Krk- ön med Kroatiens bästa stränder

Valamar Koralj Romatic Hotel, Krk
Ljubljana
Staden Krk
Rab
Staden Krk

Intressant historia!  BUSS. Byarna på Krk är väldigt olika. Den ena byn är inte den andra lik. Här bjuds vi på en cocktail av intressant historia, italienska influenser, läcker mat och gott vin.

.

Status:
Fullt

Dagsprogram

Dag 1 (torsdag 20 september) Vi lämnar respektive hemort tidig morgon och åker ner till Rasta Tönnebro, där vi äter frukost innan vi fortsätter resan söderut mot dagens mål, Göteborg. Vi passerar Sala och i Örebrotrakten stannar vi och dricker kaffe och smörgås från bussen. Väl framme i Göteborg går vi ombord på Stena Lines färja som ska tas oss till Kiel. Vi inkvarterar oss i våra tvåbäddshytter innan vi äter middag ombord.

Dag 2 (66 mil) Efter att vi ätit sjöfrukost går vi iland och börjar resan söderut. Vi passerar Hamburg, Hannover och Würzburg innan vi kommer fram till Bad Windsheim, där vi ska äta middag och övernatta. Under dagen har vi stannat och fikat från bussen samt gjort uppehåll för lunch.

Dag 3 (44 mil) Frukost innan vi går ombord på bussen och åker via München där vi gör ett lunchuppehåll. Därefter fortsätter vi resan söderut och passerar den österrikiska gränsen innan vi kommer fram till Lienz, där vi ska övernatta och äta middag.

Dag 4 (34 mil) Efter frukost åker vi ner mot den italienska gränsen och kommer så småningom till Trieste som är känd för blandningen av serbisk och italiensk kultur. Här gör vi ett lunchuppehåll innan vi fortsätter ner till staden Krk som ligger på ön med samma namn. Vi åker till vårt hotell, där vi ska bo i sex nätter. Staden Krk är en charmig liten semesterpärla samtidigt som ön Krk är den näst största ön i Adriatiska havet. Den har en landförbindelse sedan 1980 genom den 1430 m långa bron som också är en av världens längsta betongbroar. Middag på hotellet.

Dag 5 – 9 Nu har vi fem härliga dagar till utflykter eller för att bara ta det lugnt. Hotellet vi bor på ligger nära stranden och med centrum på bekvämt avstånd. På hotellet finns pool och jacuzzi utomhus samt en fin SPA-avdelning. Följande utflykter kommer vi att göra:

Heldagsutflykt på Krk (15 mil) Ledsagade av en lokalguide börjar vi rundturen i den gamla delen av staden som är omgärdad av murar där slingrande gator väntar innanför. Vi tar en promenad genom Krk och vår guide berättar allt om stadens historia. Därefter fortsätter vi med buss till den vackra gamla staden Vrbnik, som ligger högt uppe på en klippa och är känd för det goda Zlatina-vinet som produceras här. Vi äter lunch samt gör en vinprovning i vinkällaren Nada innan vi vänder åter till vårt hotell för middag.

Dagsutflykt till Novi Vinodolski och Crikvenica (10 mil) Efter frukost åker vi till Crikvenica som tillsammans med Dramalj, Selca och Jadranovo utgör den kända och populära Crikvenica Rivieran. Staden är känd för de kilometerlånga sand- och småstensstränderna som är sammanbundna med de naturliga promenadstråken. Vi lämnar tid för lunch här innan vi åker till Novi Vinodolski som är en mysig gammal stad med kullerstensgator, äldre villor i jugendstil och långa vackra strandpromenader. Namnet på staden kommer från ordet ”vindol” - vindalen - som ligger västerut från staden och är berömd för sina stora grönskande vingårdar. Vi ska besöka en vinproducent, Vinarija Pavlomir, och här får vi prova tre sorters vin och som tilltugg får vi ost och prosciutto. Därefter vänder vi åter till vårt hotell.

Båttur Krk- Rab (om vädret tillåter alt annan båttur) Idag ska vi göra en båttur till Rab som är en favorit bland öarnas små "huvudstäder". Rab tillhörde Venedig från 1200-talet till 1797 och vid gränderna innanför den delvis bevarade stadsmuren ligger många vackra palats och kyrkor. Några av sevärdheterna är Santa Marias kyrka från 1100-talet, de fyra klocktornen, utsikten från Johanneskyrkans ruin samt ringmuren från strandpromenaden. Vi tar båten tillbaka till Krk, där middagen väntar.

Dag 10 (45 mil) Efter frukost lämnar vi Krk och åker in i Slovenien och dess huvudstad, Ljubljana. Vi tar en liten titt på staden med de vackra gamla husen innan vi gör ett lunchuppehåll. Vi fortsätter resan via den kända skidorten Kranjska Gora, där bland annat Ingemar Stenmark tävlade i den alpina världscupen. Nu passerar vi den österrikiska gränsen och kommer så småningom fram till hotellet i Salzburg, där vi äter middag och övernattar.

Dag 11 Efter frukost får vi en guidad stadsrundtur med en lokalguide i Mozarts födelsestad, Salzburg. Vi ser den historiska stadskärnan med sevärdheter som Mozartplatz, katedralen och gågatan Getreidegasse. Salzburg har en av de bäst bevarade stadskärnorna i Österrike. Vi lämnar tid för lunch och egen tid innan vi vänder åter till vårt hotell för middag.

Dag 12 (57 mil) Frukost. Nu fortsätter resan norrut till Halle, där hotellet väntar med middag och sköna sängar. Under dagen har vi gjort ett litet uppehåll i München samt i Nürnberg, lämnat tid för lunch samt fikat från bussen.

Dag 13 (41 mil) Nu börjar den sista etappen på utländsk mark efter att vi ätit frukost. Vi tar närmaste väg till Kiel, varifrån Stena Lines färja avgår kl. 18.45. Vi stannar och äter lunch samt fikar från bussen under resan upp. I Kiel åker vi till Citti Markt, där kan vi göra de sista inköpen innan vi installerar oss i våra hytter ombord på färjan och äter middagsbuffé därefter.

Dag 14 Sjöfrukost- Nu återstår bara resan hem till respektive hemort. Med lämpliga stopp för fika från bussen, lunchuppehåll samt avslutningsmåltid på Rasta Tönnebro är vi hemma på kvällen.

Hotell

Arvena Reichsstadt Hotel   
Vår bedömning: 3 stjärnigt   

Pastoriusstrasse 5, Bad Windsheim.  
Tel: +49 98419070   
112 rum. 3 vån.   
Läge: vid Gamla stan.   
På hotellet och rummen finns:  
Restaurang, bar, TV, tele, hiss, hårtork, WiFi 
www.arvena.de   
 

Sonne Hotell    
Vår bedömning: 3 stjärnigt  
 
Südtirolerplatz 8, Lienz.   
Tel: +43 485263311   
Läge: Gamla Stan.   
62 rum. 4 vån.    
På hotellet och rummen finns:  
Bar, TV, tele, hiss, hårtork, WiFi 
www.hotelsonnelienze.at 
 

Valamar Koralj Romantic Hotel
Vår bedömning: 3 stjärnigt

Ul. Vlade Tomasi´ca 38, Krk.
Tel: +385 52465000
Läge: Vid stranden. 900 m till centrum.
194 rum. 4 vån.
På hotellet och rummen finns:
Restaurang, bar, TV, tele, hiss, hårtork,
AC, pool, WiFi.
www.valamar.com
 

Arena City Salzburg Hotel
Vår bedömning: 3 stjärnigt

Am Messe zentrum 2, Salzburg.
Tel: +43 6624355460
120 rum. 3 vån.
Läge: Intill Mässcentrum
På hotellet och rummen finns:
Restaurang, bar, TV, tele, hiss, hårtork, WiFi   
www.arenasalzburg.at
 

H+ Hotel Leipzig - Halle
Vår bedömning: 3 stjärnigt

Hansa platz 1, Landsberg.
Tel: +49 34556470
Läge: Utanför Halle.
301 rum. 4 vån.
På hotellet och rummen finns:
Restaurang, bar, TV, tele, hiss, AC, hårtork, WiFi
www.h-hotels.com

 

Bra att veta om din resa

Här finns en allmän information och "Bra att veta" för dig som valt en resa ur vårt reseprogram/katalog. Informationen gäller såväl buss-, flyg- och båtresor i Sverige, Norden och Europa.

Varje programresa innehåller en rad gemensamma utflykter parallellt med utrymme för egen tid till att upptäcka resmålen. På destinationens sida här på webbplatsen ser du enkelt allt som ingår i resans pris. Med på våra programresor finns alltid en kunnig och engagerad reseledare. Hotellen på resorna är samtliga av jämn och hög standard. Hotellstandarden kan variera mellan olika länder. Vi har därför valt att göra en egen värdering av våra hotell.

BOKNINGSRUTINER – Resan bokas på vår hemsida eller via telefon. Efter bokning erhåller ni färdhandlingar med uppgifter om resan, påstigningsplats och tid samt två stycken inbetalningskort. Ett för anmälningsavgiften, som skall betalas så snart ni erhållit färdhandlingarna. Anmälningsavgiften är 500:- buss Nordenresor/1 000:- buss Europaresor/ 10% av resans pris vid flygresor. Inbetalningskort nummer två slutlikvid skall vara oss tillhanda senast 30 dagar (resor med buss)/60 dagar (resor med flyg) före avresan. Inga ytterligare handlingar kommer att skickas ut före avresa. Deltagarlista tillhandahålles på bussen.

AVBESTÄLLNINGSKOSTNADER –Vid bussresa: vid avbeställning tidigare än 30 dagar före avresa debiteras 350 kronor. Från 30 dagar till 14 dagar före resan är anmälningsavgiften förverkad. Senare än två veckor före avresa debiteras 50 procent av resans pris. Inom 24 timmar före avresa kan ingen återbetalning ske. Vid flygresa: vid avbeställning tidigare än 60 dagar före avresa är kostnaden 10% av resans pris. Vid avbokning 31-60 dagar innan avresa debiteras 50% av resans pris. Vid avbokning från 30 dagar eller mindre innan avresa kan ingen återbetalning ske.

RESEFÖRSÄKRING – Vid resa till utlandet bör reseförsäkring tecknas. Vi hjälper gärna till att teckna en till gällande pris. Lämna dyrbara smycken hemma eller deponera dem i hotellreceptionen.

AVBESTÄLLNINGSSKYDD VID SJUKDOM – Kan tecknas hos oss för ett tillägg av 250 kronor, vid flygalternativ 500 kronor. Skyddet träder i kraft vid tillfälle då akut sjukdom förhindrar resa. Detta styrks med läkarintyg och berättigar då till full återbetalning så när som på 350 kronor i expeditionsavgift. Premien återbetalas ej.

INKVARTERING OCH HOTELLSTANDARD – Resenär som beställt del i dubbelrum får vara beredd att betala enkelrumstillägg om inte egen rumspartner kan ordnas. Enkelhytt fås mot tillägg. Trots pristillägg kan standarden vara lägre än i dubbelrum. Alla
våra hotell har WC, bad eller dusch i varje rum. Vidare upplysningar om hotellen finns angivet på respektive resa.

Hotellstandard- Vår bedömning
1 stjärnigt- Enkel klass
2 stjärnigt- Mellanklass
3 stjärnigt- Bra mellanklass
4 stjärnigt- Hög klass
5 stjärnigt- Lyxklass

MÅLTIDSDRYCK – Ingår inte i resans pris.

PASS OCH VACCINERING – Medtag giltigt pass. Utländska och före detta utländska medborgare bör undersöka vilka bestämmelser för pass och visum som gäller för dem. På våra resor behövs, vid produktionen av programresorna, inga kompletterande vaccineringar. 

VALUTA – Växla till respektive valuta före avfärd. Då slipper ni vara beroende av att hitta och hinna till bankerna under resan.

SÄRSKILDA ÖNSKEMÅL – Eventuella handikapp eller särskilda önskemål om speciell mat för diabetiker, allergiker eller vegetarianer anges vid bokningen. Vi försöker uppfylla önskemålen så långt det går, men förutsättningen är att vi får veta dessa vid bokningen.

ALLMÄNNA RESEVILLKOR – Se även Resevillkor i menyn här på webbplatsen. Erforderlig säkerhet har ställts till Kammarkollegium enligt gällande resegarantilag. Vid större förändringar av valuta och marknadspriser kan prisjustering ske. Barn under 12 år som delar rum med två vuxna får 30 procents rabatt.

TIDER FÖR DAGSETAPPERNA – Vi startar normalt våra dagar runt klockan 08.30 och kommer fram till hotellen vid 17.00-18.00-tiden. Naturligtvis kan trafikköer och andra icke förutsägbara händelser som orsakar förseningar inträffa. Då det i programmet
anges att vi kommer fram till hotellet i god tid på eftermiddagen är ankomsttiden beräknad till kl. 15.00- 16.00.

RASTER – Vi reser sällan mer än två timmar i sträck utan att ge möjlighet till en rast. Oftast begränsar vi etapperna till 1,5 timme. Då det i programmet anges att vi stannar en stund och ges möjlighet att titta på staden är uppehållet mellan 1 – 1,5 timmar
om ej annat anges.

LUNCHPAUS – Även om det inte står inskrivet på dagsetapperna stannar vi alltid och ger tillfälle till lunch. Tiden för denna kan variera men möjlighet ges oftast någon gång mellan 11.00-13.00 lite beroende på dagsetappens längd. Uppgift om beräknad tid för lunchpaus lämnas alltid dagen före så att de som eventuellt har diabetesproblem kan planera sina måltider.

ÖVRIGA MÅLTIDER – Frukost och middag ingår alltid i våra resor. Om det någon gång är avvikelser från detta, till exempel en lunch som ingår, anges detta i faktarutan om resan. Även första och sista dagen ingår två mål mat. Dag 1 byts då frukosten i vissa fall ut
mot lunch om vi kommit en bit in på dagen.

BUSSARNAS KVALITET – Om ni reser med Byberg & Nordin kan ni alltid känna er säkra på att resan utförs med buss av högsta kvalitet. Bussarna är utrustade med säkerhetsbälten, air condition, toalett, fällbara fåtöljer, cd, kaffekokare, dvd, (även om den sällan används på resor av denna typ), extra benutrymme (minst 820 mm stolsindelning) för att göra resan så bekväm som möjligt.

AVGÅNGSTIDER – Tid och plats för respektive resa meddelas på bokningsbekräftelsen. Kontrollera att rätt påstigningsplats anvisats i färdhandlingarna. Om något är oklart, tveka aldrig att ringa till oss och fråga.

ÖVRIGT – Vid övernattning på båt kan det vara bra att ta med en liten väska med det viktigaste för natten. Då slipper ni släpa på skrymmande bagage. Ni kan aldrig boka för tidigt, men det kan bli för sent! I händelse av för lågt deltagande kan resa eventuellt ställas in. Det meddelas cirka fyra veckor före avresedag. (Minimiantal för resorna är 20 personer).

MELLANLANDNINGAR – För att resan ska bli så billig för Er som möjligt har vi försökt pressa flygpriserna. Detta betyder att vi ibland tvingas mellanlanda.

DELTAGARBEVIS – När Ni bokat Er resa får Ni alltid ett deltagarbevis där avresetiden framgår. Det är alltid den tid som står på deltagarbeviset som är den gällande.

Avrese- och hemkomsttider

Ort Hållplats Avresetid   Hemkomsttid
Sollefteå Resecentrum hlp A 04:20   22:25
Örnsköldsvik Resecentrum hpl K-L 04:30   22:15
Kyrkdal Hlp södra infarten 04:35   22:10
Bollsta Busstation 04:45   22:00
Bjästa Busstation 04:45   22:00
Väja Hlp gamla NCB kontoret 04:50   21:55
Kramfors Resecentrum hlp F 05:00   21:45
Docksta Hlp E4 Marina 05:00   21:45
Ullånger Hlp baksidan OKQ8 05:10   21:35
Lunde Hlp bakom Bilisten 05:15   21:30
Hälledal Hlp g:a kiosken 05:20   21:25
Gallsäter Hlp g:a E4 05:20   21:25
Utansjö Hlp Pärleporten 05:30   21:15
Älandsbro Hlp E4 Ica köpcentrum 05:40   21:05
Härnösand Resecentrum hlp A 05:50   20:55
Torsboda  Hlp E4 Circle K 06:10   20:35
Sörberge Norra Hlp E4 06:15   20:30
Timrå  Hlp E4 06:20   20:25
Sundsvall Busstation hlp P 06:35   20:10
Kvissleby  Ybuss hpl gamla E4 06:45   20:00
Njurunda  Hlp Klockarberget innan bron 06:50   19:55
Gnarp Hlp Circle K 07:30   19:35
Jättendal Hlp E4  07:35   19:30
Harmånger Hlp E4 07:40   19:25
Hudiksvall  Hlp Glada Hudik 07:55   19:10
Hudiksvall Resecentrum Ybuss hlp 08:00   19:05
Iggesund  Hlp nya E4:an 08:10   18:55
Enånger Hlp nya E4:an 08:20   18:45
Söderhamn Resecentrum Ybuss hlp 08:30   18:35
Tönnebro  Rasta värdshus 09:30   17:20
Gävle  Scandic väst 10:00   16:50
Valbo  Köpcentrum MC Donalds 10:10   16:40
Västerås  Skallbergsmotet korsningen V56/E18 12:00   14:50
Hallstahammar Eriksberg Björksbuss E18 12:20   14:30
Köping Skoftest rastplats E18 12:25   14:25
Örebro  Scandic Väst 13:00   13:50
Göteborg  Kielterminalen 17:20   09:30
Powered by Travelize