Skip to main content

Smakfulla Skåne

Villa Åhus och Absolut Home
Visning på Absolute Home
Ciderprovning Bild: Kiviks musteri
Kivik

BUSS. I området runt Österlen värnas det om lokalproducerad mat och dryck. Under vår resa besöker vi handplockade besöksmål som ger oss en genuin upplevelse av de skånska smakerna. 

Läs mer om bokning med Öppet köp här

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten - Linköping

  (måndag 28 juni) Vi börjar vår resa söderut ner till Rasta Tönnebro, där vi äter lunch. Därefter åker vi vidare mot Linköping och efter stopp för fika och korta pauser kommer vi till vårt hotell. Här serveras vi middag och övernattar.

 • Dag 2: Ett ikoniskt varumärke

  (35 mil) Vi reser söderut till Kristianstad och här ska vi bo två nätter. Idag besöker vi Åhus och fascinerande Absolut Home. Detta besök tar dig bakom kulisserna och visar hur en av världens finaste vodkor blev till. Vi lovar en hisnande resa för alla sinnen, genom hantverk, innovation och historien bakom ett av världens mest ikoniska varumärken. Besöket avslutas med några av de bästa cocktail-tipsen och provsmakning. Det kommer även att finnas ett alkoholfritt alternativ.

 • Dag 3: Fem gårdar på Österlen

  (20 mil) Resans tredje dag blir en kulinarisk upplevelse. Här får vi smaka, dofta och uppleva unika lokala produkter från fem olika gårdar. Dagen inleds på Österlenkryddor där vi får höra historien om kryddodlingen, får smaksättningstips och serveras förmiddagskaffe. Nu under sommartid kan vi också köpa deras kryddade glass.

  På Köpingsbergs Vingård lär vi oss om mousserande vin och om vingårdens godsaker. Örums Nygård har genomgått en förvandling från jordbruk till hotell och här får vi höra gårdens historia och serveras lunch. Under eftermiddagen besöker vi Petersborgs Gård som tillverkar egna prisbelönta senapsvarianter som till exempel whiskysenap och senapspesto.

  Dagen avslutas på Gunnarshögs Gård som tillverkar rapsolja och har en egen gårdsbutik.

 • Dag 4: Kiviks Musteri – cider och smårätter

  (55 mil) Idag åker vi mot Kivik och Kiviks Musteri. I hjärtat av natursköna Österlen, mitt i äppelriket, ligger ett av Sveriges få äppelmusterier. Sedan 1800-talet har man där förvandlat handplockade äpplen till välsmakande dryck. Upplev och njut den skånska cidern, gjord på skånska äpplen. I Kiviks Musteris mysiga Ciderkällare, med vintunnor och kandelabrar, får vi smaka olika sorters cider tillsammans med skånska smårätter. Vår guide lär oss mer om ciderns historia, hur Kiviks Musteri jäst cider sedan 60-talet och hur de framställer cider på traditionellt vis. Detta sker genom att jäsa äppelmust till vin, likt de stora ciderländerna England och Frankrike, men då istället med skånska äpplen. För den som önskar alkoholfritt, serveras olika sorter av äppelmust. Efter besöket åker vi vidare norrut. Vi övernattar i Nyköping.

 • Dag 5: Nyköping och hemåt

  Vi äter frukost på hotellet innan vi påbörjar resans sista etapp. Vi passerar Stockholm och kommer därefter till värdshuset i Tönnebro, där vi äter vår avslutningsmiddag.

Hotell

Quality Hotel Ekoxen
Vår bedömning: 3 stjärnigt
Klostergatan 68, Linköping    
Tel: 013-252600
190 rum. 5 vån.
Läge: Centralt.
Finns på hotellet och rummen:
Restaurang, bar, TV, tele, hiss, hårtork
WiFi
www.nordicchoicehotels.se

Quality Hotel Grand
Vår bedömning: 3 stjärnigt
Västra Storgatan 15, Kristianstad
Tel: 044-284800
137 rum, 4 vån.
Läge: Centralt.
Finns på hotellet och rummen:
Restaurang, bar, TV, tele, hiss, hårtork
WiFi
www.nordicchoicehotels.se

Clarion Collection Hotel Kompaniet
Vår bedömning: 4 stjärnigt
Folkungavägen 1A, Nyköping
Tel: 0155-288020
127 rum, 4 vån
Läge: Centralt.
Finns på hotellet och rummen:
Restaurang, bar, TV, tele, hiss, hårtork
Pool, WiFi
www.nordicchoicehotels.se

Bra att veta om din resa

Klicka här för praktisk information och "bra att veta". 

Resan i PDF- utskriftsvänlig

För att få upp resan som utskriftsvänlig PDF klicka här