Om Företaget

Byberg & Nordin Busstrafik AB är ett 90-årigt familjeföretag i tredje generationen, med Nordingrå i Höga Kusten som bas. Företaget omsätter idag 360 mkr, har närmare 480 medarbetare och ca 250 fordon. Vår verksamhet inkluderar allt från linjetrafik, skoltrafik, taxi och färdtjänst, gruppresor och expressbusstrafik. Vi är även researrangörer för resor med både buss, flyg och båt i Sverige, Norden och Europa.
Vi vill ständigt utvecklas och går före: exempelvis var vi i Härnösands kommun först i landet med helt fossilfri kollektivtrafik. Vi satsar på ny teknik och arbetar just nu med flera utvecklingsprojekt exempelvis genom elbussar och en helt ny tjänst där resenärerna via en app skall kunna beställa sin bussresa i ett flexibelt linjenät.


Byberg & Nordin ingår i Björks & Byberg-koncernen och är en av fyra delägare. Koncernen utvecklar, levererar och marknadsför attraktiva resetjänster i Sverige. Tillsammans är vi idag landets största privatägda aktör i branschen. Koncernen bedriver verksamhet från Västerbotten i norr till Östergötland i söder och har närmare 2000 medarbetare och en flotta på cirka 1000 fordon. I koncernen ingår idag Byberg & Nordin Busstrafik AB, A Björks, Björks Buss, Björks Fastigheter, Siljan Buss, VS & Perssons Bussar, KR Trafik, Björks 24-7, Weidermans Buss och Lindbergs Buss.
 

   

                        

 

Org nr Byberg & Nordin: 556290-0372

 

 

VD har ordet

Tomas Byberg, VD

 

 

 

 

Tomas Byberg, VD Byberg & Nordin
 

När jag skulle börja skriva texten till denna sida började jag som vanligt med att Byberg & Nordin är ett litet familjeägt bolag från Nordingrå. Sedan jag skrivit denna rad började jag inse att det hänt väldigt mycket under de senaste 20 åren. När vi talar om oss själva vill vi nog fortfarande säga att vi är det lilla bolaget från Nordingrå där vi håller alla möten vid köksbordet i samband med eftermiddagsfikan. När vi summerar var vi är idag ser det faktiskt lite annorlunda ut.

Det lilla bolaget från Höga Kusten har nu tagit ett steg ut och faktiskt blivit en av de större aktörerna på marknaden. Själva och via koncernbolagen i Björks & Byberg  har vi idag, förutom vårt säte i Västernorrland, stationeringar från Västerbotten i norr till Östergötland i söder med närmare 2000 medarbetare.

Vår storlek ger oss naturligtvis ett konkurrensläge som gör att vi kan hålla priser som är riktigt konkurrenskraftiga på alla typer av arrangemang. Vi har förmånliga avtalspriser hos både hotell, restauranger och båtar och det ger oss en starkt växande marknad för företagsarrangemang och gruppresor.

Vi ser det dock som väldigt viktigt att försöka behålla den anda som vi är uppväxta med. Om man kontaktar Byberg & Nordin skall man känna av den serviceinriktning som alltid funnits. Vår vision som skall genomsyra hela vårt bolag är: INGENTING ÄR OMÖJLIGT. Påminn oss gärna om den i alla lägen då ni vill ha hjälp med någonting. Så är vi fostrade och så vill vi att ni skall uppleva alla era kontakter med oss som bolag.

 

Våra kontor

Byberg och Nordin har kontor på flera orter i Västernorrland som täcker in försäljning och administration, trafikledning, verkstäder och bussgarage. Huvudkontoret ligger i Nordingrå.

Försäljning och Kundservice
Telefonnummer: 010-722 03 00
Webbsida: www.bybergnordin.se
Email: info@bybergnordin.se
 

Nordingrå
Huvudkontor
Vallenvägen 45
870 30 Nordingrå

Örnsköldsvik
Strandgatan 4
891 33 Örnsköldsvik

Sjögatan 1B
891 60 Örnsköldsvik

Docksta
Busstorget 1
870 33 Docksta

Sollefteå
Söderleden 3
881 35 Sollefteå

Kramfors
Yrkesvägen 2
872 34 Kramfors

Härnösand
Industrigatan 5
871 53 Härnösand

Sundsvall/Timrå
Hantverksvägen 4
861 36 Timrå

Bussarna finns stationerade på bland annat följande orter:

 - Umeå
- Bredbyn
- Bergsjö 
- Örnsköldsvik
- Köpmanholmen
- Skorped
- Docksta
- Nordingrå
- Kramfors
- Sollefteå
- Härnösand
- Liden
- Sundsvall
- Torpshammar

Våra bussar

Stor grupp eller liten? Våra bussar passar för alla tillfällen och håller liksom våra chaufförer hög klass. Säkerheten kommer alltid i första hand, alla bussar har säkerhetsbälten på samtliga platser och merparten av fordonen i vår stora bussflotta är utrustade med alkolås. Välkommen att kontakta oss för mer utförlig information om våra bussar och om vilken busstyp som passar just dina önskemål.

 

Turistbussar
Kick-off med företaget, utflykt med föreningen, weekend i Stockholm eller en resa till Italien? Våra moderna turistbussar kan, bekvämt och säkert, ta dig till de destinationer du önskar. Våra fullt utrustade turistbussar med bl.a. toalett, AC, DVD, kyl och internet ger dig den bästa reseupplevelsen.

 

Expressbussar
Byberg & Nordin bedriver genom det hälftenägda bolaget Ybuss daglig expressbusstrafik från Umeå i norr ner till Stockholm i söder. Bussarna är utrustade med de senaste faciliteterna, och vi garanterar dig en skön åktur.

 

Linjebussar
Våra linjebussar trafikerar ett stort antal linjer i Västernorrland samt i Bergsjö med omnejd. Exempelvis reser du med oss såväl till och från landsbygden som på linjer inom Härnösand och Sollefteå stad. Vi ger dig möjligheten att åka säkert, bekvämt och miljövänligare till jobbet, skolan, shopping eller kvällsnöjet.

 

Mini och multifordon
Är ni en mindre grupp som ska ut och resa? Då passar våra minibussar utmärkt åt er. Våra minibussar finns utrustade med bland annat skinnsäten, DVD, AC med mera. Våra multifordon trafikerar färdtjänsttrafik i Örnsköldsviks och Kramfors kommuner.

 

Stationeringsorter
Våra bussar finns stationerade på bland annat följande orter:

- Umeå
- Bredbyn
- Bergsjö 
- Örnsköldsvik
- Köpmanholmen
- Skorped
- Docksta
- Nordingrå
- Kramfors
- Sollefteå
- Härnösand
- Liden
- Sundsvall
- Torpshammar
 

Byberg & Nordin strävar alltid efter att hålla en modern och fräsch vagnpark. De flesta av våra linje och expressbussar är av märket  VDL, Volvo och MAN . Vissa av turistbussarna kommer från busstillverkaren Neoplan.

 

Dataskyddspolicy

Personuppgiftsansvarig

Personuppgiftsansvarig är Byberg & Nordin Busstrafik AB (556290-0372). Skyddet av dina personuppgifter är viktigt för oss. Skyddet är även lagreglerat i Dataskyddsförordningen (GDPR, General Data Protection Regulation). Nedan kan du läsa om hur vi hanterar dina personuppgifter och vilka rättigheter du har. Om du vill kontakta oss gör du det på:

Byberg & Nordin Busstrafik AB
Vallenvägen 45
870 30 NORDINGRÅ

Telefon 010-7220300
E-post info@bybergnordin.se

 

Vilka personuppgifter som samlas in

Personuppgifter som kommer att behandlas inkluderar, men är inte begränsat till, namn, adress, postnr, ort, e-postadress, telefonnummer. Där det för resan krävs även födelsedata, kön, passnummer, nationalitet, platsönskemål, destination, anhörig, medresenär.

Vi kan även komma att behandla önskemål om specialkost eller särskild information från dig om ditt hälsotillstånd inför resan relevant för att kunna fullgöra resan.

Personuppgifterna lämnar du själv i samband med beställning av resa, beställning av broschyr eller nyhetsbrev, via telefon via beställning hos våra återförsäljare eller vid besök hos oss.

Vi behandlar även besöksinformation i våra digitala kanaler där IP-adress, Operativsystem, Webbläsare, Skärmupplösning, Besökt webbsida och Från vilken webbsida som Ni länkades in till oss samlas in. Denna information anonymiseras och är ej knuten till Er personligen.

 

Ändamål med personuppgiftsbehandlingen

Vi hanterar dina personuppgifter för att:

  • fullgöra våra åtaganden i beställda resor och tilläggsprodukter
  • identifiera dig som resenär
  • uppfylla förpliktelser enligt lagar och förordningar
  • hantera frågor och klagomål
  • upptäcka och förhindra bedrägerier
  • marknadsföra våra tjänster och produkter, t ex via e-post och sms
  • ta fram statistik över inköp av resor och varor, i syfte att förbättra våra tjänster

 

Du kan när som helst avregistrera dig från marknadsföring t ex genom länk i nyhetsbrev.

Genom att lämna uppgifter om ditt hälsotillstånd samtycker du till att vi behandlar denna personuppgift i syfte att tillhandahålla den resa, annan tjänst och/eller produkt som du beställt. Uppgifter om hälsotillstånd används aldrig för statistik, marknadsanalyser eller marknadsföring.

 

Lagring av personuppgifter

Vi lagrar personuppgifter så länge det är nödvändigt för att uppfylla ändamålen ovan. Normalt lagrar vi dina personuppgifter i 2 år från det att din senaste resa genomförts eller från det att du haft kontakt med oss i övrigt. När du anmält dig till att få nyhetsbrev och erbjudanden från oss sparar vi dina uppgifter tills vidare. Du kan när som helst enkelt via länk i nyhetsbrev eller genom att kontakta oss på adress enligt ovan avanmäla dig och få alla dina uppgifter borttagna.

I vissa fall kan vi behöva lagra uppgifter under längre tid när det krävs av lag (t ex bokföringslag) eller vid t ex reklamation.

 

Vilka som kan komma att behandla personuppgifterna

Dina personuppgifter behandlas av vår personal samt av våra samarbetspartners för systemtjänster och administrativa tjänster med vilka vi har avtal om skydd av personuppgifter, personuppgiftsbiträdesavtal.

Dina personuppgifter kan även komma att behandlas inom resebranschen, t ex av flygbolag, bussbolag, hotell och lokala samarbetspartners på resmålet. Endast nödvändig information lämnas vid varje sådant tillfälle.

 

Behandling av personuppgifter i länder utanför EU och EES

Beroende på var ditt resmål är beläget och vilka samarbetspartners som används kan dina personuppgifter komma att behandlas utanför EU och EES. Även om slutmålet för en resa är inom EU / EES kan t ex transportbolag och hotell vara baserade utanför EU / EES. Endast den information som behövs för genomförande av resan och andra tjänster lämnas till samarbetspartners.

Genom att lämna dina personuppgifter till oss samtycker du till att vi behandlar personuppgifter utanför EU och EES och är medveten om att lagstiftning för skydd av personuppgifter kan vara lägre än inom EU och EES.

 

Dina rättigheter till uppgifter om dig.

Du har rätten att, när som helst, återkalla ditt samtycke till att vi behandlar de uppgifter som du har lämnat till oss.

Detta innebär att du också kan begära rättning eller radering av dina personuppgifter. En sådan begäran görs skriftligen till oss. Dina uppgifter kommer då att vara korrigerade eller raderade inom en månads tid. Om du har en aktuell resa som inte är genomförd eller avslutad, eller har en pågående reklamation eller liknande kommer uppgifterna raderas inom en månad efter detta slutförts.

Du kan med ditt lösenord och e-post logga in på Min Sida och se personuppgifter vi lagrar om dig och dina resor. Du kan där även rätta och uppdatera uppgifter. Du kan även kontakta oss med begäran om att få tillgång till den registrerade information som vi har om dig, vilket vi kommer att lämna inom en månad.

 

Vill du veta mer om Dataskyddsförordningen (GDPR)? 

På datainspektionens webbplats, datainspektionen.se, finns mer information om dataskyddsförordningen (GDPR).

Kvalitet & Miljö

Byberg & Nordin arbetar genom målmedvetna satsningar och en engagerad personal ständigt med att minska miljöbelastningen i alla delar av verksamheten. Vi ser kvalitets- och miljöarbetet som ett mycket viktigt och högt prioriterat arbetsområde. Elbussar och att trafiken körs med HVO-fossilfritt bränsle, är några exempel på miljösatsningar som genomförts inom företaget.

Vinnare av det prestigefyllda "Pegasuspriset" 2016!

Med Pegasuspriset, som delades ut för nionde året i rad, vill Transportföretagen visa på goda exempel från det arbete som pågår inom transportnäringen för att minska både direkt och indirekt påverkan på vår miljö. Byberg & Nordin utsågs till 2016 års vinnare bland annat med följande motivering:

”Byberg & Nordin Busstrafik AB har genom ett engagerat arbete gått före och visat vägen när det gäller en fossilfri kollektivtrafik. Bolaget som varit verksamt i över 90 år visar på betydelsen av nytänkande och socialt ansvar, är aktivt i arbetet mot en fossilfri kollektivtrafik och är med och driver utvecklingen i bussbranschen. Genom att med ett brett fokus prova olika typer av miljöfordon, däribland elbussar av olika storlekar, har Byberg & Nordin Busstrafik AB vunnit mycket välförtjänt respekt och uppmärksamhet i landet.”

Övriga nominerade företag till priset var Trelleborgs hamn AB och Clas Ohlson AB.

Elbussar hos Byberg & Nordin

Byberg & Nordin har genom åren legat i framkant när det gäller ny teknik. Vi tog steget ut och blev först ut i länet med eldrivna stadsbussar. Det är i städerna Härnösand och Sollefteå som det från juni 2014 rullar ett antal helt eldrivna fordon.

- Även om det rör sig om ganska stora investeringar i ny teknik tror vi stenhårt på eldrift i framtiden. Det är roligt att visa upp hur väl det kan fungera och jag är övertygad om att vi om 10 år kommer att se riktigt många helt eldrivna bussar i innerstadstrafik. Redan nu är buss ett alldeles utmärkt transportmedel rent miljömässigt och med denna nya teknik blir vi bäst av samtliga säger Tomas Byberg

Fordon och HVO-bränsle

- under 2016 fasades hela vår trafik i Västernorrland över till att köras med HVO (hydrerad vegetabilisk olja), ett starkt miljöinitiativ som inledningsvis startade med trafiken i Härnösands kommun och i Bergsjö.
- vid däcksregummering köps ”miljödäck”.

Källsortering av allt avfall

Miljöutbildning av personal

Miljöanpassad körning, exempelvis förbud mot tomgångskörning, utbildning i ekonomikörning mm.

Miljöanpassade inköp
- vid inköp av varugrupper där miljömärkta produkter finns ( ex. Svanen, Bra miljöval) väljer vi dessa i första hand
- endast miljömärkta rengöringsmedel används av anlitade städföretag
- i alla centralt och lokalt skrivna avtal med leverantör införs krav på miljödeklaration av produkten.

Historik

Den 5:e maj 1927 erhöll August Nordin Länsstyrelsens tillstånd att bedriva linjetrafik med ”turbil” från Nordingråvallen till ångbåtskajen i Lugnvik – en sträcka på tre mil. Bilen utrustades med släpvagn för att få plats med gods, mest jordbruksprodukter. Om bilens passagerarplatser vid något tillfälle inte räckte till, gick det bra att få sitta bland potatissäckarna i släpvagnen. Komforten var där kanske inte riktigt densamma som krävs i dagens fortskaffningsmedel. En begagnad buss inköptes 1934. Den kostade 4 000 kronor. 1939 var det återigen dags för fordonsbyte. Den nya bussen byggdes hos Hägglund & Söner och kostade 16 000 kronor. Summan kan jämföras med det senaste inköpet på cirka tre miljoner.

1943 övertog Augusts söner Gotte Byberg och Sture Nordin företaget under firmanamnet Byberg & Nordin. Linjetrafiken förlängdes till Kramfors och utökades med arbetarturer, skolbarnstransporter och beställningstrafik. Krig rasade i Europa och biltrafiken var praktiskt taget obefintlig, vilket i sin tur ledde till ett bra passagerarunderlag på bussarna. Tyvärr skapade gengasdrift och materialbrist stora svårigheter att upprätthålla trafiken. Efter detta har verksamheten bara ”rullat på”.

Beställningstrafiken i Europa inleddes redan år 1956 då Gotte Byberg med hjälpföraren Åke Lundin gav sig iväg på ett månadslångt äventyr till Tyskland, Italien, Schweiz, Österrike, Frankrike, Belgien och Holland. Upplevelserna, spänningen, och i viss mån den annorlunda maten gjorde att de två förarna återvände i två nummer för stora uniformer. Resan gav mersmak och så småningom kom vi ut med ett eget litet program, anspråkslöst tryckt på skolans stencilapparat. Dagens program är betydligt större både i format och i innehåll.

Kvalitet och omtanke är två begrepp som har följt med genom åren. Från några korta resor inom landet innefattar årets program förutom de klassiska bussresorna i Sverige och Norge också resor med flyg och buss i hela Europa. Vi var först med de populära flyg-buss-resorna. Redan 1987 gick de första flygen med Byberg & Nordinresenärer, då mot Barcelona.

Under 1950-talet startade veckoslutstrafiken på Stockholm. Denna trafik ökade med åren och är nu en del av Ybuss som kör daglig trafik med flera avgångar på sträckan Umeå-Stockholm. Huvudkontoret för denna del av verksamheten finns i Timrå. Som dotterbolag startades 1987 Örnsköldsviks Resebyrå AB med en helt fristående resebyråverksamhet på Hamngatan i Ömsköldsvik. 2005 såldes verksamheten till Resesäljarna.

Byberg & Nordin är också sedan början av 1990-talet delägare och administratör av Mittbuss AB, ett bolag som kör trafik i Västemorrland. År 2000 förvärvades det närliggande företaget Werner Westins Omnibuss AB i Docksta. Bolaget etablerade sig år 2005 också i Örnsköldsvik med bussar såväl i tätorten som i Köpmanholmen och Skorped. 2008 skedde en stor utökningen för bolaget när det Sundsvallsbaserade bussbolaget Anna Norbergs Buss förvärvades. De båda familjeföretagen Torpshammars Buss och Ceris Resor förvärvades 2013 respektive 2016. 

I juni 2014 började Byberg och Nordin genom samverkansbolaget Mittbuss bedriva i princip all länstrafik i Ångermanland i samarbete med Din Tur, Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland. Företaget kör idag linjetrafik i stora delar av Västernorrland och även i Bergsjö med omnejd (X-trafik i Nordanstigs kommun).

Bolaget har på senare tid växt med flera dotterbolag och intressebolag och är en av fyra delägare i Björks & Byberg-koncernen där Tomas Byberg är VD. I koncernen ingår Byberg & Nordin Busstrafik, A Björks, Björks Buss, Björks Fastigheter, Siljan Buss, VS & Perssons Bussar, KR Trafik, Björks 24-7, Weidermans Buss och Lindbergs Buss. Tillsammans är man en av landets största privatägda aktörer i branschen. Koncernen bedriver verksamhet från Västerbotten i norr till Östergötland i söder och har närmare 2000 medarbetare och en flotta på cirka 1000 fordon.

 

 

 

Powered by Travelize