Dagsprogram

  • Dag 1: Från hemorten till Epernay

    (Natt mellan 25 och 26 maj) Avresa från respektive hemort till Arlanda under natten. På resan ner äter vi frukost på Tönnebro Värdshus. Efter landning åker vi transfer med lokal buss och chaufför till den trevliga lilla staden Epernay, belägen mitt i Champagnedistriktets hjärta.

    Att vandra längs med huvudgatan, Avenue de Champagne, är en imponerande upplevelse. Här passerar du det ena välkända champagnehuset efter det andra, Moët & Chandon, Perrier-Jouët, Pol Roger och Champagne Mercier. Här ska vi bo i tre nätter. Senare på kvällen avnjuter vi tillsammans en trerättersmiddag på en närliggande restaurang.


  • Dag 2: Reims och vingården Champagne G.H. Mumm

    (6 mil) Dagens utflykt går till regionen Champagne-Ardenne, där lokalguider visar oss regionens största stad, Reims, med cirka 180 000 invånare. Staden har bland annat en av Frankrikes största gotiska katedraler uppförd redan på 1200-talet, och flera av Reims byggnader är förklarade som världsarv.

    Lunch väljer vi själva innan vi åker vidare mot vingården Champagne G.H. Mumm som uppfördes 1827. Här bjuds vi på en rundvisning av gårdens alla sevärdheter samt ett glas av deras härliga champagne Mumm Cordon Rouge.

    Kvällen i denna vackra del av Frankrike spenderas med middag på närliggande restaurang i Epernay. Passa på att njuta av vyerna, dofterna och smakerna.

  • Dag 3: Flodkryssning och smaker av Champagne

    (7 mil) Vi startar vår dag med en god frukost på hotellet och därefter ger vi oss iväg på en kryssning på floden Marne som tar ungefär en och en halv timme. De vackra vyerna och den böljande floden skapar en hunger efter mer, påpassligt nog är det därefter dags för lunch.

    En kort bussresa senare är vi framme vid La Ferme de Presles, en magnifik gammal kvarnstensgård med anor från 1500-talet, där vi serveras en tvårätters lunch.

    Mätta och belåtna går vår färd vidare med bussen genom det fantastiska landskapet och ända fram till Champagnegården Dom Caudron. Väl här får vi en gedigen rundvisning av anläggningens Eco Museum, gårdens Champagne Cuvées och samlingen av gamla druvpressar. Vi blir också visade en kort film om hur vinproduktionen går till. Den som känner sig modig promenerar upp till gårdens högsta punkt för att kunna se ut över det spektakulära området. När vi nu frestats med både vackra vyer och inspirerande vinproduktion är det slutligen dags att provsmaka de bubbliga dryckerna gjorda av 100% meunier-druva.

    När vi återvänder till vårt hotell efter en heldag är kvällen fri för egna middagsplaner.

  • Dag 4: En dag i Paris

    (30 mil) Efter frukost lämnar vi Epernay och åker till Paris. Här i världens mest romantiska stad får vi en heldag. Vi börjar med att själva ströva runt i Montmartre. Här, vid foten av den vackra kyrkan Sacré Cour kan vi titta på gatukonstnärernas alster, fika eller äta lunch på någon mysig restaurang. Under eftermiddagen visar vår lokalguide oss några av stadens kända sevärdheter.

    Efter guidningen åker vi till vårt hotell nära flygplatsen där middag väntar.

  • Dag 5: Hemresa

    Frukost på hotellet. Vi åker en kort sträcka med transfer till vår terminal på flygplatsen. Vi tar flyget till Stockholm och på Arlanda väntar en Byberg & Nordinbuss på att ta oss till våra hemorter. På Tönnebro Värdshus äter vi en avslutningsmåltid.