Sicilien- mer än sol och bad

FLYG. Den soliga ön Sicilien lockar med skiftande, vacker natur och spännande historia. Här finns karga bergstrakter, härligt inbjudande stränder, isolerade bergsbyar, pittoreska fiskebyar och praktfulla palats. Europas största vulkan, Etna, stiger upp ur apelsinlundar, vingårdar och blommande bougainvillea.

Under rubriken Dagsprogram nedan hittar du mer information om resan. På den här resan kan du välja att ansluta direkt på Arlanda. Under rubriken Avreseorter finns information om vilka hållplatser du kan resa från på väg mot Arlanda. För mer information om avresetider se steg 3 i bokningen.

 

 

Status:
Fullt

Dagsprogram

Dag 1 (tisdag 17 oktober) Avresa från respektive hemort på kvällen mellan den 16 och 17 oktober till Arlanda, varifrån Air Berlins flyg avgår kl. 06.30 till Berlin. I Berlin byter vi flyg och kommer fram till Catanias flygplats kl. 11.30. En siciliansk chaufför och buss möter upp och tar oss de 6 milen upp till Giardini-Naxos och Hotel Nike som blir vårt hem i nio nätter. Vi gör oss hemmastadda innan vi äter middag.

Dag 2 Frukost. Idag kan vi koppla av och lära känna omgivningarna. Hotellets privata strand ligger på fyra minuters gångavstånd från hotellet. Hotellområdet har fina trädgårdar och terrasser, där man kan sitta och njuta av utsikten över havet, den grekisk-romerska teatern i Taormina, Etna den högsta aktiva vulkanen i Europa med mera. Stadens centrum ligger 2 km från hotellet. Middagen äter vi på hotellet.

Dag 3 (22 mil) Efter frukost beger vi oss till Santa Lucias hemstad Siracusa, där vi får en rundtur med lokalguide. Staden är vackert belägen på en klippig halvö. Den grundades av grekerna 734 f.Kr. och var under antiken ett mäktigt rike. Här finns sevärdheter som Aretusakällan, domkyrkan, resterna av Siciliens äldsta tempel, den grekiska teatern som rymde 100 000 åskådare, den charmiga hamnen och gamla stan med sina trånga gator. Vi får även lite fri tid till shopping och lunch på egen hand innan det är dags att åka tillbaka till Giardini-Naxos och vårt hotell.

Dag 4 Dagen är fri för egna aktiviteter. Reseledaren finns till hands och hjälper till om Ni har några frågor eller funderingar. Frukost och middag äter vi på hotellet.

Dag 5 (8 mil) Frukost. Idag ska vi göra en halvdagsutflykt med vinprovning och lunch på Scilio Vini Doc Dell´Etna. Vi åker till Scilio vingård som ligger i Etnas nationalpark på 650 meters höjd och med en fantastisk utsikt. Här gör vi en vinprovning och får oss en rundvandring samt en typisk siciliansk lunch bestående av förrätt, pasta, huvudrätt och dessert innan vi vänder åter till hotellet. Eftermiddagen får disponeras efter var och ens tycke innan hotellet serverar middag på kvällen.

Dag 6 Fridag. Varför inte göra en båtutflykt, ströva i de vackra omgivningarna eller shoppa märkeskläder och lokalproducerade varor som mat och vin? Dagen är Er! Frukost och middag på hotellet.

Dag 7 (14 mil) Efter frukost möter en lokalguide upp och tar oss till Etna, Europas största aktiva vulkan. Etnas sidor är täckta med bördig vulkanisk jord och på de lägre sluttningarna växer citrusfrukter, fikon, mandel, vindruvor och oliver. Vi tar oss upp till cirka 1800 m höjd, där det finns en restaurang. Den som vill kan åka linbanan upp till 2400 m höjd. Efter besöket vid Etna vänder vi åter och ägnar eftermiddagen åt ett besök i Siciliens populäraste semesterort Taormina som ligger på en bergsplatå. Stadens gator kantas av butiker, caféer och livliga torg. Största sevärdheten är den romerska teatern, högt belägen på en sluttning med hänförande utsikt över havet. Åter till hotellet för middag.

Dag 8 och 9 Nu är det bara två dagar kvar på plats innan vi flyger åter hem till Sverige. Passa på och njut av sol och värme, promenera längst stränderna, gör de sista inköpen med mera. Frukostar och middag serveras på hotellet.

Dag 10 Frukost. Vi tar det lugnt på förmiddagen innan vi åker till Catanias flygplats, varifrån flyget till Berlin avgår kl. 12.15. Efter ett flygplansbyte kommer vi till Arlanda kl. 18.30, där en Byberg & Nordin chaufför och buss möter upp och tar oss till Tönnebro Värdshus. Här äter vi en tvårätters middag innan resan fortsätter norrut till respektive hemort.

 

 

Hotell

Hotel Nike
Vår bedömning: 3 stjärnigt

Via Calcide Eubea 27, Giardini Naxos.
Tel: + 39 094251207
57 rum. 3 vån.
Läge: Nära stranden.
Finns på hotellet och rummen:
Restaurang, bar, TV, tele, hiss, AC, hårtork, WiFi, balkong
www.chincherinihotels.com

Bra att veta om din resa

Här finns en allmän information och "Bra att veta" för dig som valt en resa ur vårt reseprogram/katalog. Informationen gäller såväl buss-, flyg- och båtresor i Sverige, Norden och Europa.

Varje programresa innehåller en rad gemensamma utflykter parallellt med utrymme för egen tid till att upptäcka resmålen. På destinationens sida här på webbplatsen ser du enkelt allt som ingår i resans pris. Med på våra programresor finns alltid en kunnig och engagerad reseledare. Hotellen på resorna är samtliga av jämn och hög standard. Hotellstandarden kan variera mellan olika länder. Vi har därför valt att göra en egen värdering av våra hotell.

BOKNINGSRUTINER – Resan bokas på vår hemsida eller via telefon. Efter bokning erhåller ni färdhandlingar med uppgifter om resan, påstigningsplats och tid samt två stycken inbetalningskort. Ett för anmälningsavgiften, som skall betalas så snart ni erhållit färdhandlingarna. Anmälningsavgiften är 500:- buss Nordenresor/1 000:- buss Europaresor/ 10% av resans pris vid flygresor. Inbetalningskort nummer två slutlikvid skall vara oss tillhanda senast 30 dagar (resor med buss)/60 dagar (resor med flyg) före avresan. Inga ytterligare handlingar kommer att skickas ut före avresa. Deltagarlista tillhandahålles på bussen.

AVBESTÄLLNINGSKOSTNADER –Vid bussresa: vid avbeställning tidigare än 30 dagar före avresa debiteras 350 kronor. Från 30 dagar till 14 dagar före resan är anmälningsavgiften förverkad. Senare än två veckor före avresa debiteras 50 procent av resans pris. Inom 24 timmar före avresa kan ingen återbetalning ske. Vid flygresa: vid avbeställning tidigare än 60 dagar före avresa är kostnaden 10% av resans pris. Vid avbokning 31-60 dagar innan avresa debiteras 50% av resans pris. Vid avbokning från 30 dagar eller mindre innan avresa kan ingen återbetalning ske.

RESEFÖRSÄKRING – Vid resa till utlandet bör reseförsäkring tecknas. Vi hjälper gärna till att teckna en till gällande pris. Lämna dyrbara smycken hemma eller deponera dem i hotellreceptionen.

AVBESTÄLLNINGSSKYDD VID SJUKDOM – Kan tecknas hos oss för ett tillägg av 250 kronor, vid flygalternativ 500 kronor. Skyddet träder i kraft vid tillfälle då akut sjukdom förhindrar resa. Detta styrks med läkarintyg och berättigar då till full återbetalning så när som på 350 kronor i expeditionsavgift. Premien återbetalas ej.

INKVARTERING OCH HOTELLSTANDARD – Resenär som beställt del i dubbelrum får vara beredd att betala enkelrumstillägg om inte egen rumspartner kan ordnas. Enkelhytt fås mot tillägg. Trots pristillägg kan standarden vara lägre än i dubbelrum. Alla
våra hotell har WC, bad eller dusch i varje rum. Vidare upplysningar om hotellen finns angivet på respektive resa.

Hotellstandard- Vår bedömning
1 stjärnigt- Enkel klass
2 stjärnigt- Mellanklass
3 stjärnigt- Bra mellanklass
4 stjärnigt- Hög klass
5 stjärnigt- Lyxklass

MÅLTIDSDRYCK – Ingår inte i resans pris.

PASS OCH VACCINERING – Medtag giltigt pass. Utländska och före detta utländska medborgare bör undersöka vilka bestämmelser för pass och visum som gäller för dem. På våra resor behövs, vid produktionen av programresorna, inga kompletterande vaccineringar. 

VALUTA – Växla till respektive valuta före avfärd. Då slipper ni vara beroende av att hitta och hinna till bankerna under resan.

SÄRSKILDA ÖNSKEMÅL – Eventuella handikapp eller särskilda önskemål om speciell mat för diabetiker, allergiker eller vegetarianer anges vid bokningen. Vi försöker uppfylla önskemålen så långt det går, men förutsättningen är att vi får veta dessa vid bokningen.

ALLMÄNNA RESEVILLKOR – Se även Resevillkor i menyn här på webbplatsen. Erforderlig säkerhet har ställts till Kammarkollegium enligt gällande resegarantilag. Vid större förändringar av valuta och marknadspriser kan prisjustering ske. Barn under 12 år som delar rum med två vuxna får 30 procents rabatt.

TIDER FÖR DAGSETAPPERNA – Vi startar normalt våra dagar runt klockan 08.30 och kommer fram till hotellen vid 17.00-18.00-tiden. Naturligtvis kan trafikköer och andra icke förutsägbara händelser som orsakar förseningar inträffa. Då det i programmet
anges att vi kommer fram till hotellet i god tid på eftermiddagen är ankomsttiden beräknad till kl. 15.00- 16.00.

RASTER – Vi reser sällan mer än två timmar i sträck utan att ge möjlighet till en rast. Oftast begränsar vi etapperna till 1,5 timme. Då det i programmet anges att vi stannar en stund och ges möjlighet att titta på staden är uppehållet mellan 1 – 1,5 timmar
om ej annat anges.

LUNCHPAUS – Även om det inte står inskrivet på dagsetapperna stannar vi alltid och ger tillfälle till lunch. Tiden för denna kan variera men möjlighet ges oftast någon gång mellan 11.00-13.00 lite beroende på dagsetappens längd. Uppgift om beräknad tid för lunchpaus lämnas alltid dagen före så att de som eventuellt har diabetesproblem kan planera sina måltider.

ÖVRIGA MÅLTIDER – Frukost och middag ingår alltid i våra resor. Om det någon gång är avvikelser från detta, till exempel en lunch som ingår, anges detta i faktarutan om resan. Även första och sista dagen ingår två mål mat. Dag 1 byts då frukosten i vissa fall ut
mot lunch om vi kommit en bit in på dagen.

BUSSARNAS KVALITET – Om ni reser med Byberg & Nordin kan ni alltid känna er säkra på att resan utförs med buss av högsta kvalitet. Bussarna är utrustade med säkerhetsbälten, air condition, toalett, fällbara fåtöljer, cd, kaffekokare, dvd, (även om den sällan används på resor av denna typ), extra benutrymme (minst 820 mm stolsindelning) för att göra resan så bekväm som möjligt.

AVGÅNGSTIDER – Tid och plats för respektive resa meddelas på bokningsbekräftelsen. Kontrollera att rätt påstigningsplats anvisats i färdhandlingarna. Om något är oklart, tveka aldrig att ringa till oss och fråga.

ÖVRIGT – Vid övernattning på båt kan det vara bra att ta med en liten väska med det viktigaste för natten. Då slipper ni släpa på skrymmande bagage. Ni kan aldrig boka för tidigt, men det kan bli för sent! I händelse av för lågt deltagande kan resa eventuellt ställas in. Det meddelas cirka fyra veckor före avresedag. (Minimiantal för resorna är 20 personer).

MELLANLANDNINGAR – För att resan ska bli så billig för Er som möjligt har vi försökt pressa flygpriserna. Detta betyder att vi ibland tvingas mellanlanda.

DELTAGARBEVIS – När Ni bokat Er resa får Ni alltid ett deltagarbevis där avresetiden framgår. Det är alltid den tid som står på deltagarbeviset som är den gällande.

Avreseorter

Örnsköldsvik ReseC  
Bjästa Busstation  
Docksta E4  
Ullånger OK hlp E4  
Gallsäter gamla E4  
Sollefteå ReseC  
Bollsta Busstation  
Väja gamla NCB kontoret  
Kramfors ReseC  
Lunde Ybuss hlp  
Hälledal gamla kiosken  
Utansjö busshållplats  
Älandsbro hpl Köpcentrum  
Härnösand ReseC  
Torsboda Ybuss hpl  
Sörberge norra hlp E4  
Timrå centrum hlp E4  
Sundsvall Busstation  
Kvissleby Ybuss hpl gamla E4  
Njurunda klockarberget hlp innan bron  
Gnarp Statoil Ybuss hlp  
Jättendal E4 Ybuss hlp  
Harmånger E4 Ybuss hlp  
Hudiksvall Glada Hudik  
Hudiksvall ReseC  
Iggesund hlp nya E4:an  
Enånger hlp nya E4:an  
Söderhamn ReseC  
Tönnebro Rasta värdshus Avdrag
Gävle Bro Ybuss hlp södergående    300 kr
Gävle ReseC    300 kr
Arlanda     300 kr
Powered by Travelize