Östersjön Runt

Moderna byggnader, Riga
Neptunusfontänen, Gdansk
Arkitektur, Riga
Riga
Tallinn
Gotik, barock och renässans i Vilnius

BUSS. Följ med till Polen, Litauen, Lettland och Estland som alla bjuder på en varierande karaktär och atmosfär. Här upplever vi fascinerande historia och sagolika miljöer hos våra grannländer i öst.

 

Pris fr.:
11 385:-
Dagar:9
Buss- och båtresor. Del i tvåbäddshytt och dubbelrum. Frukost och middag alla dagar, lunch dag 1 och 3 samt kaffe och bröd resdagarna. Lokalguider, utflykter och entréer enligt program. Reseledares tjänster.
Transportsätt:Buss
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1 (onsdag 22 augusti) Start tidig morgon från hemorten. Vi åker ner till Rasta Tönnebro, där vi äter frukost innan vi fortsätter söderut till Karlskrona, varifrån Stena Lines färja till Gdynia avgår kl. 21.00. Under resan ner har vi ätit lunch på Rasta Nyköpingsbro, fikat från bussen samt ätit middag i Kalmartrakten. Ombord på färjan inkvarterar vi oss i våra hytter.

Dag 2 (10 mil) Vi äter tidig frukost och går iland kl. 07.45. Vi möts av en guide som ska visa oss Gdynia, Sopot och framför allt Gdansk, där vi ska bo en natt. Gdynia är yngst av de tre städerna och var fram till 1920-talet en liten fiskeby. Polen tog beslut om att anlägga en stor hamn här och lyckades att på 15 år bygga en helt ny stad med en modern hamnanläggning. Den förstördes under andra världskriget, men hamnen byggdes snabbt upp igen efter krigets slut. Sopot byggdes för sol, bad, hälsa och rekreation under 1800-talet. Den välbevarade bebyggelsen, en härlig sandstrand och en 500 m lång pir lockar många till staden. Gdansk grundades på 900-talet och blev snabbt en rik och framgångsrik stad. Från 1361 tillhörde staden den mäktiga Hansan och det kan man se i de äldre delarna av staden, där husen är rikt dekorerade med smala gavelhus i holländsk stil. Under senare år har staden gjort sig känd som platsen för den polska frihetsrörelsen med Lech Walesa i spetsen. Nere vid floden Motlawa finns den berömda hamnkranen från 1500-talet. Efter guidningen åker vi till vårt hotell, där vi äter middag.

Dag 3 (24 mil) Frukost innan vi åker till Elblag, där vi ska åka en kanaltur som tar ca 2,5 tim. Kanalen Elblag-Ostroda är Polens korta version (80,5 kilometer) av Göta Kanal. Den byggdes på 1800-talet och är ett unikt monument tillägnat vatteningenjörskonsten och även en mycket viktig turistattraktion. Ur teknisk synvinkel är det en mycket intressant vattenled, också internationellt. Den har en fungerande kanalanläggning, unik i världen, med ett system av räls, slussar, dammar och säkerhetsportar. För att övervinna höjdskillnaderna anlades fem marina järnvägar, där båtarna läggs upp på räls och forslas fram på land. Efter kanalturen äter vi lunch på Smazalnia Okón innan vi fortsätter resan via Olsztyn till Mragowo. Här väntar hotellet med god mat och sköna sängar.

Dag 4 (35 mil) Efter frukost lämnar vi Mragowo och åker via Augustów in till Litauen och dess huvudstad Vilnius, där vi ska bo i två nätter. Under dagen har vi stannat för lunch och fikapauser. Middag på hotellet.

Dag 5 (5 mil) Frukost. En lokalguide möter upp och tar oss med på en tre timmar lång rundtur i Vilnius. Vi får bland annat se stadens historiska centrum med många olika byggnader från epoker som gotik, renässans och barock. Detta centrum finns med på Unescos världsarvslista. Under andra världskriget lades delar av Vilnius i ruiner, men har senare byggts upp. Efter guidningen är eftermiddagen fri för egna aktiviteter tills det är dags att äta middag.

Dag 6 (29 mil) När vi ätit frukost åker vi snabbaste väg till Lettlands huvudstad Riga. Under resan har vi stannat och gjort pauser för fika och lunch. När vi kommit fram till Riga möter en lokalguide upp och tar oss med på en stadsrundtur genom denna gamla Hansastad som grundades 1201. Vi får bland annat se Frihetsmonumentet, domkyrkan, Svenskporten och Stora Torget. Guidning sker både med buss och till fots. Efter guidningen åker vi till vårt hotell för övernattning och middag.

Dag 7 (19 mil) Frukost innan vi lämnar Riga och tar oss upp till sommarstaden Pärnu som är en populär bad- och kurort med flera SPA-hotell. De första badanläggningarna öppnades redan 1839. Vi tar en liten titt på staden som delas i två delar av Pärnufloden. Därefter kan var och en ta en promenad i de vackra omgivningarna innan middagen serveras på hotellet.

Dag 8 (15 mil) Vi lämnar hotellet efter frukost och åker till Estlands huvudstad Tallinn där en lokalguide möter upp. Under en två timmars rundtur följer vi bland annat de historiska spåren i Gamla Stan. Vi får ett par timmar för shopping innan vi går ombord på Tallink Siljas färja som ska ta oss över till vår svenska huvudstad. Vi inkvarterar oss i våra hytter och går därefter till restaurangen där en middagsbuffé inklusive dryck väntar. Efter maten kan var och en roa sig ombord.

Dag 9 Frukost ombord innan vi går iland i Stockholm kl. 10.45. Vi lämnar huvudstaden och åker till Rasta Tönnebro, där vi äter en tvårätters middag. Nu återstår bara den sista etappen hem till respektive hemort.

Hotell

Mercure Gdansk Stare Miasto ”Old Town”  
Vår bedömning: 4 stjärnigt

Jana Heweliusza 22, Gdansk.   
Tel: +48 583210000   
281 rum. 20 vån.   
Läge: Centralt.    
På hotellet och rummen finns:  
Restaurang, bar, TV, tele, hiss, AC  
hårtork, WiFi.    
www.accorhotels.com   

Mercure Mrongovia   
Vår bedömning: 4 stjärnigt

Gizycka 6, Mragowo.   
Tel: +48 897433100   
212 rum 2 vån.   
Läge: Nära stranden och centrum.  
På hotellet och rummen finns:  
Restaurang, bar, TV, tele, hiss, hårtork,  
AC, pool, WiFi.   
www.mragoworesort.pl   


Comfort Hotel LT
Vår bedömning: 3 stjärnigt

Kaunogatu 14, Vilnius.
Tel: +370 525505111
200 rum. 6 vån.
Läge: ca 2 km från centrum.
På hotellet och rummen finns:
Restaurang, TV, tele. hiss, AC,
hårtork, WiFi.
www.comforthotel.lt

 

Radisson Blu Hotel Latvija
Vår bedömning: 4 stjärnigt

Elizabetes iela55, Riga.
Tel: +371 67772222
571 rum. 27 vån.
Läge: Centralt.
På hotellet och rummen finns:
Restaurang, bar, TV, tele. hiss, AC,
hårtork, pool, WiFi.  
www.radissonblu.com

 

Strand SPA and Conference
Vår bedömning: 4 stjärnigt

A H Tammsaare puiestee 35, Pärnu.
Tel: + 372 4475370
187 rum. 4 vån.
Läge: 1,5 km från centrum.
På hotellet och rummen finns:
Restaurang, bar, TV, tele, hiss, hårtork,
AC, pool, WiFi.
www.strand.ee

Bra att veta om din resa

Här finns en allmän information och "Bra att veta" för dig som valt en resa ur vårt reseprogram/katalog. Informationen gäller såväl buss-, flyg- och båtresor i Sverige, Norden och Europa.

Varje programresa innehåller en rad gemensamma utflykter parallellt med utrymme för egen tid till att upptäcka resmålen. På destinationens sida här på webbplatsen ser du enkelt allt som ingår i resans pris. Med på våra programresor finns alltid en kunnig och engagerad reseledare. Hotellen på resorna är samtliga av jämn och hög standard. Hotellstandarden kan variera mellan olika länder. Vi har därför valt att göra en egen värdering av våra hotell.

BOKNINGSRUTINER – Resan bokas på vår hemsida eller via telefon. Efter bokning erhåller ni färdhandlingar med uppgifter om resan, påstigningsplats och tid samt två stycken inbetalningskort. Ett för anmälningsavgiften, som skall betalas så snart ni erhållit färdhandlingarna. Anmälningsavgiften är 500:- buss Nordenresor/1 000:- buss Europaresor/ 10% av resans pris vid flygresor. Inbetalningskort nummer två slutlikvid skall vara oss tillhanda senast 30 dagar (resor med buss)/60 dagar (resor med flyg) före avresan. Inga ytterligare handlingar kommer att skickas ut före avresa. Deltagarlista tillhandahålles på bussen.

AVBESTÄLLNINGSKOSTNADER –Vid bussresa: vid avbeställning tidigare än 30 dagar före avresa debiteras 350 kronor. Från 30 dagar till 14 dagar före resan är anmälningsavgiften förverkad. Senare än två veckor före avresa debiteras 50 procent av resans pris. Inom 24 timmar före avresa kan ingen återbetalning ske. Vid flygresa: vid avbeställning tidigare än 60 dagar före avresa är kostnaden 10% av resans pris. Vid avbokning 31-60 dagar innan avresa debiteras 50% av resans pris. Vid avbokning från 30 dagar eller mindre innan avresa kan ingen återbetalning ske.

RESEFÖRSÄKRING – Vid resa till utlandet bör reseförsäkring tecknas. Vi hjälper gärna till att teckna en till gällande pris. Lämna dyrbara smycken hemma eller deponera dem i hotellreceptionen.

AVBESTÄLLNINGSSKYDD VID SJUKDOM – Kan tecknas hos oss för ett tillägg av 250 kronor, vid flygalternativ 500 kronor. Skyddet träder i kraft vid tillfälle då akut sjukdom förhindrar resa. Detta styrks med läkarintyg och berättigar då till full återbetalning så när som på 350 kronor i expeditionsavgift. Premien återbetalas ej.

INKVARTERING OCH HOTELLSTANDARD – Resenär som beställt del i dubbelrum får vara beredd att betala enkelrumstillägg om inte egen rumspartner kan ordnas. Enkelhytt fås mot tillägg. Trots pristillägg kan standarden vara lägre än i dubbelrum. Alla
våra hotell har WC, bad eller dusch i varje rum. Vidare upplysningar om hotellen finns angivet på respektive resa.

Hotellstandard- Vår bedömning
1 stjärnigt- Enkel klass
2 stjärnigt- Mellanklass
3 stjärnigt- Bra mellanklass
4 stjärnigt- Hög klass
5 stjärnigt- Lyxklass

MÅLTIDSDRYCK – Ingår inte i resans pris.

PASS OCH VACCINERING – Medtag giltigt pass. Utländska och före detta utländska medborgare bör undersöka vilka bestämmelser för pass och visum som gäller för dem. På våra resor behövs, vid produktionen av programresorna, inga kompletterande vaccineringar. 

VALUTA – Växla till respektive valuta före avfärd. Då slipper ni vara beroende av att hitta och hinna till bankerna under resan.

SÄRSKILDA ÖNSKEMÅL – Eventuella handikapp eller särskilda önskemål om speciell mat för diabetiker, allergiker eller vegetarianer anges vid bokningen. Vi försöker uppfylla önskemålen så långt det går, men förutsättningen är att vi får veta dessa vid bokningen.

ALLMÄNNA RESEVILLKOR – Se även Resevillkor i menyn här på webbplatsen. Erforderlig säkerhet har ställts till Kammarkollegium enligt gällande resegarantilag. Vid större förändringar av valuta och marknadspriser kan prisjustering ske. Barn under 12 år som delar rum med två vuxna får 30 procents rabatt.

TIDER FÖR DAGSETAPPERNA – Vi startar normalt våra dagar runt klockan 08.30 och kommer fram till hotellen vid 17.00-18.00-tiden. Naturligtvis kan trafikköer och andra icke förutsägbara händelser som orsakar förseningar inträffa. Då det i programmet
anges att vi kommer fram till hotellet i god tid på eftermiddagen är ankomsttiden beräknad till kl. 15.00- 16.00.

RASTER – Vi reser sällan mer än två timmar i sträck utan att ge möjlighet till en rast. Oftast begränsar vi etapperna till 1,5 timme. Då det i programmet anges att vi stannar en stund och ges möjlighet att titta på staden är uppehållet mellan 1 – 1,5 timmar
om ej annat anges.

LUNCHPAUS – Även om det inte står inskrivet på dagsetapperna stannar vi alltid och ger tillfälle till lunch. Tiden för denna kan variera men möjlighet ges oftast någon gång mellan 11.00-13.00 lite beroende på dagsetappens längd. Uppgift om beräknad tid för lunchpaus lämnas alltid dagen före så att de som eventuellt har diabetesproblem kan planera sina måltider.

ÖVRIGA MÅLTIDER – Frukost och middag ingår alltid i våra resor. Om det någon gång är avvikelser från detta, till exempel en lunch som ingår, anges detta i faktarutan om resan. Även första och sista dagen ingår två mål mat. Dag 1 byts då frukosten i vissa fall ut
mot lunch om vi kommit en bit in på dagen.

BUSSARNAS KVALITET – Om ni reser med Byberg & Nordin kan ni alltid känna er säkra på att resan utförs med buss av högsta kvalitet. Bussarna är utrustade med säkerhetsbälten, air condition, toalett, fällbara fåtöljer, cd, kaffekokare, dvd, (även om den sällan används på resor av denna typ), extra benutrymme (minst 820 mm stolsindelning) för att göra resan så bekväm som möjligt.

AVGÅNGSTIDER – Tid och plats för respektive resa meddelas på bokningsbekräftelsen. Kontrollera att rätt påstigningsplats anvisats i färdhandlingarna. Om något är oklart, tveka aldrig att ringa till oss och fråga.

ÖVRIGT – Vid övernattning på båt kan det vara bra att ta med en liten väska med det viktigaste för natten. Då slipper ni släpa på skrymmande bagage. Ni kan aldrig boka för tidigt, men det kan bli för sent! I händelse av för lågt deltagande kan resa eventuellt ställas in. Det meddelas cirka fyra veckor före avresedag. (Minimiantal för resorna är 20 personer).

MELLANLANDNINGAR – För att resan ska bli så billig för Er som möjligt har vi försökt pressa flygpriserna. Detta betyder att vi ibland tvingas mellanlanda.

DELTAGARBEVIS – När Ni bokat Er resa får Ni alltid ett deltagarbevis där avresetiden framgår. Det är alltid den tid som står på deltagarbeviset som är den gällande.

Avrese- och hemkomsttider

Ort Hållplats Avresetid   Hemkomsttid
Sollefteå Resecentrum hlp A 03:00   19:10
Örnsköldsvik Resecentrum hpl K-L 03:10   19:00
Kyrkdal Hlp södra infarten 03:15   18:55
Bollsta Busstation 03:25   18:45
Bjästa Busstation 03:25   18:45
Väja Hlp gamla NCB kontoret 03:30   18:40
Kramfors Resecentrum hlp F 03:40   18:30
Docksta Hlp E4 Marina 03:40   18:30
Ullånger Hlp baksidan OKQ8 03:50   18:20
Lunde Hlp bakom Bilisten 03:55   18:15
Hälledal Hlp g:a kiosken 04:00   18:10
Gallsäter Hlp g:a E4 04:00   18:10
Utansjö Hlp Pärleporten 04:10   18:00
Älandsbro Hlp E4 Ica köpcentrum 04:20   17:50
Härnösand Resecentrum hlp A 04:30   17:40
Torsboda  Hlp E4 Circle K 04:50   17:20
Sörberge norra Hlp E4 04:55   17:15
Timrå  Hlp E4 05:00   17:10
Sundsvall Busstation hlp P 05:15   16:55
Kvissleby  Ybuss hpl gamla E4 05:25   16:45
Njurunda  Hlp Klockarberget innan bron 05:30   16:40
Gnarp Hlp Circle K 06:10   16:20
Jättendal Hlp E4  06:15   16:15
Harmånger Hlp E4 06:20   16:10
Hudiksvall  Hlp Glada Hudik 06:35   15:55
Hudiksvall Resecentrum Ybuss hlp 06:40   15:50
Iggesund  Hlp nya E4:an 06:50   15:40
Enånger Hlp nya E4:an 07:00   15:30
Söderhamn Resecentrum Ybuss hlp 07:10   15:20
Tönnebro  Rasta värdshus 08:10   14:20
Gävle Scandic väst 08:40   13:50
Gävle Gävlebro hlp 08:45   13:45
Tierp Hlp E4 09:15   13:15
Uppsala  Gränby hpl mittemot Cirkle K 10:00   12:30

Avgångar & priser

AvresaTransportsättDestinationLediga platserPris från
22/8BussÖstersjön runtMer än 811 385:-Boka
Powered by Travelize