Historiska guldkorn i Mälardalen

Gripsholms slott, Mariefred
S/S Mariefred, Ångbåtsbryggan
Gripsholms slott
Småstadsidyllen Mariefred
Örebro slott
Sommarstockholm
Uppsala domkyrka

BUSS. En resa genom de mellersta delarna i vårt fantastiska land där vi upplever rik kulturhistoria bland vackra städer, slott, gruvor och vallonbruk. Vi gör också en unik båttur med ångfartyg.

Pris fr.:
7 960:-
Dagar:4
Bussresa. 3 övernattningar del i dubbelrum. Frukost,middag samt kaffe och bröd alla dagar.3 luncher. Båtturer enligt program. Lokalguider, entréer samt reseledares tjänster
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1 (torsdag 9 juli) Avresa på morgonen från respektive hemort. Vi stannar och dricker morgonkaffe i Gnarp och fortsätter därefter vidare till Tönnebro för lunch. Resan går vidare mot Stockholm, där vi möter upp en kunnig lokalguide som berättar om vår vackra huvudstad och dess mycket intressanta och spännande historia. Stockholm är i det närmaste unikt med sitt enastående läge, omgivet av vatten och natur. Gamla stan, Kungliga Djurgården, Skansen, Stadshuset och Slottet- det finns otroligt mycket fint att se och uppleva i vår fina huvudstad. Efter guidningen tar vi in på vårt hotell där vi serveras middag och övernattar. 

Dag 2 (20 mil) Efter en god frukost ska vi få njuta av den natursköna Mälaren och pittoreska Mariefred på en guidad båtutflykt. Vi får nu uppleva unik historia, Ångfartyget S/S Mariefred har nämligen trafikerat sträckan Stockholm-Mariefred varje år under samma namn och med samma ångmaskin sedan 1903. Under färden njuter vi av vackra vyer och lyssnar till guidningen där historiska anekdoter varvas med berättelser om sevärdheter längs vägen. I den välbevarade matsalen serveras vi lunch under färden. I Mariefred finns tid att besöka det välkända 1500-talsslottet Gripsholm eller flanera i den historiska stadskärnan med hantverksbodar och charmiga trähus. Efter en härlig dag åker vi så vidare till Örebro och vårt hotell. Middag på hotellet.

Dag 3 (18 mil) Frukost. Idag ska vi göra en resa tillbaka i tiden på Örebros gamla kungaslott. Här får vi en spännande guidad visning som tar oss från slottets mörka och fuktiga fängelsehålor för krigsfångar, tjuvar och häxor upp till de praktfulla salarna byggda för kungligheter som Karl IX, och Karl XIV Johan. Färden går sedan vidare norrut igen. Vi äter lunch på Falkenbergska Kvarnen som ligger i en vacker och lugn miljö längs med Svartån i Västerås. Färden fortsätter till Uppsala, en av våra äldsta städer med en lång och mytomspunnen historia. Tillsammans med vår kunniga guide ska vi få uppleva en fascinerande och innehållsrik tur som även inkluderar ett besök i Skandinaviens största och högsta kyrka, Uppsala domkyrka. Middagen äter vi på hotellet. 

Dag 4 Frukost. I dag ska vi få njuta av de vackra miljöerna i de världsunika uppländska vallonbruken. Välbevarade vallonbruk berättar en spännande industrihistoria. Här fanns alla naturtillgångar när järnbruken kom till på 1600-talet. Vallonerna värvades hit för sin yrkesskicklighet och stångjärnet från vallonbruken blev världsledande. Idag är bruken populära besöksmål med skogar och vattendrag, välbevarade herrgårdar med vackra trädgårdar och levande bruksmiljö. Vi möter upp vår guide i Österbybruk som tar oss med på en spännande inblick i brukslivet. Vi åker sedan till Dannemoragruvan där vi bland annat får se Europas största dagbrott "Storrymningen" som kom till genom tekniken eldsättning. Man tror att den är av medeltida ursprung, kanske så gammal som från 1200-talet. Vem vet, kanske vi till och med får en skymt av ”Gruvfrun” under vår visning? Vi lämnar gruvan och åker till sista anhalten på vår bruksdag, Forsmarks Bruk. Här ska vi äta en trevlig lunch på det vackert belägna Forsmarks Värdshus. Efter en givande dag beger vi oss så norrut och på Restaurang Mellanfjärden i Jättendal får vi en smaklig avslutningsmåltid. Nu återstår bara sista biten hem.  

Hotell

Grand Central by Scandic
Vår bedömning: 4 stjärnigt
Kungsgatan 70, Stockholm
Tel: 08-512 520 00
338 rum. 5 vån.
Läge: Centralt.
Finns på hotellet och rummen:
Restaurang, bar, TV, tele, hiss, hårtork
WiFi
www.scandichotels.se

Scandic Grand Hotel
Vår bedömning: 3 stjärnigt
Fabriksgatan 21-23, Örebro
Tel: 019-7674300
224 rum. 7 vån.
Läge: Centralt.
Finns på hotellet och rummen:
Restaurang, bar, TV, tele, hiss, hårtork
WiFi
www.scandichotels.se

Scandic Uplandia
Vår bedömning: 3 stjärnigt
Dragarbrunnsgatan 32, Uppsala
Tel: 018-4952600
133 rum. 7 vån.
Läge: Centralt
Finns på hotellet och rummen:
Restaurang, bar, TV, tele, hiss, hårtork
WiFi
www.scandichotels.se
 

Bra att veta om din resa

Här finns en allmän information och "Bra att veta" för dig som valt en resa ur vårt reseprogram/katalog. Informationen gäller såväl buss-, flyg- och båtresor i Sverige, Norden och Europa.

Varje programresa innehåller en rad gemensamma utflykter parallellt med utrymme för egen tid till att upptäcka resmålen. På destinationens sida här på webbplatsen ser du enkelt allt som ingår i resans pris. Med på våra programresor finns alltid en kunnig och engagerad reseledare. Hotellen på resorna är samtliga av jämn och hög standard. Hotellstandarden kan variera mellan olika länder. Vi har därför valt att göra en egen värdering av våra hotell.

BOKNINGSRUTINER – Resan bokas på vår hemsida eller via telefon. Efter bokning erhåller ni färdhandlingar med uppgifter om resan, påstigningsplats och tid samt två stycken inbetalningskort. Ett för anmälningsavgiften, som skall betalas så snart ni erhållit färdhandlingarna. Anmälningsavgiften är 500:- buss Nordenresor/1 000:- buss Europaresor/ 10% av resans pris vid flygresor. Inbetalningskort nummer två slutlikvid skall vara oss tillhanda senast 30 dagar (resor med buss)/60 dagar (resor med flyg) före avresan. Inga ytterligare handlingar kommer att skickas ut före avresa. 

AVBESTÄLLNINGSKOSTNADER

Vid bussresa: vid avbeställning tidigare än 30 dagar innan avresa debiteras 350:- i avbokningskostnad. Från 30 dagar till 8 dagar före avresa debiteras 50% av resans pris. Ingen återbetalning om avbokning sker inom 8 dagar före
avresa.

Vid flygresa: vid avbeställning tidigare än 90 dagar före avresa är kostnaden 10% av resan pris. Vid avbokning 90-31 dagar före avresa debiteras 50% av resans pris. Vid avbokning från 30 dagar eller mindre innan avresa kan ingen återbetalning ske.

RESEFÖRSÄKRING – Viktigt att ha en gällande reseförsäkring , kontrollera att ni har reseskydd på er hemförsäkring.

AVBESTÄLLNINGSSKYDD VID SJUKDOM – Kan tecknas hos oss för ett tillägg av 250 kronor, vid flygalternativ 500 kronor. Skyddet träder i kraft vid tillfälle då akut sjukdom förhindrar resa. Detta styrks med läkarintyg och berättigar då till full återbetalning så när som på 350 kronor i expeditionsavgift. Premien återbetalas ej.

INKVARTERING OCH HOTELLSTANDARD – Resenär som beställt del i dubbelrum får vara beredd att betala enkelrumstillägg om inte egen rumspartner kan ordnas. Enkelhytt fås mot tillägg. Trots pristillägg kan standarden vara lägre än i dubbelrum. Alla
våra hotell har WC, bad eller dusch i varje rum. Vidare upplysningar om hotellen finns angivet i bokningsbekräftelsen.

Hotellstandard- Vår bedömning
1 stjärnigt- Enkel klass
2 stjärnigt- Mellanklass
3 stjärnigt- Bra mellanklass
4 stjärnigt- Hög klass
5 stjärnigt- Lyxklass

MÅLTIDSDRYCK – Ingår inte i resans pris.

PASS OCH VACCINERING – Medtag giltigt pass. Utländska och före detta utländska medborgare bör undersöka vilka bestämmelser för pass och visum som gäller för dem. På våra resor behövs, vid produktionen av programresorna, inga kompletterande vaccineringar. 

VALUTA – I de flesta länder går det utmärkt att använda kontokort. Man kan enkelt också ta ut valuta i uttagsautomater. Vill man så kan man växla in valuta innan man åker, går resan med flyg från Arlanda så finns växlingskontor i avgångsterminalen.

SÄRSKILDA ÖNSKEMÅL – Eventuella handikapp eller särskilda önskemål om speciell mat för diabetiker, allergiker eller vegetarianer anges vid bokningen. Vi försöker uppfylla önskemålen så långt det går, men förutsättningen är att vi får veta dessa vid bokningen.

ALLMÄNNA RESEVILLKOR – Se även Resevillkor i menyn här på webbplatsen. Erforderlig säkerhet har ställts till Kammarkollegium enligt gällande resegarantilag. Vid större förändringar av valuta och marknadspriser kan prisjustering ske. Barn under 12 år som delar rum med två vuxna får 30 procents rabatt.

TIDER FÖR DAGSETAPPERNA – Vi startar normalt våra dagar runt klockan 08.30 och kommer fram till hotellen vid 17.00-18.00-tiden. Naturligtvis kan trafikköer och andra icke förutsägbara händelser som orsakar förseningar inträffa. Då det i programmet
anges att vi kommer fram till hotellet i god tid på eftermiddagen är ankomsttiden beräknad till kl. 15.00- 16.00.

RASTER – Vi reser sällan mer än 2 - 2,5 timmar i sträck utan att ge möjlighet till en rast. Då det i programmet anges att vi stannar en stund och ges möjlighet att titta på staden är uppehållet mellan 1 - 1,5 timmar om ej annat anges.

LUNCHPAUS – Även om det inte står inskrivet på dagsetapperna stannar vi alltid och ger tillfälle till lunch. Tiden för denna kan variera men möjlighet ges oftast någon gång mellan 11.00-13.00 lite beroende på dagsetappens längd. Uppgift om beräknad tid för lunchpaus lämnas alltid dagen före så att de som eventuellt har diabetesproblem kan planera sina måltider.

ÖVRIGA MÅLTIDER – Frukost och middag ingår alltid i våra resor. Om det någon gång är avvikelser från detta, till exempel en lunch som ingår, anges detta i faktarutan om resan. Även första och sista dagen ingår två mål mat. Dag 1 byts då frukosten i vissa fall ut
mot lunch om vi kommit en bit in på dagen.

BUSSARNAS KVALITET – Om ni reser med Byberg & Nordin kan ni alltid känna er säkra på att resan utförs med buss av högsta kvalitet. Bussarna är utrustade med säkerhetsbälten, air condition, toalett, fällbara fåtöljer, kaffekokare och extra benutrymme (minst 820 mm stolsindelning) för att göra resan så bekväm som möjligt. När vi flyger till destinationen använder vi oss av inhemska helturistbussar och chaufförer på plats. Komforten och  utrustningen på dessa bussar kan avvika från Byberg & Nordins turistbussar.

AVGÅNGSTIDER – Tid och plats för respektive resa meddelas på bokningsbekräftelsen. Kontrollera att rätt påstigningsplats anvisats i färdhandlingarna. Om något är oklart, tveka aldrig att ringa till oss och fråga.

ÖVRIGT – Vid övernattning på båt kan det vara bra att ta med en liten väska med det viktigaste för natten. Då slipper ni släpa på skrymmande bagage. Ni kan aldrig boka för tidigt, men det kan bli för sent! I händelse av för lågt deltagande kan resa eventuellt ställas in. Det meddelas cirka fyra veckor före avresedag. (Minimiantal för resorna är 20 personer).

MELLANLANDNINGAR – För att resan ska bli så billig för Er som möjligt har vi försökt pressa flygpriserna. Detta betyder att vi ibland tvingas mellanlanda.

DELTAGARBEVIS – När Ni bokat Er resa får Ni alltid ett deltagarbevis där avresetiden framgår. Det är alltid den tid som står på deltagarbeviset som är den gällande.

Avgångar & priser

AvresaTransportsättDestinationLediga platserPris från
9/7- se avgångstiderHistoriska Guldkorn i MälardalenMer än 87 960:-BokaMer information
Powered by Travelize