Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten – Montecatini Terme

  (tisdag 13 september) Avresa från respektive hemort till Arlanda. På resan ner bjuder vi på kaffe och smörgås. Efter landning åker vi transfer med lokal buss och chaufför till den trevliga lilla staden Montecatini Terme. Här ska vi bo i sju nätter. När vi kommer fram har hotellet dukat upp till en trevlig toscansk lunch. Efter lunchen tar vi en gemensam promenad för att bekanta oss med staden. Vi bjuds på välkomstdrink innan middagen.

 • Dag 2: Fri dag

  I dag har vi en hel dag att utforska vår trevliga stad Montecatini Terme, på egen hand. Det finns härliga promenadstråk, man kan kika runt i stadens många mysiga butiker, äta en riktig italiensk lunch eller läsa en god bok i någon av de fina trädgårdarna eller parkerna. Kanske vill man bara ligga och njuta av värmen vid hotellpoolen. På kvällen äter vi en lite tjusigare italiensk galamiddag i skenet av kandelabrar.

 • Dag 3: Cinque Terre

  (20 mil) Dagens utflykt blir till nationalparken Cinque Terre som är ett av Italiens vackraste besöksmål. De fem pittoreska byarna är byggda på klippor och sluttningar vid det azurblå havet, omgivna av terrassodlingar. Vi tar bussen till La Spezia där vår lokalguide möter upp. Här tar vi tåget vidare till Riomaggiore som är en av de välkända små byarna. Under dagen ges tillfälle till lunch.

  I den charmiga lilla byn Manarola kan vi sedan strosa runt en stund innan vi tar trapporna ner till vår båt som angör vid klipporna. Vi gör en båttur längs en del av Cinque Terre-kusten och kan på så sätt beundra de små pastellfärgade byarna som klättrar på de ojämna klipporna. Efter båtturen återvänder vi till La Spezia och vår buss som efter en innehållsrik heldag tar oss tillbaka till vårt hotell för middag. (Obs! På grund av väder och vind kan programmet komma att justeras något, ev. ändringar meddelas på plats).

 • Dag 4: Montecatini Terme eller Florens

  Idag har man möjlighet att antingen stanna kvar i Montecatini Terme, eller för dem som önskar följa med reseledaren på en dagsutflykt till Florens, en stad som har allt att erbjuda. Vackra välbevarade byggnader från medeltiden och gator som sett likadana ut sedan 1300-talet. Staden där personer som Leonardo da Vinci, Dante och Michelangelo verkat. Ett otroligt kulturarv av historia, konst och arkitektur. Vi kommer att ha gott om tid för att avnjuta såväl god mat och dryck samt shopping för den som önskar, innan vi vänder åter till Montecatini Terme och hotellet.

 • Dag 5: Val d´Orcia - vyer, vin och ost

  (25 mil) Idag ska vi på en heldagsutflykt tillsammans med vår duktiga lokalguide till den förtrollande dalen Val d´Orcia, listad på UNESCOs världsarvslista. Bilder från det här området får många gånger representera de magiska toscanska landskapen. Här besöker vi några pittoreska byar med genuin toscansk atmosfär, vi provar vin och smakar på den berömda osten Pecorino som tillverkas i området. Lunchen äter vi på en familjeägd vingård där det dukas upp lokala rätter och gårdens eget vin. Detta blir en fotovänlig dag fylld med de klassiska toscanska vyerna.

 • Dag 6: Greve in Chianti - en svenskägd vingård

  (15 mil) Dagens utflykt går till distriktet Chianti Classico och en vingård med utsikt över de vackra kulliga toscanska landskapet av vinfält och olivlundar. Terreno, som hör samman med The Winery Hotel Hotel i Stockholm genom familjen Ruhne, har gjort vin här sedan 1988. De har under dessa trettio år höjt kvaliteten på vinerna genom att gå tillbaka till en naturlig och ekologiskt vinproduktion samtidigt som vineriet har moderniserats. Vinerna som tillverkas är både klassiska och nyskapande.

  Sofia Ruhne var sju år när hennes föräldrar Mats och Birgitta tog det livsavgörande beslutet att köpa vingården. Sofia har i stort sett vuxit upp på Terreno och har idag ansvar för både gården i Toscana och för vinet på The Winery Hotel.

  På vår provning blir vi guidade genom tre av vingårdens viner kombinerat med eleganta snittar, tillagade av gårdens kock Francesco Galli. Allt som serveras på Terreno består av grödor från det egna ekologiska grönsakslandet och lokala råvaror. Man producerar även sin egen olivolja som vi får smaka under provningen.

 • Dag 7: Fri dag

  Dagen fri för egna aktiviteter. På kvällen äter vi middag i den genuina medeltida byn Montecatini Alto, med sin hänförande utsikt över staden. Vi tar bergbanan, Funicolare, upp till restaurangen. Efter den utsökta middagen tar vi bergbanan tillbaka.

 • Dag 8: Pisa och hemåt

  Tidig frukost innan vi checkar ut från hotellet och åker till flygplatsen i Pisa. När vi landar väntar en Byberg & Nordinbuss på att ta oss till Tönnebro Värdshus för en avslutningsmåltid. Med härliga toscanska minnen och smakintryck reser vi därefter den sista etappen hem.