Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten-Kiel

  (tisdag 27 september) Avresa från respektive hemort på morgonen till Rasta Tönnebro Värdshus, där vi äter frukost innan vi fortsätter resan ner till Göteborg och Stena Lines färja som avgår kl. 18.45. Under dagen har vi gjort uppehåll för lunch samt för kaffe och smörgås från bussen. Vi inkvarterar oss i våra tvåbäddshytter innan vi äter middagsbuffé.

 • Dag 2: Via Autobahn till Aachen

  (57 mil) Frukost ombord innan vi går iland i Kiel och tar Autobahn förbi Hamburg, Osnabrück och Münster. Med väl avvägda stopp för mat och kaffe kommer vi till Aachen framåt kvällen, där vi ska övernatta.

 • Dag 3: Rouen – Normandies huvudstad

  (47 mil) Nu tar vi den närmaste vägen till Rouen. Staden som ligger på stranden av floden Seine, är Normandies livliga, historiska och kulturella huvudstad. Monets berömda skildringar av Rouens katedral har gjort denna enorma byggnad till många besökares favoritbyggnad och den vackra moderna kyrkan är tillägnad till Jeanne d'Arc. Vi passerar Mons och Amiens innan vi kommer till vårt hotell.

 • Dag 4: Normandies godbitar och Caen

  (13 mil) Idag ska vi få prova flera av landsändans kulinariska specialiteter. Vi börjar med att åka till Distillerie Busnel i Cormeilles för att prova den välkända drycken Calvados. Efter ett lunchuppehåll kommer vi att göra ett besök på Fromagerie E Graindorge och här får vi provsmaka fyra sorters ostar inklusive bröd och ett glas cider. Vi åker vidare till vårt hotell i Caen där vi ska bo i fyra nätter.

 • Dag 5: D-day Museum och Arromanches 360

  (12 mil) Staden Caen vid floden Orne är huvudort i södra delen av Normandie och har ett välkänt universitet, flera vackra kyrkor och en shoppingvänlig centrumkärna. Caen utgör en utmärkt utgångspunkt för våra upptäcktsfärder i denna grönskande del av Frankrike som lockar med tusen år av spännande historia.

  Normandie förknippas kanske framför allt med D-Day och invasionen den 6 juni 1944 då allierade styrkor landsteg här och inledde Europas befrielse. Vår tids historia blir starkt närvarande vid de många krigskyrkogårdarna i området.

  Idag ska vi göra ett besök på Memorial de Caen och få en rundvisning samt se en film ”Our History”. Vi lämnar tid för lunch och åker sedan till D-Day Museum, där vi gör en rundvandring innan vi åker till den cirkulära biografen, Arromanches 360, där det blir en filmvisning. Efter den åker vi åter till hotellet.

 • Dag 6: Bayeuxtapeten och ostronprovning

  (23 mil) Vi börjar dagen med att åka till Bayeux och tittar på den berömda Bayeux-tapeten. Den medeltida textilen skildrar normandernas erövring av England 1066. ”Tapeten” är egentligen en linne-remsa som är broderad med garn i olika färger. Vi lämnar Bayeux och åker vidare till kuststaden St Vaast La Houge, där vi får göra en ostronprovning. Efter den vänder vi åter till vårt hotell.

 • Dag 7: Getostprovning och fri tid

  (5 mil) Idag ska vi besöka en getosttillverkare och få en rundvisning samt provsmakning. Efter det är dagen fri för egna aktiviteter.

 • Dag 8: På väg till Tyskland

  (65 mil) Efter frukosten åker vi via Liège upp till Mönchengladbach, där vi ska övernatta och äta middag. Vi gör stopp under dagen för fika och lunch samt för att titta på några intressanta platser.

 • Dag 9: Kiel-Göteborg

  (51 mil) Vi tar den snabbaste vägen upp till Kiel och här gör vi ett stopp på Citti Markt, där vi kan göra de sista inköpen på utländsk mark. Kl. 18.45 avgår färjan till Göteborg och precis som på utresan har vi tvåbäddshytter ombord.

 • Dag 10: Hemåt med spännande intryck

  Frukost ombord. Vi börjar resan norrut. Vi gör avvägda stopp för fika och stannar vid värdshuset i Tönnebro, där vi äter en tvårätters avslutningsmåltid. Vi är åter hemma vid respektive hemort under kvällen.