Mer information och länk till ansökan finns här

Övriga krav för att få ta legitimationen är;

  • Du behöver minst vara 21 år 
  • Haft körkort med B-behörighet i minst 2 år som inte får ha varit återkallat under de senaste 2 åren. Alternativt inneha D-körkort.
  • Uppfylla de medicinska kraven som är nödvändiga
  • Godkända teoriprov i yrkeskompetens får inte vara äldre än tre år vid ansökan
  • Godkänt körprov för taxiförarlegitimation som inte är äldre än ett år vid ansökan hos Transportstyrelsen

Framtidsutsikter för taxiförare

Medelåldern i branschen är hög vilket innebär att många som jobbar som taxiförare idag kommer gå i pension de närmaste åren. Enligt Arbetsförmedlingens yrkesprognos så kommer konkurrensen om förare vara hög i framtiden då utbildade taxiförare kommer att vara eftertraktade. Detta innebär att personer som innehar taxilegitimation har goda chanser att få jobb i framtiden. Svenska Taxiförbundet har gjort en undersökning hos landets taxiföretag (år 2021) som visar att det idag saknas runt 7 000 taxiförare. ( Källa: arbetsförmedlingen.se, tya.se

Lön som taxiförare

Grundlönen för en taxiförare är idag enligt kollektivavtalet "Taxiavtalet - förare" som lägst 26 073 kronor i månaden vid en heltidsanställning. Utöver det kan tillkomma ersättning för exempelvis obekväm arbetstid, övertid med mera. Taxiförare går på så kallad tarifflön, vilket innebär att man flyttas upp i löneklass efter 2 år i yrket.

Karriär

I vårt företag arbetar många människor i olika yrken, med olika bakgrund, utbildning, åldrar och erfarenhet. Vår verksamhet skiljer sig åt beroende på om det är i stad eller i glesbygd, i norr eller söder. Det som förenar oss är vår dagliga strävan om att överträffa våra kunders förväntningar, med inställningen att ingenting är omöjligt!

Den variation i verksamheter som finns från Västerbotten i norr till Gävleborg i söder gör det möjligt för våra medarbetare att utvecklas. Det gäller i såväl befintliga roller, där vi i vissa fall kan erbjuda att prova på att arbeta på en annan plats, eller varför inte våga prova en annan roll?! Här får du ett smakprov på några av de karriärmöjligheter som finns hos oss!

Bakom ratten

Hos oss jobbar många förare! Det är busschaufförer som kör linjetrafik, skoltrafik, beställningstrafik samt expressbussar, och så har vi taxichaufförer i färdtjänst och serviceresor. Gemensamt för chaufförsyrket är att det handlar om kundservice och förmågan att få våra resenärer att känna sig välkomna, omhändertagna och säkra ombord på våra fordon. På många håll i landet har vi trafik under en stor del av dygnet vilket gör att chaufförsyrket - likt många andra yrkeskategorier hos oss – innebär arbete på varierande tider.

I tvätthall, städhall & verkstad

Här hittar du gänget som ansvarar för att våra fordon är i toppskick, såväl utvändigt som invändigt! Det är mekaniker, fordonselektriker samt tvätt- och städpersonal som ser till att bussar och taxibilar servas, repareras och fräschas upp. Dessa yrken har vitt skilda utbildningskrav men det som förenar alla i servicehallarna är den dagliga strävan om att få ut fordonen i trafik igen så snart som möjligt - utan att tumma på kvaliteten.

Inne på driftledningen

Inne på våra driftledningskontor hittar du bland annat drift- och trafikledare samt områdeschefer. Dessa ser till att det finns förare och fordon till alla våra köruppdrag, hanterar incidenter och avvikelser i trafiken, tar emot kunder samt ser till att vara ett allmänt bra stöd för förarna! Gemensamt för dessa yrken är förmågan att ha många bollar i luften och kunna prioritera när det ”brinner till” – en vet aldrig vad som händer ute på vägarna dag för dag!

På sälj och marknad

Här har vi bland annat resesäljare, reseledare, kundtjänstmedarbetare och marknadskommunikatörer. Dessa arbetar med att producera, paketera, kommunicera och leverera härliga reseupplevelser runt om i Sverige och Europa. Gemensamt för dessa yrken är viljan och förmågan att alltid sätta kunden i centrum.

I stödfunktion

För att få vår verksamhet att rulla så finns det såklart många fler yrkeskategorier som jobbar lite mera bakom kulisserna. Det handlar exempelvis om ekonomi, lön, HR och IT.

Följ oss gärna i våra sociala kanaler där vi delar med oss av vår vardag. Vi finns på Facebook, Instagram och Linkedin