Skottland med naturupplevelser och whisky

Det skotska höglandet

FLYG. På den här resan får vi uppleva vackra vyer av vidsträckta hedar med betande höglandskor, slingrande floder och kanske Storbritanniens finaste nationalpark. En och annan whisky får vi också prova.
 

Pris fr.:
14 785:-
Dagar:6
Buss-flyg och tåg, 5 övernattningar del i dubbelrum. Frukost och middag alla dagar. Guider, entréer, whiskyprovningar enligt program. Reseledares tjänster. OBS Tilltalsnamn och efternamn ska stavas enligt passet!
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1 (måndag 21 oktober) Avresa från respektive hemort på natten mellan den 20 och 21 oktober ner till Arlanda. I Uppsalatrakten dricker vi kaffe/te och äter en smörgås.  Vid sjutiden kommer vi till Arlanda, varifrån flyget till Edinburgh avgår kl. 09.30. Vid ankomsten till Edinburgh, cirka kl. 11.00 lokal tid, väntar en skotsk buss och chaufför på att ta oss vidare upp till de skotska högländerna. Under resan dit gör vi ett uppehåll för lunch på något trevligt ställe. Snart når vi staden Aviemore som ligger i utkanten av Cairngorm nationalpark. Hotellet ligger centralt och här ska vi bo i tre nätter. Middag på hotellet. 

Dag 2 (9 mil) Efter en skön natts sömn vaknar vi upp mitt i the Highlands och äter en komplett skotsk frukost. På förmiddagen åker vi upp med Skottlands enda bergbana, Cairngorm Funicular Railway, och från den har vi en underbar utsikt över nationalparken och floden Spey. Efter lunch besöker vi Speyside Cooperage, en stor fabrik som renoverar ca 200 000 whiskyfat varje år och vi får se hur detta går till. I närheten ligger Glenfiddish Destillery som är ett av världens mest kända whiskymärken. Vi besöker fabriken och avslutar med en whiskyprovning. Vi vänder åter mot Aviemore och följer floden Spey som också gett namn till området Speyside där många destillerier ligger. Kanske det blir ett besök på en pub innan middagen på hotellet.
               
Dag 3 (20 mil) Frukost. Dagens program är att besöka några typiska platser i Skottland som t ex Loch Ness och Inverness. Vi börjar med Urquhart Castle, ett gammalt slott från 1569, som påstås vara sjöodjuret Nessies hemort. Efter en intressant dag med många vackra vyer återvänder vi till Aviemore och hotellet för middag.   

Dag 4 (21 mil) Efter frukost lämnar vi Aviemore och åker till Blair Atholl, en liten by med ett vackert slott som härstammar från 1200-talet. Klanen som härskade här hette Murray med Duke of Atholl. Vi får en guidad tur av både slottet och trädgården. Vi gör lunchuppehåll i Pitlochry, en liten pittoresk stad vid floden Spey, innan vi besöker Skottlands minsta destilleri, Edradour. Det är ett fantastisk litet destilleri och mer skotskt kan det inte bli. Vi får en guidad tur genom anläggningen och provar sedan deras whisky. Efter denna lilla pärla tar vi oss till Edinburgh och vårt centralt belägna hotell. Middag på hotellet.

Dag 5 (2 mil) Efter frukost ger vi oss ut på en guidad tur i Edinburgh. Här får vi se många sevärdheter bland annat Edinburgh Castle som är beläget högt över Old Town vars stadsplanering bevarats sedan tidig medeltid. Redan på 1500-talet byggdes höghus som var 14 våningar höga. Efter guidningen är eftermiddagen fri för egna aktiviteter. Om Ni önskar äta lunch är ett bra tips att smaka den skotska nationalrätten ”haggis”, som påminner lite om Norrlandspölsa. Middag äter vi på restaurang i city.

Dag 6 Sovmorgon. Frukost äter vi på hotellet och efter det är dagen fri. Förslag på aktiviteter under dagen kan vara en promenad i Old Town eller i grönområdet Princes Street Gardens som ligger precis utanför hotellet. Royal Museum of Scotland är väl värt ett besök. För den som vill shoppa finns möjligheten att köpa en kilt eller andra högvärdiga ullprodukter. Vi äter middag på restaurang innan vi åker till flygplatsen varifrån flyget avgår kl. 19.50. Vi kommer till Arlanda kl. 23.00 svensk tid. Här möter en Byberg & Nordin chaufför och buss upp, som tar oss vidare norrut till respektive hemort.
              
              
 

Hotell

Macdonald Aviemore Hotel            
Vår bedömning: 4 stjärnigt    
        
Highland Resort, Aviemore            
Tel: +44 3448799152            
151 rum. 4 vån.            
Läge: I nationalparken.            
På hotellet och rummen finns:        
Restaurang, bar, TV, tele, hiss,        
hårtork, pool, WiFi.            
www.macdonaldhotels.co.uk        


Mercure Edinburgh Princes Street
Vår bedömning: 3 stjärnigt

54-58 Princes Street, Edinburgh
Tel: +44 1313421013
169 rum. 6 vån.
Läge: Centralt.
På hotellet och rummen finns:
Restaurang, bar, TV, tele, hiss,
hårtork, WiFi.
www.accorhotels.com

Bra att veta om din resa

Här finns en allmän information och "Bra att veta" för dig som valt en resa ur vårt reseprogram/katalog. Informationen gäller såväl buss-, flyg- och båtresor i Sverige, Norden och Europa.

Varje programresa innehåller en rad gemensamma utflykter parallellt med utrymme för egen tid till att upptäcka resmålen. På destinationens sida här på webbplatsen ser du enkelt allt som ingår i resans pris. Med på våra programresor finns alltid en kunnig och engagerad reseledare. Hotellen på resorna är samtliga av jämn och hög standard. Hotellstandarden kan variera mellan olika länder. Vi har därför valt att göra en egen värdering av våra hotell.

BOKNINGSRUTINER – Resan bokas på vår hemsida eller via telefon. Efter bokning erhåller ni färdhandlingar med uppgifter om resan, påstigningsplats och tid samt två stycken inbetalningskort. Ett för anmälningsavgiften, som skall betalas så snart ni erhållit färdhandlingarna. Anmälningsavgiften är 500:- buss Nordenresor/1 000:- buss Europaresor/ 10% av resans pris vid flygresor. Inbetalningskort nummer två slutlikvid skall vara oss tillhanda senast 30 dagar (resor med buss)/60 dagar (resor med flyg) före avresan. Inga ytterligare handlingar kommer att skickas ut före avresa. Deltagarlista tillhandahålles på bussen.

AVBESTÄLLNINGSKOSTNADER –Vid bussresa: vid avbeställning tidigare än 30 dagar före avresa debiteras 350 kronor. Från 30 dagar till 14 dagar före resan är anmälningsavgiften förverkad. Senare än två veckor före avresa debiteras 50 procent av resans pris. Inom 24 timmar före avresa kan ingen återbetalning ske. Vid flygresa: vid avbeställning tidigare än 60 dagar före avresa är kostnaden 10% av resans pris. Vid avbokning 31-60 dagar innan avresa debiteras 50% av resans pris. Vid avbokning från 30 dagar eller mindre innan avresa kan ingen återbetalning ske.

RESEFÖRSÄKRING – Vid resa till utlandet bör reseförsäkring tecknas. Vi hjälper gärna till att teckna en till gällande pris. Lämna dyrbara smycken hemma eller deponera dem i hotellreceptionen.

AVBESTÄLLNINGSSKYDD VID SJUKDOM – Kan tecknas hos oss för ett tillägg av 250 kronor, vid flygalternativ 500 kronor. Skyddet träder i kraft vid tillfälle då akut sjukdom förhindrar resa. Detta styrks med läkarintyg och berättigar då till full återbetalning så när som på 350 kronor i expeditionsavgift. Premien återbetalas ej.

INKVARTERING OCH HOTELLSTANDARD – Resenär som beställt del i dubbelrum får vara beredd att betala enkelrumstillägg om inte egen rumspartner kan ordnas. Enkelhytt fås mot tillägg. Trots pristillägg kan standarden vara lägre än i dubbelrum. Alla
våra hotell har WC, bad eller dusch i varje rum. Vidare upplysningar om hotellen finns angivet på respektive resa.

Hotellstandard- Vår bedömning
1 stjärnigt- Enkel klass
2 stjärnigt- Mellanklass
3 stjärnigt- Bra mellanklass
4 stjärnigt- Hög klass
5 stjärnigt- Lyxklass

MÅLTIDSDRYCK – Ingår inte i resans pris.

PASS OCH VACCINERING – Medtag giltigt pass. Utländska och före detta utländska medborgare bör undersöka vilka bestämmelser för pass och visum som gäller för dem. På våra resor behövs, vid produktionen av programresorna, inga kompletterande vaccineringar. 

VALUTA – Växla till respektive valuta före avfärd. Då slipper ni vara beroende av att hitta och hinna till bankerna under resan.

SÄRSKILDA ÖNSKEMÅL – Eventuella handikapp eller särskilda önskemål om speciell mat för diabetiker, allergiker eller vegetarianer anges vid bokningen. Vi försöker uppfylla önskemålen så långt det går, men förutsättningen är att vi får veta dessa vid bokningen.

ALLMÄNNA RESEVILLKOR – Se även Resevillkor i menyn här på webbplatsen. Erforderlig säkerhet har ställts till Kammarkollegium enligt gällande resegarantilag. Vid större förändringar av valuta och marknadspriser kan prisjustering ske. Barn under 12 år som delar rum med två vuxna får 30 procents rabatt.

TIDER FÖR DAGSETAPPERNA – Vi startar normalt våra dagar runt klockan 08.30 och kommer fram till hotellen vid 17.00-18.00-tiden. Naturligtvis kan trafikköer och andra icke förutsägbara händelser som orsakar förseningar inträffa. Då det i programmet
anges att vi kommer fram till hotellet i god tid på eftermiddagen är ankomsttiden beräknad till kl. 15.00- 16.00.

RASTER – Vi reser sällan mer än två timmar i sträck utan att ge möjlighet till en rast. Oftast begränsar vi etapperna till 1,5 timme. Då det i programmet anges att vi stannar en stund och ges möjlighet att titta på staden är uppehållet mellan 1 – 1,5 timmar
om ej annat anges.

LUNCHPAUS – Även om det inte står inskrivet på dagsetapperna stannar vi alltid och ger tillfälle till lunch. Tiden för denna kan variera men möjlighet ges oftast någon gång mellan 11.00-13.00 lite beroende på dagsetappens längd. Uppgift om beräknad tid för lunchpaus lämnas alltid dagen före så att de som eventuellt har diabetesproblem kan planera sina måltider.

ÖVRIGA MÅLTIDER – Frukost och middag ingår alltid i våra resor. Om det någon gång är avvikelser från detta, till exempel en lunch som ingår, anges detta i faktarutan om resan. Även första och sista dagen ingår två mål mat. Dag 1 byts då frukosten i vissa fall ut
mot lunch om vi kommit en bit in på dagen.

BUSSARNAS KVALITET – Om ni reser med Byberg & Nordin kan ni alltid känna er säkra på att resan utförs med buss av högsta kvalitet. Bussarna är utrustade med säkerhetsbälten, air condition, toalett, fällbara fåtöljer, cd, kaffekokare, dvd, (även om den sällan används på resor av denna typ), extra benutrymme (minst 820 mm stolsindelning) för att göra resan så bekväm som möjligt.

AVGÅNGSTIDER – Tid och plats för respektive resa meddelas på bokningsbekräftelsen. Kontrollera att rätt påstigningsplats anvisats i färdhandlingarna. Om något är oklart, tveka aldrig att ringa till oss och fråga.

ÖVRIGT – Vid övernattning på båt kan det vara bra att ta med en liten väska med det viktigaste för natten. Då slipper ni släpa på skrymmande bagage. Ni kan aldrig boka för tidigt, men det kan bli för sent! I händelse av för lågt deltagande kan resa eventuellt ställas in. Det meddelas cirka fyra veckor före avresedag. (Minimiantal för resorna är 20 personer).

MELLANLANDNINGAR – För att resan ska bli så billig för Er som möjligt har vi försökt pressa flygpriserna. Detta betyder att vi ibland tvingas mellanlanda.

DELTAGARBEVIS – När Ni bokat Er resa får Ni alltid ett deltagarbevis där avresetiden framgår. Det är alltid den tid som står på deltagarbeviset som är den gällande.

Avrese- och hemkomsttider

Information om resans avgångstid och hemkomsttid samt hållplatser finns i Steg 3 i bokningen. Klicka på Boka knappen och se Resenärsuppgifter och välj därefter din hållplats i kolumnen Avreseort samt Hemresa till för att se tiderna. Gå vidare för att boka resan eller avbryt och boka senare. 

Informationen finns också i bokningsbekräftelsen, som skickas ut efter bokning. 

Välkommen att kontakta oss vid frågor.

Avgångar & priser

AvresaTransportsättDestinationLediga platserPris från
21/10Skottland med naturupplevelser och whisky414 785:-Boka