2017-09-14: Nu testar vi framtidens kollektivtrafik i Härnösand

Härnösand blir testmiljö i ett projekt för att utveckla framtidens kollektivtrafik. Kommunstyrelsen har beslutat att godkänna kommunens medverkan i projektet där tanken är att resenärer via en smartphone-app ska kunna beställa resor i ett flexibelt linjenät som ändras utifrån det behov som finns vid varje tillfälle. Betalning sker direkt i appen och kunden blir upphämtad vid en av de nya virituella hållplatserna som nu karteras upp. Mindre bussar kommer användas i testet som beräknas starta efter årsskiftet.

Projektet heter Tunnll och bakom idén finns Byberg & Nordin och Skantek AB som utvecklar tekniken. De två företagen står också för merparten av finansieringen tillsammans med statliga bidrag från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova. 
– Det var naturligt att bjuda in Härnösand till det här samarbetet. Kommunen har sedan tidigare visat god vilja att utveckla en modern kollektivtrafik, säger Tomas Byberg på Byberg & Nordin.
– Det blir otroligt spännande att prova ett helt nytt och världsunikt sätt att köra kollektivtrafik på, säger Fred Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Läs gärna mer här: 
Härnösand kommun: Härnosand först i världen med ny flexibel kollektivtrafik
Allehanda.se ( för dig som är Plus-kund) : Härnösand först i världen med app-bussar
SVT: Härnösand först i världen med att testa ny buss-app

 

 

 

 

 

 

Powered by Travelize