Öland med Alvar och äpplen

Solliden

BUSS. Ölänningarnas historia sträcker sig 10 000 år tillbaka i tiden. Här kan man verkligen tala om att ”lyssna till historiens vingslag”. Vi besöker bland annat Solliden och Stora Alvaret samt ett kunskapshus om äpplen på natursköna Österlen.
 

 

Pris fr.:
10 950:-
Dagar:7
Bussresa. Del i dubbelrum. Frukost och middag samt kaffe och bröd alla dagar. Utflykter, div entréer, lokalguider samt reseledares tjänster.
Transportsätt:Buss
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1 (lördag 30 juni) Dagens mål är Norrköping. Med uppehåll för fika, lunch och ”sträcka-på-benen-pauser” kommer vi fram till vårt hotell lagom för middag.

Dag 2 (25 mil) Efter frukost fortsätter vår resa mot Oskarshamn. Vi tar en titt på Döderhultarns trägubbar och provsitter ”Långa soffan”. Därefter åker vi vidare till Kalmar, där vi ska bo i två nätter. Ett besök på länsmuseet hinner vi med innan middagen som vi äter på hotellet.

Dag 3 (6 mil) Efter frukost möter en lokalguide upp och tar oss med på en upplevelserik dag på Öland. Vi får se hur havet och kalkstenen satt sin prägel på landskapet samt att ön har en artrik flora med bland annat ett trettiotal olika orkidéer. På Eketorpsborg kan vi se precis hur det såg ut under 400-600-talen. Vi fortsätter vår färd över Stora Alvaret, som kanske är Ölands största turistattraktion. Denna nästan helt trädlösa, öppna kalkhed kan möjligen först uppfattas som enformig och platt, men tittar vi närmare så finns här mycket att se. Vi åker så långt söderut som vi kan komma på ön och ser Sveriges högsta fyrtorn – Långe Jan, med sina 42 m ö h. Därefter besöker vi Borgholm med sin slottsruin samt Sollidens slottspark innan vi vänder åter till hotellet för middag.

Dag 4 (12 mil) När vi ätit frukost åker vi till Karlskrona och här möter en lokalguide upp som ska visa oss örlogstaden som har en skiftande och spännande historia samt många gamla byggnader och minnesmärken. De flesta har nog hört talas om träfiguren Rosenbom med fattigbössan, som lyfter på hatten för varje bidrag han får. Vi lämnar tillfälle för lunch och lite shopping innan vi gör en båttur på två timmar i Karlskronas vackra skärgård. Därefter åker vi till hotellet i Kristianstad. Middag på restaurang.

Dag 5 (10 mil) Efter frukost åker vi till Äpplets Hus och Kiviks Musteri. Vi kommer att få en rundvisning i Äpplets Hus som består av 5 olika ”rum” precis som kärnhuset inuti ett äpple. De fyra första - Fruktkammaren, Åkessons historiska lager, Visningsfabriken och Kunskapsförrådet finns inomhus. Det femte rummet är de olika trädgårdarna: Visningsträdgården- som är deras renässansträdgård, Sortimentsodlingen med 70 olika sorters äppelträd samt Kulturodlingen- där man får se hur träden såg ut för 100 år sedan. Här visas också hur äpplena odlades då och nu. Efter guidningen har man möjlighet att handla besöksmålets produkter. Vi vänder åter till Kristianstad och får eftermiddagen fri innan vi går och äter middag på restaurang nära hotellet.

Dag 6 (35 mil) Frukost. Nu lämnar vi Kristianstad och åker via Värnamo till Jönköping. Här gör vi ett lunchuppehåll innan vi åker till Gränna, där vi gör ett stopp för att se på polkagristillverkningen innan vi fortsätter till Motala för middag och övernattning.

Dag 7 Efter frukost börjar vi resan hemåt. Vi åker till Örebro och gör ett besök i friluftsmuseet Wadköping med flera äldre byggnader från framför allt det gamla Söder i Örebro. Därefter fortsätter vi till värdshuset i Tönnebro, där vi äter en tvårätters middag innan vi påbörjar den sista etappen till respektive hemort.
 

Hotell

Comfort Hotel Norrköping
Vår bedömning:  4 stjärnigt

Saltängsvägen 29, Norrköping.
Tel: 011-156500
186 rum. 5 vån.  
Läge: Centralt.   
På hotellet och rummen finns:
Restaurang, bar, TV, tele, hiss, hårtork, Wi-Fi
www.nordicchoicehotels.se

Best Western Plus Kalmarsund Hotell
Vår bedömning: 4 stjärnigt

Fiskaregatan 5, Kalmar.
Tel: 0480-480380
106 rum. 3 vån.
Läge: Centralt.
På hotellet och rummen finns:
Restaurang, bar, tv, tele, hiss, hårtork, Wi-Fi
www.bestwestern.com

First Hotel Christian
Vår bedömning: 3 stjärnigt

Västra Boulevarden 15, Kristianstad.
Tel: 044-203850
86 rum. 5 vån.
Läge: Centralt.
På hotellet och rummen finns:
Bar, TV, tele, hiss, hårtork, Wi-Fi
www.firsthotels.se

Best Western Motala Statt
Vår bedömning: 3 stjärnigt

Kungsgatan 6-8, Motala.
Tel: 0141-216400
78 rum. 4 vån.
Läge: Centralt.
På hotellet och rummen finns:
Restaurang, bar, TV, tele, hiss, WI-FI
www.bestwesternmotala.se

 

Bra att veta om din resa

Här finns en allmän information och "Bra att veta" för dig som valt en resa ur vårt reseprogram/katalog. Informationen gäller såväl buss-, flyg- och båtresor i Sverige, Norden och Europa.

Varje programresa innehåller en rad gemensamma utflykter parallellt med utrymme för egen tid till att upptäcka resmålen. På destinationens sida här på webbplatsen ser du enkelt allt som ingår i resans pris. Med på våra programresor finns alltid en kunnig och engagerad reseledare. Hotellen på resorna är samtliga av jämn och hög standard. Hotellstandarden kan variera mellan olika länder. Vi har därför valt att göra en egen värdering av våra hotell.

BOKNINGSRUTINER – Resan bokas på vår hemsida eller via telefon. Efter bokning erhåller ni färdhandlingar med uppgifter om resan, påstigningsplats och tid samt två stycken inbetalningskort. Ett för anmälningsavgiften, som skall betalas så snart ni erhållit färdhandlingarna. Anmälningsavgiften är 500:- buss Nordenresor/1 000:- buss Europaresor/ 10% av resans pris vid flygresor. Inbetalningskort nummer två slutlikvid skall vara oss tillhanda senast 30 dagar (resor med buss)/60 dagar (resor med flyg) före avresan. Inga ytterligare handlingar kommer att skickas ut före avresa. Deltagarlista tillhandahålles på bussen.

AVBESTÄLLNINGSKOSTNADER –Vid bussresa: vid avbeställning tidigare än 30 dagar före avresa debiteras 350 kronor. Från 30 dagar till 14 dagar före resan är anmälningsavgiften förverkad. Senare än två veckor före avresa debiteras 50 procent av resans pris. Inom 24 timmar före avresa kan ingen återbetalning ske. Vid flygresa: vid avbeställning tidigare än 60 dagar före avresa är kostnaden 10% av resans pris. Vid avbokning 31-60 dagar innan avresa debiteras 50% av resans pris. Vid avbokning från 30 dagar eller mindre innan avresa kan ingen återbetalning ske.

RESEFÖRSÄKRING – Vid resa till utlandet bör reseförsäkring tecknas. Vi hjälper gärna till att teckna en till gällande pris. Lämna dyrbara smycken hemma eller deponera dem i hotellreceptionen.

AVBESTÄLLNINGSSKYDD VID SJUKDOM – Kan tecknas hos oss för ett tillägg av 250 kronor, vid flygalternativ 500 kronor. Skyddet träder i kraft vid tillfälle då akut sjukdom förhindrar resa. Detta styrks med läkarintyg och berättigar då till full återbetalning så när som på 350 kronor i expeditionsavgift. Premien återbetalas ej.

INKVARTERING OCH HOTELLSTANDARD – Resenär som beställt del i dubbelrum får vara beredd att betala enkelrumstillägg om inte egen rumspartner kan ordnas. Enkelhytt fås mot tillägg. Trots pristillägg kan standarden vara lägre än i dubbelrum. Alla
våra hotell har WC, bad eller dusch i varje rum. Vidare upplysningar om hotellen finns angivet på respektive resa.

Hotellstandard- Vår bedömning
1 stjärnigt- Enkel klass
2 stjärnigt- Mellanklass
3 stjärnigt- Bra mellanklass
4 stjärnigt- Hög klass
5 stjärnigt- Lyxklass

MÅLTIDSDRYCK – Ingår inte i resans pris.

PASS OCH VACCINERING – Medtag giltigt pass. Utländska och före detta utländska medborgare bör undersöka vilka bestämmelser för pass och visum som gäller för dem. På våra resor behövs, vid produktionen av programresorna, inga kompletterande vaccineringar. 

VALUTA – Växla till respektive valuta före avfärd. Då slipper ni vara beroende av att hitta och hinna till bankerna under resan.

SÄRSKILDA ÖNSKEMÅL – Eventuella handikapp eller särskilda önskemål om speciell mat för diabetiker, allergiker eller vegetarianer anges vid bokningen. Vi försöker uppfylla önskemålen så långt det går, men förutsättningen är att vi får veta dessa vid bokningen.

ALLMÄNNA RESEVILLKOR – Se även Resevillkor i menyn här på webbplatsen. Erforderlig säkerhet har ställts till Kammarkollegium enligt gällande resegarantilag. Vid större förändringar av valuta och marknadspriser kan prisjustering ske. Barn under 12 år som delar rum med två vuxna får 30 procents rabatt.

TIDER FÖR DAGSETAPPERNA – Vi startar normalt våra dagar runt klockan 08.30 och kommer fram till hotellen vid 17.00-18.00-tiden. Naturligtvis kan trafikköer och andra icke förutsägbara händelser som orsakar förseningar inträffa. Då det i programmet
anges att vi kommer fram till hotellet i god tid på eftermiddagen är ankomsttiden beräknad till kl. 15.00- 16.00.

RASTER – Vi reser sällan mer än två timmar i sträck utan att ge möjlighet till en rast. Oftast begränsar vi etapperna till 1,5 timme. Då det i programmet anges att vi stannar en stund och ges möjlighet att titta på staden är uppehållet mellan 1 – 1,5 timmar
om ej annat anges.

LUNCHPAUS – Även om det inte står inskrivet på dagsetapperna stannar vi alltid och ger tillfälle till lunch. Tiden för denna kan variera men möjlighet ges oftast någon gång mellan 11.00-13.00 lite beroende på dagsetappens längd. Uppgift om beräknad tid för lunchpaus lämnas alltid dagen före så att de som eventuellt har diabetesproblem kan planera sina måltider.

ÖVRIGA MÅLTIDER – Frukost och middag ingår alltid i våra resor. Om det någon gång är avvikelser från detta, till exempel en lunch som ingår, anges detta i faktarutan om resan. Även första och sista dagen ingår två mål mat. Dag 1 byts då frukosten i vissa fall ut
mot lunch om vi kommit en bit in på dagen.

BUSSARNAS KVALITET – Om ni reser med Byberg & Nordin kan ni alltid känna er säkra på att resan utförs med buss av högsta kvalitet. Bussarna är utrustade med säkerhetsbälten, air condition, toalett, fällbara fåtöljer, cd, kaffekokare, dvd, (även om den sällan används på resor av denna typ), extra benutrymme (minst 820 mm stolsindelning) för att göra resan så bekväm som möjligt.

AVGÅNGSTIDER – Tid och plats för respektive resa meddelas på bokningsbekräftelsen. Kontrollera att rätt påstigningsplats anvisats i färdhandlingarna. Om något är oklart, tveka aldrig att ringa till oss och fråga.

ÖVRIGT – Vid övernattning på båt kan det vara bra att ta med en liten väska med det viktigaste för natten. Då slipper ni släpa på skrymmande bagage. Ni kan aldrig boka för tidigt, men det kan bli för sent! I händelse av för lågt deltagande kan resa eventuellt ställas in. Det meddelas cirka fyra veckor före avresedag. (Minimiantal för resorna är 20 personer).

MELLANLANDNINGAR – För att resan ska bli så billig för Er som möjligt har vi försökt pressa flygpriserna. Detta betyder att vi ibland tvingas mellanlanda.

DELTAGARBEVIS – När Ni bokat Er resa får Ni alltid ett deltagarbevis där avresetiden framgår. Det är alltid den tid som står på deltagarbeviset som är den gällande.

Avrese- och hemkomsttider

Ort Hållplats Avresetid   Hemkomsttid
Sollefteå Resecentrum hlp A 06:50   20:25
Örnsköldsvik Resecentrum hpl K-L 07:00   20:15
Kyrkdal Hlp södra infarten 07:05   20:10
Bollsta Busstation 07:15   20:00
Bjästa Busstation 07:15   20:00
Väja Hlp gamla NCB kontoret 07:20   19:55
Kramfors Resecentrum hlp F 07:30   19:45
Docksta Hlp E4 Marina 07:30   19:45
Ullånger Hlp baksidan OKQ8 07:40   19:35
Lunde Hlp bakom Bilisten 07:45   19:30
Hälledal Hlp g:a kiosken 07:50   19:25
Gallsäter Hlp g:a E4 07:50   19:25
Utansjö Hlp Pärleporten 08:00   19:15
Älandsbro Hlp E4 Ica köpcentrum 08:10   19:05
Härnösand Resecentrum hlp A 08:20   18:55
Torsboda  Hlp E4 Circle K 08:40   18:35
Sörberge norra Hlp E4 08:45   18:30
Timrå  Hlp E4 08:50   18:25
Sundsvall Busstation hlp P 09:05   18:10
Kvissleby  Ybuss hpl gamla E4 09:15   18:00
Njurunda  Hlp Klockarberget innan bron 09:20   17:55
Gnarp Hlp Circle K 10:00   17:35
Jättendal Hlp E4  10:05   17:30
Harmånger Hlp E4 10:10   17:25
Hudiksvall  Hlp Glada Hudik 10:25   17:10
Hudiksvall Resecentrum Ybuss hlp 10:30   17:05
Iggesund  Hlp nya E4:an 10:40   16:55
Enånger Hlp nya E4:an 10:50   16:45
Söderhamn Resecentrum Ybuss hlp 11:00   16:35
Tönnebro  Rasta värdshus 12:00   15:35
Gävle Scandic väst 12:30   15:05

Avgångar & priser

AvresaTransportsättDestinationLediga platserPris från
30/6BussÖland med Alvar och äpplenMer än 810 950:-Boka
Powered by Travelize