Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten – Uddevalla

  (lördag 24 juli) Avresa tidig morgon från respektive hemort. Vi tar sikte på Uddevalla och Bohusgården Hotell som ligger vackert vid Uddevallafjorden. Här ska vi bo i två nätter. Under resan ner har vi gjort uppehåll för frukost, lunch och kaffepauser. Middag serveras på hotellet.

 • Dag 2: Smögen och båttur på Sotenkanalen

  (17 mil) Efter frukost åker vi till Fiskebäckskil som är ett fantastiskt vackert och välbevarat fiskarsamhälle. Här sjuder både båtliv och folkliv bland charmiga gränder och vid sjöbodarna efter havskanten. Vi kliver av bussen och promenerar genom orten (ca 1 km) till färjeläget. Härifrån åker vi med personfärjan över fjorden till Lysekil.

  I sommarstaden Lysekil möter bussen upp och här lämnar vi tillfälle för lunch innan vi beger oss mot ön Smögen. Framme i Smögen, som är en av Sveriges mest välkända turistdestinationer, finns det mycket att se bland 1800-tals husen i de små gränderna. Det finns ingen turist som inte har flanerat på den välkända ”Smögenbryggan” med alla butiker, konstutställningar och restauranger. Härifrån går även båtar som trafikerar ön Hållö, tätorten Kungshamn och Sotenkanalen.

  Vi gör ett besök på Fiskemuséet och får ta del av historien om havet som arbetsplats innan var och en får flanera fritt ett par timmar. Kl. 19 stiger vi ombord på M/S Soten för en tur på den natursköna Sotenkanalen som slingrar sig fram i den inre skärgården. Ombord avnjuter vi ett härligt Västkustbord och lyssnar till skrönor, fakta och vilda historier på äkta dialekt. Efter kanalturen vänder vi åter till vårt hotell.

 • Dag 3: Konst på Tjörn

  (20 mil) Vi lämnar Uddevalla och åker till Tjörn och Kyrkesund där Pilane Skulpturpark finns. Den är utsedd till en av Europas främsta. Här presenteras verken i ett vackert landskap med storslagen utsikt över den bohuslänska arkipelagen. Därefter åker vi till fiskebyn Skärhamn och här ska vi besöka Nordiska Akvarellmuséet som har blivit en stor publikdragare de senaste åren. Muséet är en plats för möten mellan människor, konst och natur och ett centrum för konst baserad på vatten, pigment och papper. Här finns även möjlighet att äta lunch. Vi åker vidare ner till Göteborg, där vi ska övernatta. Middag äter vi på restaurang Golden Days.

 • Dag 4: Tjolöholms slott och Kvibille Gästgivaregård

  (27 mil) Dagens första besök blir på Tjolöholms slott som är en av Sveriges märkligaste och mest sevärda byggnader. Här möter en guide upp och berättar om slottet och de vackra trädgårdarna.

  Därefter åker vi till Varberg och lämnar tillfälle för lunch innan en guide möter upp och tar oss med på en timmes stadsvandring. Efter guidningen ska vi göra ett besök på Kvibille Gästgivaregård som byggdes på 1600-talet. Här får vi en presentation av ostbutiken samt provsmaka ost innan vi åker till vårt hotell i Halmstad.

 • Dag 5: Norrvikens trädgårdar

  (26 mil) Idag börjar vi med att besöka Norrvikens trädgårdar utanför tennisstaden Båstad. Här finns trädgårdar i fransk elegans, österländsk mystik, japansk harmoni, tysk skötsamhet, vild romantik och formstark barock. Vi gör ett lunchuppehåll i Båstad innan vi fortsätter resan till Jönköping och vårt hotell. Vi gör stopp efter vägen vid någon sevärdhet samt för kaffe.

 • Dag 6: Jönköping och hemåt

  Nu börjar vi resan på kända svenska vägar uppåt genom landet. Vi stannar och sträcker på benen, tar fikapauser och äter en tvårätters avslutningsmåltid i Tönnebro. I kvällningen är vi åter hemma.