Vill du bli bussförare?
Gillar du att träffa människor och är bra på att bemöta dem på ett trevligt sätt? Kan du behålla lugnet även i stressade situationer? Om du dessutom gillar att köra stora fordon så kanske bussföraryrket kan vara något för dig? Att arbeta som bussförare är först och främst ett serviceyrke. Som bussförare kan man jobba inom lokal- eller regional linjetrafik, köra skolbuss, expressbuss, flygbuss eller turist- och beställningstrafik.
Vad gör en bussförare?
Förare i lokal- eller regional linjetrafik, skoltrafik, expressbusstrafik och flygbussar kör bestämda linjer efter tidtabell. I arbetet ingår exempelvis att sälja och kontrollera biljetter och färdbevis, svara på resenärernas frågor om tider och priser samt ibland att ropa ut hållplatserna och hjälpa resenärer och bagage av och på bussen. Efter avslutat pass tankar, tvättar och städar man oftast bussen själv samt i förekommande fall redovisar sin kassa. På vissa orter/linjer kan bussföraren också hantera paket och annat gods som skickas med bussen.
Som turistbussförare behövs mer förarbete. Det handlar exempelvis om att lägga upp resplan och ta fram kartor eller annat material som behövs. Ofta behövs språkkunskaper i tullen och på färjorna. Under resans gång kan föraren ibland vara guide (det kan även finnas reseledare med ombord), hjälper resenärerna med bagage och andra önskemål samt håller bussen hel och ren. Att köra beställningstrafik i utlandet innebär att man under kortare eller längre perioder är borta från hemmet.
Oregelbunden arbetstid förekommer ofta inom bussföraryrket.
Olika vägar för att bli bussförare
- Du som ska söka gymnasium kan välja Fordons- och transportprogrammet med inriktning bussförare
- Är du 21 år och har körkort B kan du söka till Komvux/YrkesVux
- Har du fyllt 24 år och haft körkort B i minst 2 år kan du gå Arbetsmarknadsutbildningar
- Har du fyllt 24 år kan du ta busskort som privatist på en trafikskola
Framtidsutsikter för bussförare
Medelåldern inom yrket är hög och en relativt stor andel av dem som arbetar som bussförare i Sverige idag kommer att gå i pension under de kommande åren så det kommer att finnas gott om jobb. De närmaste åren kommer bussbranschen behöva 4200 bussförare, ca 1000 personer årligen (källa: Arbetsförmedlingen; Transportforetagen.se)
Lön som bussförare
Grundlönen för en nyutbildad bussförare är idag enligt Bussbranschavtalet 26 780 kronor i månaden. Utöver det kan tillkomma ersättning för exempelvis obekväm arbetstid, övertid med mera. Bussförare går på så kallad tarifflön, vilket innebär att man flyttas upp i löneklass efter antal år i yrket.
Nyfiken på hur det är att vara bussförare?
Såhär berättar Per Sundbaum, bussförare hos oss på Byberg & Nordin i Umeå, om sitt nya yrke och utbildningen.

HUR KOMMER DET SIG ATT DU VALDE BUSSFÖRARUTBILDNINGEN?
- Jag har i över 10 år tänkt att bli bussförare. Jag har alltid gillat trafik och fordon, och jag har ett förflutet inom serviceyrken vilket är en utmärkt kombination för en bussförare.
VAR UTBILDADE DU DIG OCH VAD VAR MEST LÄRORIKT UNDER UTBILDNINGSTIDEN?
- Jag gick på Liljaskolan i Vännäs (utanför Umeå). Det mesta under utbildningen var lärorikt och nyttigt att ha med sig till mitt nya jobb på Byberg & Nordin. Jag hade en superbra lärare .
VAD SER DU MEST FRAM EMOT I DITT NYA JOBB SOM BUSSFÖRARE?
- Jag ser framemot att förhoppningsvis få köra lite längre beställningsresor framöver.
HAR DU NÅGOT RÅD TILL EN PERSON SOM FUNDERAR PÅ ATT UTBILDA SIG TILL BUSSFÖRARE?
- Att man verkligen ska vara intresserad att sitta och köra hela dagarna. Och tänka på att det samtidigt är ett stort ansvar. Det är ett fritt jobb och man är ändå ute och kan ta en nypa frisk luft ofta. Man får se växlande natur.