Ostriket- en smakrik del av Västerbotten

Bild: Västerbottensost®

BUSS. Ostriket är hembygden för den unika Västerbottensosten och en destination där intressanta besöksmål och smakupplevelser bildar en spännande helhet. På denna resa får vi uppleva ostens väg från åker till middagsbord och ta del av den intressanta historien om ”kejsaren bland ostar”. Vi besöker också en utställning om vildmarkens djur, natur och smakrikedom samt Skellefteås lilla pittoreska kyrkstad ”Bonnstan”.

Pris fr.:
3 185:-
Dagar:2
Bussresa. Inkvartering i dubbelrum. 2 x kaffe med bröd. Frukost dag 2. Middag dag 1-2. Entréer, provningar och guidningar enligt program. Reseledares tjänster.
Boka resa

Dagsprogram

Västerbottensost® Besökscenter och Vildmarksutställning
Dag 1(onsdag 25 augusti) Avresa från respektive hemort mot Västerbottensostens hemvist, Burträsk. Under resan har vi stannat för paus och fika från bussen. När vi kommer fram till Burträsk är det dags för ett besök på Västerbottensost® Besökscenter som ligger i hjärtat av den charmiga tätorten. Utställningen ger oss en spännande inblick i både historien bakom osten och den mystik som omger den unika smaken.  Vi får uppleva den goda osten när vi äter en ostpaj och därefter är det dags för en guidad tur i utställningen. 

Vår resa fortsätter till Svansele Vildmarkscenter. I den unika utställningen, på en 1 800 m² sammanhängande golvyta, får vi uppleva vildmarkens djur, natur och miljö med ca 600 monterade djur, gamla vapen, flottningsepoken, miniatyrfors, fiske och mycket mera. Därefter serveras vi en Viltbräda bestående av godsaker som ädelfisk, ren och älg. 

Efter en intressant och innehållsrik dag åker vi till Quality Stadshotell i Skellefteå, där vi övernattar. 
 
Bonnstan och Ostens lager
Dag 2 Efter frukost möter en guide upp på hotellet och tar oss till Skellefteås kyrkstad, Bonnstan. Kyrkstäder började anläggas på 1600-talet då det var kyrkogångsplikt i landet, dvs man var tvungen att besöka kyrkan. De består av ett antal små hus och bodar som skulle användas temporärt i samband med kyrkobesöket. I Sverige har det funnits drygt 70 av dessa historiska kyrkstäder, men nu finns endast 16 ”levande” kyrkstäder kvar.  

Efter guidningen åker vi vidare till Ostens lager i Ånäset, där vi börjar med att fika. All Västerbottensost som produceras, lagras i minst 14 månader och det sker på ostlagret i Ånäset. Hit transporteras osten som ystats på mejeriet i Burträsk tre dagar tidigare. I anslutning till lagret finns en permanent utställning om mejerihantering förr och nu. Via en glasad gång kan man följa arbetet inne i ostlagret från det att osten anländer från mejeriet tills dess att den är klar för leverans drygt ett år senare. 

Efter guidningen åker vi till Levar Hotell i Nordmaling, där vi serveras middag bestående av en varmrätt inklusive måltidsdryck och salladsbuffé. För den som önskar finns även kaffe och kaka. Efter middagen återstår bara den sista etappen till respektive hemort.
 

Hotell

Quality Hotel Skellefteå              
Vår bedömning: 3 stjärnigt
Stationsgatan 8, Skellefteå
Tel: 0910-711060
113 rum. 4 vån.
Läge: Vid Stadsparken.
På hotellet och rummen finns:
Restaurang, bar, TV, tele, hiss,
AC, Wi-Fi.
www.nordicchoicehotels.se
 

Bra att veta om din resa

Här finns en allmän information och "Bra att veta" för dig som valt en resa ur vårt reseprogram. Informationen gäller såväl buss-, flyg- och båtresor i Sverige, Norden och Europa.

Varje programresa innehåller en rad gemensamma utflykter parallellt med utrymme för egen tid till att upptäcka resmålen. På destinationens sida här på webbplatsen ser du enkelt allt som ingår i resans pris. Med på våra programresor finns alltid en kunnig och engagerad reseledare. Hotellen på resorna är samtliga av jämn och hög standard. Hotellstandarden kan variera mellan olika länder. Vi har därför valt att göra en egen värdering av våra hotell.

BOKNINGSRUTINER – Resan bokas på vår hemsida eller via telefon. Efter bokning erhåller ni färdhandlingar med uppgifter om resan, påstigningsplats och tid samt två stycken inbetalningskort. Ett för anmälningsavgiften, som skall betalas så snart ni erhållit färdhandlingarna. Anmälningsavgiften är 500:- buss Nordenresor/1 000:- buss Europaresor/ 10% av resans pris vid flygresor. Inbetalningskort nummer två slutlikvid skall vara oss tillhanda senast 30 dagar (resor med buss)/60 dagar (resor med flyg) före avresan. Inga ytterligare handlingar kommer att skickas ut före avresa. 

AVBESTÄLLNINGSSKYDD – är frivilligt och beställs vid bokningstillfället. Skyddet träder i kraft om du får förhinder att resa pga sjukdom (gäller även vid läkares avrådan). Detta styrkes med läkarintyg och berättigar då till full återbetalning. Premien återbetalas ej.  

AVBESTÄLLNINGSKOSTNADER utan avbeställningsskydd: 

Paketresa utan flyg: Vid avbeställning tidigare än 40 dagar före avresa gäller ÖPPET KÖP och du får full återbetalning. Vid avbeställning därefter men tidigare än 30 dagar före avresan ska resenären betala anmälningsavgiften som avbokningskostnad.  Från 30 dagar till 8 dagar debiteras 50% av resans pris. Ingen återbetalning om avbeställning sker inom 8 dagar före avresa. 

Paketresa med flyg: Vid avbeställning tidigare än 90 dagar före avresa gäller ÖPPET KÖP och du får full återbetalning. Vid avbeställning 90-31 dagar innan avresa debiteras 50% av resans pris.
Vid avbeställning från 30 dagar eller mindre innan avresa kan ingen återbetalning ske. 

RESEFÖRSÄKRING – Viktigt att ha en gällande reseförsäkring , kontrollera att ni har reseskydd på er hemförsäkring.

INKVARTERING OCH HOTELLSTANDARD – Resenär som beställt del i dubbelrum får vara beredd att betala enkelrumstillägg om inte egen rumspartner kan ordnas. Enkelhytt fås mot tillägg. Trots pristillägg kan standarden vara lägre än i dubbelrum. Alla
våra hotell har WC, bad eller dusch i varje rum. Vidare upplysningar om hotellen finns angivet i bokningsbekräftelsen.

Hotellstandard- Vår bedömning
1 stjärnigt- Enkel klass
2 stjärnigt- Mellanklass
3 stjärnigt- Bra mellanklass
4 stjärnigt- Hög klass
5 stjärnigt- Lyxklass

MÅLTIDSDRYCK – Ingår inte i resans pris.

PASS OCH VACCINERING – Medtag giltigt pass. Utländska och före detta utländska medborgare bör undersöka vilka bestämmelser för pass och visum som gäller för dem. På våra resor behövs, vid produktionen av programresorna, inga kompletterande vaccineringar. 

VALUTA – I de flesta länder går det utmärkt att använda kontokort. Man kan enkelt också ta ut valuta i uttagsautomater. Vill man så kan man växla in valuta innan man åker, går resan med flyg från Arlanda så finns växlingskontor i avgångsterminalen.

SÄRSKILDA ÖNSKEMÅL – Eventuella handikapp eller särskilda önskemål om speciell mat för diabetiker, allergiker eller vegetarianer anges vid bokningen. Vi försöker uppfylla önskemålen så långt det går, men förutsättningen är att vi får veta dessa vid bokningen.

ALLMÄNNA RESEVILLKOR – Se även Resevillkor i menyn här på webbplatsen. Erforderlig säkerhet har ställts till Kammarkollegium enligt gällande resegarantilag. Vid större förändringar av valuta och marknadspriser kan prisjustering ske. Barn under 12 år som delar rum med två vuxna får 30 procents rabatt.

TIDER FÖR DAGSETAPPERNA – Vi startar normalt våra dagar runt klockan 08.30 och kommer fram till hotellen vid 17.00-18.00-tiden. Naturligtvis kan trafikköer och andra icke förutsägbara händelser som orsakar förseningar inträffa. Då det i programmet anges att vi kommer fram till hotellet i god tid på eftermiddagen är ankomsttiden beräknad till kl. 15.00- 16.00.

RASTER – Vi reser sällan mer än 2 - 2,5 timmar i sträck utan att ge möjlighet till en rast. Då det i programmet anges att vi stannar en stund och ges möjlighet att titta på staden är uppehållet mellan 1 - 1,5 timmar om ej annat anges.

LUNCHPAUS – Även om det inte står inskrivet på dagsetapperna stannar vi alltid och ger tillfälle till lunch. Tiden för denna kan variera men möjlighet ges oftast någon gång mellan 11.00-13.00 lite beroende på dagsetappens längd. Uppgift om beräknad tid för lunchpaus lämnas alltid dagen före.

ÖVRIGA MÅLTIDER – Frukost och middag ingår alltid i våra resor. Om det någon gång är avvikelser från detta, till exempel en lunch som ingår, anges detta i faktarutan om resan. Även första och sista dagen ingår två mål mat. Dag 1 byts då frukosten i vissa fall ut mot lunch om vi kommit en bit in på dagen.

BUSSARNAS KVALITET – Om ni reser med Byberg & Nordin kan ni alltid känna er säkra på att resan utförs med buss av högsta kvalitet. Bussarna är utrustade med säkerhetsbälten, air condition, toalett, fällbara fåtöljer, kaffekokare och extra benutrymme (minst 820 mm stolsindelning) för att göra resan så bekväm som möjligt. När vi flyger till destinationen använder vi oss av inhemska helturistbussar och chaufförer på plats. Komforten och  utrustningen på dessa bussar kan avvika från Byberg & Nordins turistbussar.

AVGÅNGSTIDER – Tid och plats för respektive resa meddelas på bokningsbekräftelsen. Kontrollera att rätt påstigningsplats anvisats i färdhandlingarna. Om något är oklart, tveka aldrig att ringa till oss och fråga.

ÖVRIGT – Vid övernattning på båt kan det vara bra att ta med en liten väska med det viktigaste för natten. Då slipper ni släpa på skrymmande bagage. Ni kan aldrig boka för tidigt, men det kan bli för sent! I händelse av för lågt deltagande kan resa eventuellt ställas in. Det meddelas cirka fyra veckor före avresedag. (Minimiantal för resorna är 20 personer).

MELLANLANDNINGAR – För att resan ska bli så billig för Er som möjligt har vi försökt pressa flygpriserna. Detta betyder att vi ibland tvingas mellanlanda.

Resan i PDF- utskriftsvänlig

För att få upp resan som utskriftsvänlig PDF klicka här

Avgångar & priser

AvresaTransportsättDestinationLediga platserPris från
25/8- se avgångstiderOstriket - en smakrik del av VästerbottenMer än 83 185:-BokaMer information