Irland- natur, kultur & whiskey

Cliffs of Moher
Cliffs of Moher
Dublin Castle
Kilkenny
Tralee

FLYG. Denna resa tar oss till den gröna ön - Irland. Här får vi uppleva vacker natur med frodiga dalgångar, klippiga havskuster och böljande åkrar. Vi får också se spännande historiska minnesmärken, besöka whiskeydestillerier och vara med på en keltisk afton med middag och show.

 

Status:
Fullt

Dagsprogram

Dag 1 (tisdag 21 augusti) Vi lämnar hemorten natten mellan den 20 och 21 augusti och åker ner till Arlanda, varifrån SAS:s flyg lyfter kl. 09.50. Vi landar i Dublin kl. 11.35. En irländsk buss och chaufför möter upp och tar oss till hotellet, där vi ska bo i två nätter. Nu kan vi ta det lugnt efter resan och kanske ta en första titt på Irlands huvudstad. Middag äter vi på hotellet.

Dag 2 (5 mil) Efter frukost tar vår svensktalande guide med oss på en rundtur. Vi ser bland annat det berömda universitetet Trinity med sin klenod ”The book of Kells” i St. Patricks-katedralen, Phoenix Park och Dublin Castle. Efter rundturen åker vi till Teeling Whiskey Destillery. Här har den kända whiskeyn framställts sedan 1782. Vi får en visning och får lära oss om tillverkningen och avslutar besöket med en provsmakning. Resten av eftermiddagen kan vi ägna oss åt shopping, besöka mysiga pubar och intressanta muséer. Middagen äter vi på närbelägen restaurang.

Dag 3 (22 mil) Vi lämnar hotellet efter frukost och åker mot Galway, västkustens pärla. På vägen dit gör vi ett besök på världens äldsta whiskeydestilleri, Kilbeggan. Det grundades 1757 och vi får se hur deras whiskey tillverkats genom seklerna. Vi avslutar med att provsmaka iriskans uisce beatha, ”livets vatten”! På eftermiddagen kommer vi fram till vårt hotell i Galway som är naturskönt beläget vid Atlantkusten. Middagen äter vi på hotellet.

Dag 4 (26 mil) Efter frukost går färden söderut och vi passerar det särpräglade stenlandskapet, Burren. Här kan man se arktiska blommor växa sida vid sida med medelhavsväxter. Vägen fortsätter nära kusten till Cliffs of Moher, där vi har en magisk vy över klipporna som stupar från 200 meters höjd rakt ner i Atlanten. Det är mäktigt att se när oceanens bränningar slår in mot land. Vi stannar en stund på besökscentret som invigdes 2007. Det är delvis inbyggt i naturen för att inte inkräkta på platsens skönhet. Vi fortsätter resan söderut och passerar Irlands tredje största stad, Limerick, som gett upphov till en speciell diktform. Vår resa går vidare ut på Dingle halvön, ett av Irlands mest natursköna områden. Vi stannar till i Dingle, ett gammalt fiskeläge. Här kan vi uppleva atmosfären av en typisk irländsk landsortsstad med många pubar, smala gator och livlig hamn. Här talar befolkningen fortfarande gaeliska. Nu åker vi till Tralee, där vi ska bo i två nätter. Middag på hotellet.

Dag 5 (13 mil) Frukost. Idag ska vi följa The Ring of Kerry. Det är en slingrande väg runt halvön Iveragh. Vägen går genom ett dramatiskt landskap som ger oss hisnande vackra utsikter mot havet. Vi besöker den berömda trädgården Muckross House. Godset uppfördes 1843 som bostad åt adelsfamiljen Herbert och trädgården, som breder ut sig på slänten ner mot Killarneys sjöar, är en fröjd för ögat. Vi får också bekanta oss med fårbonden Brendan som har en uppvisning för oss med sina prisbelönta fårhundar. På eftermiddagen kommer vi tillbaka till Tralee och kan använda tiden till egna aktiviteter. På kvällen äter vi middag på hotellet.

Dag 6 (26 mil) Efter frukost åker vi från Tralee genom det vackra landskapet kring Kerrybergen. Vi åker österut till Cahir. På en klippö i floden står ett av de största och bäst bevarade av Irlands slott. Vi fortsätter genom grevskapet Tipperary och kommer så till Kilkenny, där vi ska göra ett besök på Smithwick´s Experience. Här får vi får en guidad visning och sedan provsmaka deras ale. Därefter åker vi till vårt hotell och fixar till oss innan vi får vara med på en irländsk afton med mat och underhållning.

Dag 7 (11mil) Efter frukost åker vi till Waterford Crystal, där vi får en guidad visning av anläggningen, där de smälter över 750 ton kristaller om året. Vi har även möjlighet att köpa kristaller. Därefter åker vi till Enniskerry, där vi besöker Powerscourt, ett slott känt för sina trädgårdar som sägs vara de vackraste på Irland. Här kan vi njuta av fantastiska blommor och planteringar, inspirerade från hela världen. Mätta på synintryck åker vi den sista biten tillbaka till Dublin, där vi ska övernatta.

Dag 8 Frukost. Vi har nu hela dagen fri för egna aktiviteter. Vi äter middag på restaurang innan vi åker till flygplatsen, varifrån SAS:s flyg avgår kl. 20.35. Kl. 00.10 landar vi på Arlanda och där möts vi av en Byberg & Nordinbuss med chaufför som ska ta oss hem till respektive hemort.

Bra att veta om din resa

Här finns en allmän information och "Bra att veta" för dig som valt en resa ur vårt reseprogram/katalog. Informationen gäller såväl buss-, flyg- och båtresor i Sverige, Norden och Europa.

Varje programresa innehåller en rad gemensamma utflykter parallellt med utrymme för egen tid till att upptäcka resmålen. På destinationens sida här på webbplatsen ser du enkelt allt som ingår i resans pris. Med på våra programresor finns alltid en kunnig och engagerad reseledare. Hotellen på resorna är samtliga av jämn och hög standard. Hotellstandarden kan variera mellan olika länder. Vi har därför valt att göra en egen värdering av våra hotell.

BOKNINGSRUTINER – Resan bokas på vår hemsida eller via telefon. Efter bokning erhåller ni färdhandlingar med uppgifter om resan, påstigningsplats och tid samt två stycken inbetalningskort. Ett för anmälningsavgiften, som skall betalas så snart ni erhållit färdhandlingarna. Anmälningsavgiften är 500:- buss Nordenresor/1 000:- buss Europaresor/ 10% av resans pris vid flygresor. Inbetalningskort nummer två slutlikvid skall vara oss tillhanda senast 30 dagar (resor med buss)/60 dagar (resor med flyg) före avresan. Inga ytterligare handlingar kommer att skickas ut före avresa. Deltagarlista tillhandahålles på bussen.

AVBESTÄLLNINGSKOSTNADER –Vid bussresa: vid avbeställning tidigare än 30 dagar före avresa debiteras 350 kronor. Från 30 dagar till 14 dagar före resan är anmälningsavgiften förverkad. Senare än två veckor före avresa debiteras 50 procent av resans pris. Inom 24 timmar före avresa kan ingen återbetalning ske. Vid flygresa: vid avbeställning tidigare än 60 dagar före avresa är kostnaden 10% av resans pris. Vid avbokning 31-60 dagar innan avresa debiteras 50% av resans pris. Vid avbokning från 30 dagar eller mindre innan avresa kan ingen återbetalning ske.

RESEFÖRSÄKRING – Vid resa till utlandet bör reseförsäkring tecknas. Vi hjälper gärna till att teckna en till gällande pris. Lämna dyrbara smycken hemma eller deponera dem i hotellreceptionen.

AVBESTÄLLNINGSSKYDD VID SJUKDOM – Kan tecknas hos oss för ett tillägg av 250 kronor, vid flygalternativ 500 kronor. Skyddet träder i kraft vid tillfälle då akut sjukdom förhindrar resa. Detta styrks med läkarintyg och berättigar då till full återbetalning så när som på 350 kronor i expeditionsavgift. Premien återbetalas ej.

INKVARTERING OCH HOTELLSTANDARD – Resenär som beställt del i dubbelrum får vara beredd att betala enkelrumstillägg om inte egen rumspartner kan ordnas. Enkelhytt fås mot tillägg. Trots pristillägg kan standarden vara lägre än i dubbelrum. Alla
våra hotell har WC, bad eller dusch i varje rum. Vidare upplysningar om hotellen finns angivet på respektive resa.

Hotellstandard- Vår bedömning
1 stjärnigt- Enkel klass
2 stjärnigt- Mellanklass
3 stjärnigt- Bra mellanklass
4 stjärnigt- Hög klass
5 stjärnigt- Lyxklass

MÅLTIDSDRYCK – Ingår inte i resans pris.

PASS OCH VACCINERING – Medtag giltigt pass. Utländska och före detta utländska medborgare bör undersöka vilka bestämmelser för pass och visum som gäller för dem. På våra resor behövs, vid produktionen av programresorna, inga kompletterande vaccineringar. 

VALUTA – Växla till respektive valuta före avfärd. Då slipper ni vara beroende av att hitta och hinna till bankerna under resan.

SÄRSKILDA ÖNSKEMÅL – Eventuella handikapp eller särskilda önskemål om speciell mat för diabetiker, allergiker eller vegetarianer anges vid bokningen. Vi försöker uppfylla önskemålen så långt det går, men förutsättningen är att vi får veta dessa vid bokningen.

ALLMÄNNA RESEVILLKOR – Se även Resevillkor i menyn här på webbplatsen. Erforderlig säkerhet har ställts till Kammarkollegium enligt gällande resegarantilag. Vid större förändringar av valuta och marknadspriser kan prisjustering ske. Barn under 12 år som delar rum med två vuxna får 30 procents rabatt.

TIDER FÖR DAGSETAPPERNA – Vi startar normalt våra dagar runt klockan 08.30 och kommer fram till hotellen vid 17.00-18.00-tiden. Naturligtvis kan trafikköer och andra icke förutsägbara händelser som orsakar förseningar inträffa. Då det i programmet
anges att vi kommer fram till hotellet i god tid på eftermiddagen är ankomsttiden beräknad till kl. 15.00- 16.00.

RASTER – Vi reser sällan mer än två timmar i sträck utan att ge möjlighet till en rast. Oftast begränsar vi etapperna till 1,5 timme. Då det i programmet anges att vi stannar en stund och ges möjlighet att titta på staden är uppehållet mellan 1 – 1,5 timmar
om ej annat anges.

LUNCHPAUS – Även om det inte står inskrivet på dagsetapperna stannar vi alltid och ger tillfälle till lunch. Tiden för denna kan variera men möjlighet ges oftast någon gång mellan 11.00-13.00 lite beroende på dagsetappens längd. Uppgift om beräknad tid för lunchpaus lämnas alltid dagen före så att de som eventuellt har diabetesproblem kan planera sina måltider.

ÖVRIGA MÅLTIDER – Frukost och middag ingår alltid i våra resor. Om det någon gång är avvikelser från detta, till exempel en lunch som ingår, anges detta i faktarutan om resan. Även första och sista dagen ingår två mål mat. Dag 1 byts då frukosten i vissa fall ut
mot lunch om vi kommit en bit in på dagen.

BUSSARNAS KVALITET – Om ni reser med Byberg & Nordin kan ni alltid känna er säkra på att resan utförs med buss av högsta kvalitet. Bussarna är utrustade med säkerhetsbälten, air condition, toalett, fällbara fåtöljer, cd, kaffekokare, dvd, (även om den sällan används på resor av denna typ), extra benutrymme (minst 820 mm stolsindelning) för att göra resan så bekväm som möjligt.

AVGÅNGSTIDER – Tid och plats för respektive resa meddelas på bokningsbekräftelsen. Kontrollera att rätt påstigningsplats anvisats i färdhandlingarna. Om något är oklart, tveka aldrig att ringa till oss och fråga.

ÖVRIGT – Vid övernattning på båt kan det vara bra att ta med en liten väska med det viktigaste för natten. Då slipper ni släpa på skrymmande bagage. Ni kan aldrig boka för tidigt, men det kan bli för sent! I händelse av för lågt deltagande kan resa eventuellt ställas in. Det meddelas cirka fyra veckor före avresedag. (Minimiantal för resorna är 20 personer).

MELLANLANDNINGAR – För att resan ska bli så billig för Er som möjligt har vi försökt pressa flygpriserna. Detta betyder att vi ibland tvingas mellanlanda.

DELTAGARBEVIS – När Ni bokat Er resa får Ni alltid ett deltagarbevis där avresetiden framgår. Det är alltid den tid som står på deltagarbeviset som är den gällande.

Avrese- och hemkomsttider

Ort Hållplats Avresetid   Hemkomsttid
Sollefteå Resecentrum hlp A 00:00   07:50
Örnsköldsvik Resecentrum hpl K-L 00:10   07:40
Kyrkdal Hlp södra infarten 00:15   07:35
Bollsta Busstation 00:25   07:25
Bjästa Busstation 00:25   07:25
Väja Hlp gamla NCB kontoret 00:30   07:20
Kramfors Resecentrum hlp F 00:40   07:10
Docksta Hlp E4 Marina 00:40   07:10
Ullånger Hlp baksidan OKQ8 00:50   07:00
Lunde Hlp bakom Bilisten 00:55   06:55
Hälledal Hlp g:a kiosken 01:00   06:50
Gallsäter Hlp g:a E4 01:00   06:50
Utansjö Hlp Pärleporten 01:10   06:40
Älandsbro Hlp E4 Ica köpcentrum 01:20   06:30
Härnösand Resecentrum hlp A 01:30   06:20
Torsboda  Hlp E4 Circle K 01:50   06:00
Sörberge norra Hlp E4 01:55   05:55
Timrå  Hlp E4 02:00   05:50
Sundsvall Busstation hlp P 02:15   05:35
Kvissleby  Ybuss hpl gamla E4 02:25   05:25
Njurunda  Hlp Klockarberget innan bron 02:30   05:20
Gnarp Hlp Circle K 02:50   05:00
Jättendal Hlp E4  02:55   04:55
Harmånger Hlp E4 03:00   04:50
Hudiksvall  Hlp Glada Hudik 03:15   04:35
Hudiksvall Resecentrum Ybuss hlp 03:20   04:30
Iggesund  Hlp nya E4:an 03:30   04:20
Enånger Hlp nya E4:an 03:40   04:10
Söderhamn Resecentrum Ybuss hlp 03:50   04:00
Tönnebro  Rasta värdshus 04:35   03:15
Gävle Scandic väst 05:05   02:45
Gävle Gävlebro hlp 05:10   02:40
Tierp Hlp E4 05:40   02:10
Uppsala  Gränby hpl mittemot Cirkle K 06:55   01:25
Arlanda  Terminal 5 07:25   00:55
Powered by Travelize