Skottland med Orkneyöarna

FLYG. Vi besöker de klassiska resmålen Edinburgh och Inverness samt de vackra Orkneyöarna som numera finns med på Världsarvslistan.

Pris fr.:
16 985:-
Dagar:8
Buss- och flygresor. Inkvartering i dubbelrum. Frukost och middag alla dagar. Utflykter, whiskyprovning. Guider enligt program samt reseledares tjänster. OBS Tilltalsnamn och efternamn ska stavas enligt passet!
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1 (tisdag 1 september) Avresa på natten mellan den 31 augusti och 1 september från respektive hemort. Vi åker ner till Tönnebro, där vi äter frukost innan vi fortsätter ner till Arlanda varifrån SAS flyg till Edinburgh avgår kl. 12.05. Vi landar kl.13.20 (lokal tid) och åker till vårt hotell i Edinburgh, där vi ska övernatta. Eftermiddagen fri fram till kl.19.30 då vi äter middag på en närliggande restaurang.

Dag 2 (25 mil) Efter frukost gör vi en rundtur med lokalguide. I den skotska huvudstaden finns sevärdheter som det mäktiga Edinburgh Castle, huvudgatan The Royal Mile och St Giles-katedralen. Vi lämnar tillfälle för lunch innan vi reser vidare norrut mot Inverness som vi når under tidig kväll. Vi checkar in på hotellet, där vi ska bo i två nätter. Middag på kvällen.

Dag 3 (15 mil) Frukost. Idag gör vi en utflykt till floden Spey som flyter norr om bergskedjan Cairngorms. I flodens närområde finns närmare 50 whiskydestillerier som tillverkar sina egna Single Malt whiskys. Vi ska besöka Glen Moray Distillery, där vi får en visning samt tillfälle att provsmaka deras whisky. Under eftermiddagen återvänder vi till Inverness och får tid att uppleva högländernas huvudstad på egen hand. Middag på hotellet.
 
Dag 4 (18 mil) Frukost innan vi sätter oss i bussen för dagens etapp. Vi korsar Beauly Firth och följer kusten till Dunrobin Castle som var högsäte för hertigen av Sutherland. Vi stannar för att ta en titt på ett tjugotal av slottets 189 rum innan vi får tid att besöka de underbara trädgårdarna. Vi lämnar tid för lunch innan vi fortsätter norrut förbi Helmsdale och Wick till Thurso, där vi inkvarterar oss på hotellet. Här ska vi bo i två nätter. Middag äter vi på hotellet.

Dag 5 (10 mil) Efter frukost åker vi den korta biten till Gills Bay där färjan till Orkney väntar. Orkney består av ungefär 70 öar och här finns fler arkeologiska lämningar än någon annanstans i Storbritannien. Djurlivet här är mycket rikt, med bland annat betydande kolonier av sjöfåglar. Båten lägger till på ön South Ronaldsay och vi fortsätter mot huvudön Mainland. Vi stannar till på den lilla ön Lamb Holm och beundrar Italian Chapel, ett vackert utformat kapell som byggdes av italienska krigsfångar under andra världskriget. Orkneys huvudort är Kirkwall och här stannar vi för att titta lite närmare på den imponerande St. Magnus Cathedral, det mäktigaste minnesmärket över det nordiska styret på Orkney. Vi besöker också Skara Brae, en 5 000 år gammal stenby som fram till mitten av 1800-talet låg begravd i sand men som uppenbarade sig efter kraftiga stormar. Här ser vi också den mytomspunna stenformationen Ring of Brodgar, en av huvudattraktionerna på Orkney. Efter en heldag på Orkney tar vi oss tillbaka till Thurso för en gemensam middag.

Dag 6 (22 mil) När vi ätit frukost åker vi västerut mot Durness. Vägen går genom Skottlands mest glesbefolkade områden. Vi passerar bland annat viken Loch Eriboll. Under eftermiddagen når vi fiskebyn Ullapool som ligger på en liten halvö i Loch Broom. Vi checkar in på vårt hotell och äter en gemensam middag på kvällen.

Dag 7 (35 mil) Frukost innan vi börjar resan mot Edinburgh. Under förmiddagen passerar vi Inverness och Cairngorms. Vi stannar och lämnar tid för att äta lunch i den naturskönt belägna byn Pitlochry. Under sen eftermiddag når vi Edinburgh, där vi tar in på samma hotell som vid ankomsten. Middag på restaurang. 

Dag 8 Frukost och egen tid innan vi samlas för avfärd mot flygplatsen utanför Edinburgh, varifrån SAS flyg avgår kl. 14.10 till Arlanda. Här möts vi av vår buss som tar oss vidare till Rasta Tönnebro, där vi äter en tvårätters avslutningsmiddag innan vi fortsätter resan hem till var och ens hemort.

 
 

Hotell

Ibis Edinburgh Centre South Bridge
Vår bedömning: 3 stjärnigt
77 South Bridge, Edinburgh
Tel: +44 1312920000
259 rum. 4 vån.
Läge: Centralt
Finns på hotellet och rummen:
Restaurang, bar, TV, tele, hiss,
hårtork, AC, WiFi.
www.accorhotels.com

Royal Highland Hotel
Vår bedömning: 3 stjärnigt
18 Station Square, Inverness
Tel: +44 1463231926
Läge: Centralt
Finns på hotellet och rummen:
Restaurang, bar, TV, tele, hiss,
hårtork, Wi-Fi.
www.royalhighlandhotel.co.uk

Muthu Royal Thurso Hotel
Vår bedömning: 3 stjärnigt
Traill St, Thurso
Tel: +44 1847893191
103 rum. 3 vån.
Läge: Centralt
Finns på hotellet och rummen:
Restaurang, bar, TV, tele, hårtork,
Wi-Fi.
www.muthuhotels.com

Hotel Royal
Vår bedömning: 4 stjärnigt
Garve Rd, Ullapool
Tel: +44 1854612181
55 rum. 2 vån.
Läge: vid Loch Broom
Finns på hotellet och rummen:
Restaurang, bar, TV, tele, hårtork,Wi-Fi.
www.royalhotelullapool.co.uk
 

Bra att veta om din resa

Här finns en allmän information och "Bra att veta" för dig som valt en resa ur vårt reseprogram/katalog. Informationen gäller såväl buss-, flyg- och båtresor i Sverige, Norden och Europa.

Varje programresa innehåller en rad gemensamma utflykter parallellt med utrymme för egen tid till att upptäcka resmålen. På destinationens sida här på webbplatsen ser du enkelt allt som ingår i resans pris. Med på våra programresor finns alltid en kunnig och engagerad reseledare. Hotellen på resorna är samtliga av jämn och hög standard. Hotellstandarden kan variera mellan olika länder. Vi har därför valt att göra en egen värdering av våra hotell.

BOKNINGSRUTINER – Resan bokas på vår hemsida eller via telefon. Efter bokning erhåller ni färdhandlingar med uppgifter om resan, påstigningsplats och tid samt två stycken inbetalningskort. Ett för anmälningsavgiften, som skall betalas så snart ni erhållit färdhandlingarna. Anmälningsavgiften är 500:- buss Nordenresor/1 000:- buss Europaresor/ 10% av resans pris vid flygresor. Inbetalningskort nummer två slutlikvid skall vara oss tillhanda senast 30 dagar (resor med buss)/60 dagar (resor med flyg) före avresan. Inga ytterligare handlingar kommer att skickas ut före avresa. 

AVBESTÄLLNINGSKOSTNADER

Vid bussresa: vid avbeställning tidigare än 30 dagar innan avresa debiteras 350:- i avbokningskostnad. Från 30 dagar till 8 dagar före avresa debiteras 50% av resans pris. Ingen återbetalning om avbokning sker inom 8 dagar före
avresa.

Vid flygresa: vid avbeställning tidigare än 90 dagar före avresa är kostnaden 10% av resan pris. Vid avbokning 90-31 dagar före avresa debiteras 50% av resans pris. Vid avbokning från 30 dagar eller mindre innan avresa kan ingen återbetalning ske.

RESEFÖRSÄKRING – Viktigt att ha en gällande reseförsäkring , kontrollera att ni har reseskydd på er hemförsäkring.

AVBESTÄLLNINGSSKYDD VID SJUKDOM – Kan tecknas hos oss för ett tillägg av 250 kronor, vid flygalternativ 500 kronor. Skyddet träder i kraft vid tillfälle då akut sjukdom förhindrar resa. Detta styrks med läkarintyg och berättigar då till full återbetalning så när som på 350 kronor i expeditionsavgift. Premien återbetalas ej.

INKVARTERING OCH HOTELLSTANDARD – Resenär som beställt del i dubbelrum får vara beredd att betala enkelrumstillägg om inte egen rumspartner kan ordnas. Enkelhytt fås mot tillägg. Trots pristillägg kan standarden vara lägre än i dubbelrum. Alla
våra hotell har WC, bad eller dusch i varje rum. Vidare upplysningar om hotellen finns angivet i bokningsbekräftelsen.

Hotellstandard- Vår bedömning
1 stjärnigt- Enkel klass
2 stjärnigt- Mellanklass
3 stjärnigt- Bra mellanklass
4 stjärnigt- Hög klass
5 stjärnigt- Lyxklass

MÅLTIDSDRYCK – Ingår inte i resans pris.

PASS OCH VACCINERING – Medtag giltigt pass. Utländska och före detta utländska medborgare bör undersöka vilka bestämmelser för pass och visum som gäller för dem. På våra resor behövs, vid produktionen av programresorna, inga kompletterande vaccineringar. 

VALUTA – I de flesta länder går det utmärkt att använda kontokort. Man kan enkelt också ta ut valuta i uttagsautomater. Vill man så kan man växla in valuta innan man åker, går resan med flyg från Arlanda så finns växlingskontor i avgångsterminalen.

SÄRSKILDA ÖNSKEMÅL – Eventuella handikapp eller särskilda önskemål om speciell mat för diabetiker, allergiker eller vegetarianer anges vid bokningen. Vi försöker uppfylla önskemålen så långt det går, men förutsättningen är att vi får veta dessa vid bokningen.

ALLMÄNNA RESEVILLKOR – Se även Resevillkor i menyn här på webbplatsen. Erforderlig säkerhet har ställts till Kammarkollegium enligt gällande resegarantilag. Vid större förändringar av valuta och marknadspriser kan prisjustering ske. Barn under 12 år som delar rum med två vuxna får 30 procents rabatt.

TIDER FÖR DAGSETAPPERNA – Vi startar normalt våra dagar runt klockan 08.30 och kommer fram till hotellen vid 17.00-18.00-tiden. Naturligtvis kan trafikköer och andra icke förutsägbara händelser som orsakar förseningar inträffa. Då det i programmet
anges att vi kommer fram till hotellet i god tid på eftermiddagen är ankomsttiden beräknad till kl. 15.00- 16.00.

RASTER – Vi reser sällan mer än 2 - 2,5 timmar i sträck utan att ge möjlighet till en rast. Då det i programmet anges att vi stannar en stund och ges möjlighet att titta på staden är uppehållet mellan 1 - 1,5 timmar om ej annat anges.

LUNCHPAUS – Även om det inte står inskrivet på dagsetapperna stannar vi alltid och ger tillfälle till lunch. Tiden för denna kan variera men möjlighet ges oftast någon gång mellan 11.00-13.00 lite beroende på dagsetappens längd. Uppgift om beräknad tid för lunchpaus lämnas alltid dagen före så att de som eventuellt har diabetesproblem kan planera sina måltider.

ÖVRIGA MÅLTIDER – Frukost och middag ingår alltid i våra resor. Om det någon gång är avvikelser från detta, till exempel en lunch som ingår, anges detta i faktarutan om resan. Även första och sista dagen ingår två mål mat. Dag 1 byts då frukosten i vissa fall ut
mot lunch om vi kommit en bit in på dagen.

BUSSARNAS KVALITET – Om ni reser med Byberg & Nordin kan ni alltid känna er säkra på att resan utförs med buss av högsta kvalitet. Bussarna är utrustade med säkerhetsbälten, air condition, toalett, fällbara fåtöljer, kaffekokare och extra benutrymme (minst 820 mm stolsindelning) för att göra resan så bekväm som möjligt. När vi flyger till destinationen använder vi oss av inhemska helturistbussar och chaufförer på plats. Komforten och  utrustningen på dessa bussar kan avvika från Byberg & Nordins turistbussar.

AVGÅNGSTIDER – Tid och plats för respektive resa meddelas på bokningsbekräftelsen. Kontrollera att rätt påstigningsplats anvisats i färdhandlingarna. Om något är oklart, tveka aldrig att ringa till oss och fråga.

ÖVRIGT – Vid övernattning på båt kan det vara bra att ta med en liten väska med det viktigaste för natten. Då slipper ni släpa på skrymmande bagage. Ni kan aldrig boka för tidigt, men det kan bli för sent! I händelse av för lågt deltagande kan resa eventuellt ställas in. Det meddelas cirka fyra veckor före avresedag. (Minimiantal för resorna är 20 personer).

MELLANLANDNINGAR – För att resan ska bli så billig för Er som möjligt har vi försökt pressa flygpriserna. Detta betyder att vi ibland tvingas mellanlanda.

DELTAGARBEVIS – När Ni bokat Er resa får Ni alltid ett deltagarbevis där avresetiden framgår. Det är alltid den tid som står på deltagarbeviset som är den gällande.

Avgångar & priser

AvresaTransportsättDestinationLediga platserPris från
1/9- se avgångstiderSkottland med OrkneyöarnaMer än 816 985:-BokaMer information