Kultur-& historieresa -Berlin, Prag, Bratislava, Budapest, Krakow

Fiskarbastionen, Budapest
Budapest
Parlamentet, Budapest
Wawel, Krakow
Maria-kyrkan, Krakow
Gamla stan, Prag
St Mikaels torn, Bratislava
Prag

BUSS. Vi besöker de mest sevärda städerna i Europa, Berlin- Prag- Bratislava- Budapest- Krakow, som är fyllda med pampiga byggnadsverk och har en intressant historia. Detta är en resa att minnas!

 

 

Pris fr.:
14 665:-
Dagar:11
Buss- och båtresor. Del i dubbelhytt insides och del i dubbelrum. Frukost och middag alla dagar. Kaffe och bröd ifrån bussen. Lokalguider, utflykter och entréer enligt program. Reseledares tjänster. OBS Tilltalsnamn och efternamn ska stavas enligt passet!
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1 (söndag 18 augusti) Vi startar från respektive hemort tidig morgon och åker ner till Rasta Tön-nebro Värdshus, där vi äter frukost. Med väl avvägda raster för kaffe och ”sträcka-på benen- pauser” är vi framme i Göteborg vid 17-tiden, varifrån Stena Lines färja avgår till Kiel kl. 17.45. Väl ombord inkvarterar vi oss i våra hytter innan vi äter middag.

Dag 2 (35 mil) Frukost ombord innan vi tar närmaste väg till den tyska huvudstaden, Berlin. Här möts vi av en guide som visar oss denna fantastiska stad. Kurfürstendamm, Unter den Linden, Branderburger Tor, Alexanderplatz och Checkpoint Charlie är några av de platser som vi får se och höra vår guide berätta historien om. Vi åker till vårt hotell för middag och övernattning.

Dag 3 (36 mil) Efter frukost tar vi närmaste väg till den tjeckiska huvudstaden, Prag. En guide möter upp och tar oss på en rundtur där vi bland annat får se borgområdet Hradcany med slottet, St Veiskatedralen och den Gyllene Gränden. Vi promenerar sedan över Karlsbron, in i Gamla Stan och ser de judiska kvarteren och det mycket imponerande torget. Nu väntar hotellet med god mat och sköna sängar.

Dag 4 Frukost. På förmiddagen gör vi en bryggeritur med ölprovning på den klassiska Restaurant U Fleku. Därefter är eftermiddagen fri för egna aktiviteter. På kvällen gör vi en två timmar lång båttur på Moldau och under färden äter vi av middagsbuffén och får lyssna på musik innan vi vänder åter till hotellet.

Dag 5 (34 mil) Vi lämnar Prag efter frukost och åker mot Slovakiens huvudstad, Bratislava. Staden som tillhörde Ungern mellan 907 och 1918, har varit huvudstad tre gånger under detta sekel. Först för Ungern, sedan Tjeckoslovakien och till sist för Slovakien när det blev självständigt 1993. Staden har många sevärdheter bland annat Stortorget med Roland-fontänen och Mikaels Torn, ett bra landmärke att ta sikte på under upptäcktsfärden i Gamla Stan. I biskopens palats, ett stenkast från Stortorget, har flera historiska händelser ägt rum. Här undertecknades fredsavtalet mellan Napoleon och Franz I efter att Österrike hade förlorat i slaget vid Austerlitz 1805. Vi får en guidad tur i denna fantastiska stad innan vi åker till hotellet för inkvartering och middag.

Dag 6 (20 mil) Efter frukost lämnar vi Bratislava och åker till Budapest, Ungerns huvudstad. Här börjar vi med att äta en lunch bestående av gulaschsoppa, strudel samt kaffe innan en guide möter upp och visar oss det mesta och det bästa av denna vackra stad som delas av floden Donau. Vi åker upp på Gellértberget, varifrån utsikten över den vackra staden och alla broarna är enastående. Vi besöker Mattiaskyrkan, Fiskarbastionen, stadsparken med den vackra badanläggningen Széchenyi och Vajdahunyadborgen som byggdes till Budapests 1000-års fest med mera. När vi sett oss mätta åker vi till hotellet och inkvarterar oss i våra rum innan vi äter middag.

Dag 7 (6 mil) Idag ska vi besöka en vingård i Etyek. Efter frukost beger vi oss dit med buss tillsammans med en guide. Här får vi provsmaka sex stycken olika sorters viner, som produceras på gården, samt lite tilltugg. Vi vänder åter till Budapest, så att var och en kan ströva omkring i den vackra staden. På kvällen samlas vi och åker till Borkatakomba, där vi får vara med om en folkloreafton med dans och musik medan vi äter en trerätters middag. Åter till hotellet efter middagen.

Dag 8 (37 mil) Frukost. Vi lämnar Ungern och åker över gränsen in i Slovakien. Vi kommer till gruvstaden Barská Bystrica, där det slovakiska folket i augusti 1944 startade sitt uppror mot Hitler. Vi åker vidare genom bergskedjan Karpaterna in i södra Polen och upp till Krakow, där vi ska bo i två nätter. Middag på hotellet.

Dag 9 Efter frukost kommer en lokalguide till vårt hotell och tar oss med på en rundtur i Krakow. Staden var tidigare Polens huvudstad och här residerade svenskfödde Sigismund, sonson till Gustav Vasa, och en av Polens största kungar. Vi besöker det majestätiska kungaslottet Wawel som har Polens mest magnifika slottskyrka och en stor samling av gobelänger. Under vår promenad visar vår guide oskattbara vackra kulturhus, måleriska gårdar med arkadgångar, patricierhus och adelspalats. Vid det stora torget (200 m x 200 m), ett av de största torgen i Europa, ser vi de gamla tyghallarna och Maria-kyrkan med sina två olika torn. Kyrkan anses vara en av de vackraste i världen.  När guiden visat oss det mesta och det bästa kan vi ta en promenad i Gamla Stan eller slå oss ned på torget där alla konstnärscaféer finns.  På kvällen äter vi en trerätters middag på Restaurante Morskie Oko Krakow, där vi även får lyssna på folkloremusik.

Dag 10 (60 mil) Frukost innan vi lämnar Krakow och tar oss den närmaste och snabbaste vägen upp till Gdynia, varifrån Stena Lines färja avgår till Karlskrona kl. 19.00. Vi har stannat och gjort uppehåll för fika och lunch på lämpliga ställen under uppresan. Ombord på båten har vi tvåbäddshytter som vi inkvarterar oss i innan vi äter middag.

Dag 11 Kl. 07.00 är vi i Karlskrona och innan vi går iland har vi ätit frukost. Nu har vi bara den sista etappen kvar genom Sverige innan vi är hemma igen på respektive hemort. Vi äter lunch på lämpligt ställe och på Rasta Tönnebro Värdshus äter vi en avslutningsmåltid.

 

Hotell

Park Inn by Radisson Berlin Alexanderplatz Hotel    
Vår bedömning:  4 stjärnigt 
               
Alexanderplatz, Berlin.            
Tel: +49 3023890            
1012 rum. 37 vån.            
Läge: Centralt.                                      
Finns på hotellet och rummen:        
Restaurang, bar ,TV, tele, hiss, hårtork, WiFi        
www.parkinn.com             

Olympik l                
Vår bedömning: 4 stjärnigt 
             
Sokolovská 138, Prag            
Tel: +420 266184820            
315 rum. 20 vån.            
Läge: 3 km från centrum.            
Finns på hotellet och rummen:        
Restaurang, bar, TV, tele, hiss, hårtork, AC, WiFi    
 www.olympik.cz            

Park Inn by Radisson Danube Hotel
Vår bedömning: 4 stjärnigt

Rybné Námestie 4135/1, Bratislava.
Tel: +421 259340000 
263 rum. 4 vån.
Läge: Intill borgen, gallerier och slottet.
Finns på hotellet och rummen:
Restaurang, bar, TV, tele, hiss, AC, hårtork, pool, WiFi 
www.parkinn.com

Hotel Lions Garden
Vår bedömning: 4 stjärnigt
Cházár András u 4, Budapest.
Tel: +36 12732070
107 rum. 6 vån.
Läge: I stadsdelen Zugló.
Finns på hotellet och rummen:
Restaurang, bar, TV, tele, hiss, AC, hårtork, WiFi 
www.lions-garden-hotel-budapest.com

Ibis Krakow Stare Mistro
Vår bedömning: 4 stjärnigt

Pawia 15, Krakow.
Tel: +48 123552900
135 rum. 5 vån.
Läge: Centralt.
Finns på hotellet och rummen:
Restaurang, bar, TV, tele, hiss, AC, hårtork,
WiFi
www.accorhotels.com

Bra att veta om din resa

Här finns en allmän information och "Bra att veta" för dig som valt en resa ur vårt reseprogram/katalog. Informationen gäller såväl buss-, flyg- och båtresor i Sverige, Norden och Europa.

Varje programresa innehåller en rad gemensamma utflykter parallellt med utrymme för egen tid till att upptäcka resmålen. På destinationens sida här på webbplatsen ser du enkelt allt som ingår i resans pris. Med på våra programresor finns alltid en kunnig och engagerad reseledare. Hotellen på resorna är samtliga av jämn och hög standard. Hotellstandarden kan variera mellan olika länder. Vi har därför valt att göra en egen värdering av våra hotell.

BOKNINGSRUTINER – Resan bokas på vår hemsida eller via telefon. Efter bokning erhåller ni färdhandlingar med uppgifter om resan, påstigningsplats och tid samt två stycken inbetalningskort. Ett för anmälningsavgiften, som skall betalas så snart ni erhållit färdhandlingarna. Anmälningsavgiften är 500:- buss Nordenresor/1 000:- buss Europaresor/ 10% av resans pris vid flygresor. Inbetalningskort nummer två slutlikvid skall vara oss tillhanda senast 30 dagar (resor med buss)/60 dagar (resor med flyg) före avresan. Inga ytterligare handlingar kommer att skickas ut före avresa. Deltagarlista tillhandahålles på bussen.

AVBESTÄLLNINGSKOSTNADER –Vid bussresa: vid avbeställning tidigare än 30 dagar före avresa debiteras 350 kronor. Från 30 dagar till 14 dagar före resan är anmälningsavgiften förverkad. Senare än två veckor före avresa debiteras 50 procent av resans pris. Inom 24 timmar före avresa kan ingen återbetalning ske. Vid flygresa: vid avbeställning tidigare än 60 dagar före avresa är kostnaden 10% av resans pris. Vid avbokning 31-60 dagar innan avresa debiteras 50% av resans pris. Vid avbokning från 30 dagar eller mindre innan avresa kan ingen återbetalning ske.

RESEFÖRSÄKRING – Vid resa till utlandet bör reseförsäkring tecknas. Vi hjälper gärna till att teckna en till gällande pris. Lämna dyrbara smycken hemma eller deponera dem i hotellreceptionen.

AVBESTÄLLNINGSSKYDD VID SJUKDOM – Kan tecknas hos oss för ett tillägg av 250 kronor, vid flygalternativ 500 kronor. Skyddet träder i kraft vid tillfälle då akut sjukdom förhindrar resa. Detta styrks med läkarintyg och berättigar då till full återbetalning så när som på 350 kronor i expeditionsavgift. Premien återbetalas ej.

INKVARTERING OCH HOTELLSTANDARD – Resenär som beställt del i dubbelrum får vara beredd att betala enkelrumstillägg om inte egen rumspartner kan ordnas. Enkelhytt fås mot tillägg. Trots pristillägg kan standarden vara lägre än i dubbelrum. Alla
våra hotell har WC, bad eller dusch i varje rum. Vidare upplysningar om hotellen finns angivet på respektive resa.

Hotellstandard- Vår bedömning
1 stjärnigt- Enkel klass
2 stjärnigt- Mellanklass
3 stjärnigt- Bra mellanklass
4 stjärnigt- Hög klass
5 stjärnigt- Lyxklass

MÅLTIDSDRYCK – Ingår inte i resans pris.

PASS OCH VACCINERING – Medtag giltigt pass. Utländska och före detta utländska medborgare bör undersöka vilka bestämmelser för pass och visum som gäller för dem. På våra resor behövs, vid produktionen av programresorna, inga kompletterande vaccineringar. 

VALUTA – Växla till respektive valuta före avfärd. Då slipper ni vara beroende av att hitta och hinna till bankerna under resan.

SÄRSKILDA ÖNSKEMÅL – Eventuella handikapp eller särskilda önskemål om speciell mat för diabetiker, allergiker eller vegetarianer anges vid bokningen. Vi försöker uppfylla önskemålen så långt det går, men förutsättningen är att vi får veta dessa vid bokningen.

ALLMÄNNA RESEVILLKOR – Se även Resevillkor i menyn här på webbplatsen. Erforderlig säkerhet har ställts till Kammarkollegium enligt gällande resegarantilag. Vid större förändringar av valuta och marknadspriser kan prisjustering ske. Barn under 12 år som delar rum med två vuxna får 30 procents rabatt.

TIDER FÖR DAGSETAPPERNA – Vi startar normalt våra dagar runt klockan 08.30 och kommer fram till hotellen vid 17.00-18.00-tiden. Naturligtvis kan trafikköer och andra icke förutsägbara händelser som orsakar förseningar inträffa. Då det i programmet
anges att vi kommer fram till hotellet i god tid på eftermiddagen är ankomsttiden beräknad till kl. 15.00- 16.00.

RASTER – Vi reser sällan mer än två timmar i sträck utan att ge möjlighet till en rast. Oftast begränsar vi etapperna till 1,5 timme. Då det i programmet anges att vi stannar en stund och ges möjlighet att titta på staden är uppehållet mellan 1 – 1,5 timmar
om ej annat anges.

LUNCHPAUS – Även om det inte står inskrivet på dagsetapperna stannar vi alltid och ger tillfälle till lunch. Tiden för denna kan variera men möjlighet ges oftast någon gång mellan 11.00-13.00 lite beroende på dagsetappens längd. Uppgift om beräknad tid för lunchpaus lämnas alltid dagen före så att de som eventuellt har diabetesproblem kan planera sina måltider.

ÖVRIGA MÅLTIDER – Frukost och middag ingår alltid i våra resor. Om det någon gång är avvikelser från detta, till exempel en lunch som ingår, anges detta i faktarutan om resan. Även första och sista dagen ingår två mål mat. Dag 1 byts då frukosten i vissa fall ut
mot lunch om vi kommit en bit in på dagen.

BUSSARNAS KVALITET – Om ni reser med Byberg & Nordin kan ni alltid känna er säkra på att resan utförs med buss av högsta kvalitet. Bussarna är utrustade med säkerhetsbälten, air condition, toalett, fällbara fåtöljer, cd, kaffekokare, dvd, (även om den sällan används på resor av denna typ), extra benutrymme (minst 820 mm stolsindelning) för att göra resan så bekväm som möjligt.

AVGÅNGSTIDER – Tid och plats för respektive resa meddelas på bokningsbekräftelsen. Kontrollera att rätt påstigningsplats anvisats i färdhandlingarna. Om något är oklart, tveka aldrig att ringa till oss och fråga.

ÖVRIGT – Vid övernattning på båt kan det vara bra att ta med en liten väska med det viktigaste för natten. Då slipper ni släpa på skrymmande bagage. Ni kan aldrig boka för tidigt, men det kan bli för sent! I händelse av för lågt deltagande kan resa eventuellt ställas in. Det meddelas cirka fyra veckor före avresedag. (Minimiantal för resorna är 20 personer).

MELLANLANDNINGAR – För att resan ska bli så billig för Er som möjligt har vi försökt pressa flygpriserna. Detta betyder att vi ibland tvingas mellanlanda.

DELTAGARBEVIS – När Ni bokat Er resa får Ni alltid ett deltagarbevis där avresetiden framgår. Det är alltid den tid som står på deltagarbeviset som är den gällande.

Avrese- och hemkomsttider

Information om resans avgångstid och hemkomsttid samt hållplatser finns i Steg 3 i bokningen. Klicka på Boka knappen och se Resenärsuppgifter och välj därefter din hållplats i kolumnen Avreseort samt Hemresa till för att se tiderna. Gå vidare för att boka resan eller avbryt och boka senare. 

Informationen finns också i bokningsbekräftelsen, som skickas ut efter bokning. 

Välkommen att kontakta oss vid frågor.

Avgångar & priser

AvresaTransportsättDestinationLediga platserPris från
18/8Kultur och historieresa. Berlin-Prag-Bratislava-Budapest-KrakowMer än 814 665:-Boka
Powered by Travelize